ESNS16: Keurig HAEVN begint doorbraakjaar

Ook de livesound is op orde

Norbert Pek ,

Genoeg bands hopen dat hun Noorderslag-gig een springplank is naar een glorieuze toekomst. HAEVN staat voor het eerst op het Groningse festival, maar voor 2016 ligt al een dik rood tapijt uitgerold. Met slechts twee uitgebrachte singles heeft de Amsterdamse band Paradiso al uitverkocht.

Momenteel is HAEVN onlosmakelijk verbonden met auto’s. De twee nummers die het levenslicht zagen, staan onder een reclame van Volvo (‘Where The Heart Is’) en BMW (‘Finding Out More’). HAEVN kwam in een stroomversnelling terecht – en in een streamversnelling, want de tracks worden gretig online beluisterd. De basis ligt bij producer/songwriter Marijn van der Meer en filmmuziekcomponist/producer Jorrit Kleijnen, maar live speelt HAEVN als vierkoppige band. De uitdaging is om de warme en gebalanceerde sound live overeind te houden. Niet makkelijk, want de nummers zijn in Engeland opgenomen bij Tim Bran. En die kan wel wat.

En? Is die missie geslaagd?
Zowaar. De band heeft de zaken live ook op orde. HEAVN plamuurt de gevoelige nummers niet dicht, maar laat de details kraakhelder horen. Van electronicageknisper tot een galmend gitaartje tot de uitdovende pianoklanken. Samen met Van der Meers heldere zang zorgt HAEVN voor een warm bad.

Is er een maar?
De band gaat van het podium zonder een zweetdruppeltje te morsen. Iets meer spanning zou een verademing zijn, helemaal omdat veel van HAEVN’s materiaal hetzelfde lome tempo heeft en er geen voelbare pijn in zit, iets wat soortgenoot James Blake bijvoorbeeld wel heeft. HAEVN blijft keurig.

Is deze band dan al Paradiso-waardig?
Het is fijn om te horen dat ‘Where The Heart Is’ en ‘Finding Out More’ geen lucky shots zijn. Er komen meer goede nummers voorbij. HAEVN weet slim te varieren op de vierkante millimeter. De show is wel al binnen een half uurtje klaar. Wie dat in Paradiso doet, wordt door de woedende fans de tent uitgejaagd. Maar de Amsterdammers hebben nog even. Hopelijk volgen nog een paar tracks op het scherp van de snede die volstrekt ongeschikt zijn voor een autoreclame.