ESNS16: Keljet trakteert op een potje hap-slip-weg disco

Astronautenvoer mist kraak en smaak

Menno Visser ,

De Nijmeegse Koen Mestrum en Teun Pranger zijn een onwaarschijnlijk duo. De een heeft een voorliefde voor metal, de ander voor house. Samen zijn ze internationaal succesvol als remixers voor onder meer Don Diablo, Tegan & Sara en Oliver Heldens. Ook hun eigen muziek vindt wereldwijd gretig aftrek via de diverse internet kanalen.

Live gitaar, twee vocalisten, een toetsenist die soms meedrumt, het is geen saaie boel bij Keljet. De band wil er maar al te graag een discofeestje van maken. Maar er wordt maar weinig gedanst, hoogstens aan het eind nog een beetje. Hun single 'What’s Your Sign', waarbij de Holy Child-vocalen waargenomen worden door Marleen Langevoort, is nog het smaakvolste nummer. Maar de rest is een blauwdruk van dat nummer, waarbij de hunkering naar een valse noot steeds sterker wordt.

Hoe waren de gastvocalisten?
Niet eens zo slecht. Zangeres Marleen Langevoort van A Name For The Moon probeert er een gezellig feestje van te maken, maar moet nog werken aan haar Engelse accent. Van zanger Duncan de Moor van The Slick gaan we over een paar jaar nog veel horen. Beter had zijn bandnaam niet gekozen kunnen worden, en de hoge regionen haalt hij met gemak. Sam Smith mag wel oppassen.

Wat is er dan mis mee?
Het heeft kraak noch smaak. De voorgeprogrammeerde vierkwartsmaat voert de boventoon, de funky gitaarlicks komen rechtstreeks uit de foute decennia. De teksten gaan nergens over en de bezieling ontbreekt. De automatische piloot voert de boventoon.

Is er wel een markt voor?
Amerika is groot, en het internet nog groter. Er is vast nog hoop.