3voor12 bespreekt Album van de Week (1): SFB

Jong Haags rapcollectief legt 12van3voor12-lat meteen hoog

Sjoerd Huismans ,

Je kent ze al van New Wave en ze werden maandag nog uitgeroepen tot kersverse 12van3voor12-artiest voor 2016: de vier jonge Haagse rappers van Strictly Family Business oftewel SFB, die de autotune rijkelijk laten vloeien en al miljoenen YouTube views scoorden. Hun nieuwe release Reset The Levels II: Boulevard is het eerste album van de week van het nieuwe jaar, vanavond speelt SFB live in de studio bij Roosmarijn.

Je kunt SFB al kennen van de bijdrages op New Wave: het zeer succesvolle hiphopproject van vorig jaar, waarbij een nieuwe lichting Nederlandse rappers op Schiermonnikoog in tien dagen tijd een album maakte. SFB doet mee op een van de grootste hits, Investeren In De Liefde, en later op de plaat ook op Nigga Als Ik. Jij Kan Chillen Met Mij komt volledig op hun conto, en leden Frenna en Jandro zijn ook afzonderlijk verantwoordelijk voor een paar van dé hits op het album: Langste SMS bijvoorbeeld. Boulevard is de opvolger van de tape Reset The Levels die vorig jaar uitkwam. Met negen nummers (exclusief intro) zit de release wat lengte betreft tussen een EP en een langspeler in. Anders dan op de eerste tape zijn er dit keer flink wat gastoptredens: Sevn Alias, Broederliefde, Ronnie Flex en Hef zijn te horen op Boulevard. 

De beats zijn bovendien stukken beter en inventiever geworden. Al bij openingstrack Strangers (geproduceerd door Spanker) wordt duidelijk welke kant de tape opgaat: de autotune en de Atlanta trap-beat zijn meteen al menens terwijl SFB rapt dat ze niets geven om strangers of haters: dit wordt hun jaar. Zoals Frenna zelf over de track zegt: “We leggen uit dat we niet focken met strangers, vreemdelingen, niet letterlijk vreemdelingen, maar mensen die misgunnen, haters..” Voor de kenners van dure Parijse modemerken komen intussen genoeg referenties langs. Ook op tracks als Shinen en Alles Is Gucci wordt genoeg gebragd, maar dat is niet alles wat SFB in huis heeft: Jij Weet en Denken Aan Jou bijvoorbeeld zijn catchy, lichtvoetige R&B-tracks over het meisje waar het écht om gaat (“Ook al ben ik aan het ballen, heb ik bitches die me callen, toch denk ik aan jou”). Op Nu Sta Je Hier met zijn het de Caribische invloeden die voor een zomerse clubtrack zorgen, met gastbijdrages van Broederliefde én Ronnie Flex die zowaar een referentie aan Drank & Drugs in zijn verse stopt. Absoluut de grootste hit van de plaat.

Later op de plaat zorgt Hef dan weer voor een karakteristieke straattrack, terwijl ook My Life een wat duisterder nummer is met een toffe beat van stadgenoten en producersduo GLOWINTHEDARK (inclusief passende stemmige lyric video met Haagse straatbeelden), waarop SFB wederom rapt dat ze zich door niemand iets laten vertellen (Frenna: “This is my life / En ik doe wat ik kan met mijn leven / Wat jij zegt, wat jij doet, kan me niet schelen”). De cirkel is rond, en SFB trapt het nieuwe jaar af met een diverse en frisse tape, die nog veel goeds belooft voor de toekomst: geregeld krijg je toch het gevoel dat de vier nog meer in huis hebben dan dit, dat ze nog wel een tandje beter en scherper kunnen. Maar de Hagenezen zijn weer minstens twee hits verder, en leggen bovendien de lat voor de andere 12van3voor12-artiesten meteen al lekker hoog.