ADE16: Skepta laat Melkweg trillen

Britse grime-ster tilt wedstrijdje hoogspringen naar nieuw level

Charisa Chotoe ,

Velen zien hem als de redder van een genre dat op sterven na dood was, maar sinds de komst van Skepta is de Britse grime-scene niet meer hetzelfde. Joseph Junior Adenuga heeft er eigenhandig voor gezorgd dat grime internationaal weer populair werd. In een uitverkochte Melkweg laat hij zijn publiek springen, trekken en duwen.

De sfeer zit er direct goed in, want al na enkele seconden ontstaan de eerste moshpits. Skepta, gekleed in een hoodie en met een duikbril (ja, een duikbril) om zijn nek, opent zijn avond op ADE met de titeltrack van zijn laatste album 'Konnichiwa'. Zijn herkenbare, rauwe stijl van rappen pakt meteen de aandacht. Vanwege de licht activistische toon in zijn tracks, heeft de crowd na tien minuten al verschillende overheidsinstantie uitgescholden (‘It ain't safe for the block // not even for the cops’).

Kleurrijk
Het publiek is een mix van jongens die besloten hebben hun winterjas met bontkraag aan te houden en stoer vanaf de zijlijn mee te kijken en jongens met opgerolde broekspijpen die hun kleurrijke sokken laten zien. Die laatste groep zorgt ervoor dat meisjes die vooraan een plekje hebben weten te bemachtigen, langzaam maar zeker naar de zijkant worden gesleurd. 

Energie
Skepta en zijn crew kunnen zich goed vinden in de energie van de crowd. Regelmatig wordt het publiek 'the energy team' genoemd, vanwege het feit dat ze de Melkweg Max laten trillen. Maar er wordt ook flink meegerapt: tijdens hits 'It Ain't Safe' en 'That's Not Me' kan Skepta een adempauze nemen, al moet hij er zelf niet aan denken.

Wanneer de DJ 'Numbers' (met Pharell Williams) opgooit, staat zijn crew al dansend en snapchattend met hem op het podium. Opvallend genoeg komt de populaire track 'Ladies Hit Squad' (met A$AP Nast en D Double E) niet voorbij. Hij laat wél een nieuwe track horen en roept dat het publiek vrij is hem een berichtje te sturen op Instagram als ze er een goede video voor kunnen maken.

Klassieke, rauwe hiphopshow
Terwijl de biertjes nog de lucht in worden gegooid en de zaal blauw staat van de rook, start de 34-jarige rapper zijn grootste hit. De track begint met een fragment van een vrouw die na zijn optreden bij de Brit Awards klaagde over intimiderende mannen op televisie. Het is het startsignaal voor het publiek om hun wedstrijd hoogspringen naar een nieuw level te tillen. Met 'Shutdown' sluiten Skepta en zijn 'Boy Better Know'-crew een klassieke, rauwe hiphopshow af.