3voor12 bespreekt Album van de Week (45): Frenna

Geen Oog Dichtgedaan onderstreept de sound van 2016

Klaas Bakker ,

Twee albums met SFB, features op hitsingles met Jonna Fraser en Sevn Alias en alsof het nog niet genoeg is, is er nu een solo-album: Geen Oog Dichtgedaan. Nee, hij is niet uit SFB, maar Frenna wil met zijn nieuwe plaat vooral zijn eigen verhaal vertellen.

Als je denkt dat Sevn Alias een goed hiphopjaar beleeft, vergeet dan Francis Edusei even niet. Want als iemand naast Sevn en Broederliefde de exponent van dit Nederlandse hiphopjaar is, is SFB’s Frenna het wel. Zat hij überhaupt wel eens stil dit jaar? Hij won begin dit jaar de Popprijs met New Wave (toen nog enigszins ondergesneeuwd door Ronnie en Kleine), bracht met z’n vrienden van SFB twee albums uit en was met features te vinden op hitsingles van Jonna Fraser en Broederliefde. Allemaal in een jaar. Het is de snelheid waarmee de Nederlandse hiphopscene tegenwoordig z’n tracks, EP’s en albums uitspuwt. Dus was het raar dat Frenna daar opeens met een solo-album is? Nee.

Niet dat hij met SFB niet een nieuw album uit wilde brengen, maar hij wilde vooral zijn eigen verhaal vertellen, wat hij naar eigen zeggen niet per se bij SFB kwijt kon. Een verhaal dat overigens niet eens zo heel veel anders is als die je hoort bij SFB’s Reset The Level’s II: Boulevard. Ja, Gucci (Mane) is inderdaad terug en Balmain en Dolce & Gabbana zijn inderdaad z’n favorieten, maar terloops geeft Frenna ook aandacht aan de fraudezaak waar hij met anderen van wordt verdacht.

In een paar lines rapt hij direct of indirect speels over die creditcardzaak, zoals in ‘Wasteman’: “Ik zweer, vroeger had ik meer pasjes dan kaki”, waarop mede-SFB’er Jandro er overheen gaat met: “Nu swipe ik met m’n eigen pas in Abu Dhabi”. In OMW rapt Frenna: 'Ze willen me klem zo, maar hebben geen bewijs/Ik had niks in de koelkast dus fuck jullie eis.' Is dan alles goud wat er blinkt rond Frenna? Misschien wel, maar in ‘OMW’ rapt hij ook dat hij liever deelt met z’n vrienden dan hij het hem om fame gaat en de introspectieve blik op de kortste track van Geen Oog Dichtgedaan, ‘Medicijn’ laat nét die andere kant zien.

Maar wat overheerst is de fun. De eerste single ‘My Love’ is typerend voor wat we gerust dé sound van 2016 kunnen noemen. De samenwerking met Jonna Fraser en Broederliefde’s Emms is de zoveelste hit die je dit jaar in alle clubs hoort en die miljoenen streams pakt. De track zit vol met Caribische invloeden die je ook al hoorde op SFB’s ‘Nu Sta Je Hier’, Broederliefde’s ‘Ik Was Al Binnen’ en Jonna Fraser’s 'Do Or Die'. Alle drie monsterhits en het is echt geen toeval dat we juist deze drie achter elkaar neerzetten. Frenna noemt het zelf 'de gouden driehoek', en dat is het natuurlijk ook. Met Geen Oog Dichtgedaan zet Frenna wat dat betreft misschien geen nieuwe stappen, maar onderstreept hij wel de heersende muziekstroming die we kunnen bestempelen als dé sound van 2016.