Primeur: Fresku terug met nieuwe video Ik Wil Primeur: Fresku terug met nieuwe video Ik Wil

Nieuw album: “Minder humor, meer ernst, maar zonder Bobbie en de Rest”

, Atze de Vrieze

Primeur: Fresku terug met nieuwe video Ik Wil

Nieuw album: “Minder humor, meer ernst, maar zonder Bobbie en de Rest”

Atze de Vrieze ,

Fresku is terug. De rapper uit Eindhoven primeurde vanmorgen bij Giel Beelen zijn nieuwe single Ik Wil (feat. Shirma Rouse), nu is daar ook een video bij. Uiteraard gemaakt door Teemong, Fresku’s vaste compagnon. 4 september komt het album Nooit Meer Terug uit. “Ik ben bang dat ik maar een houdbaarheidsdatum van vijf jaar heb. Ik zit tegen de grens aan.”

Drie jaar geleden omarmde Nederland Fresku definitief, met zijn tweede album Maskerade. Hij vond er zijn definitieve vorm: super grappig, speels, soms zelfs lomp, maar ook heel emotioneel, open en met alle ruimte voor twijfel. Dat laatste hoor je ook weer in Ik Wil, het eerste nummer van het nieuwe album. “Nooit Meer Terug gaat over de angst om als artiest niet meer mee te tellen, om teveel projecten tegelijk te willen, om als vader tekort te schieten, om niet mee te komen in de Hilversumse media-wereld. Ik heb 80% van het album in vier weken geschreven en opgenomen. De andere 20% heeft heel lang geduurd, juist omdat ik zat met de vraag: hoe ga ik nu verder. Het antwoord was: nee, je gaat gewoon verder, that’s all. Je moet niet proberen jezelf te overtreffen, niet te veel naar het verleden kijken. Vandaar: Nooit Meer Terug.”
 
Wat onbewust meespeelt is Fresku’s eigen overtuiging dat ie maar vijf jaar relevant kan blijven, zoals dat voor veel artiesten geldt. “Ik zit tegen de grens aan”, zegt hij. “Dat is heel spannend. Ga ik een soort Raymzter of Brainpower worden, of meer de kant op van Sticks en Rico? Sommige mensen verdwijnen al terwijl ze nog in beeld zijn. Ik zie nog steeds elke week clips van Brainpower aankomen, maar het beweegt niet meer. Hoeveel respect ik ook heb voor hem, ik vind het eng om die guy te worden. Het is verleidelijk om daarom strenger te worden voor jezelf, maar dat moet je juist niet doen.”
 
Op Nooit Meer Terug staan veertien tracks, en features van onder andere Ronnie Flex, Mocromaniac, Sevdaliza, Shirma Rouse en - opvallend - Go Back To The Zoo. Zijn vaste compagnon Teemong is er natuurlijk ook weer bij. “Veel mensen die mij of hem niet zo goed kennen, denken dat hij gewoon een clipmaker is. Maar Teemong en ik hebben elkaar groot gebracht. We bestaan bij de gratie van elkaar. Het is niet bedacht, we zijn als vrienden begonnen. Teemong is een clipmaker, een rapper, regisseur, producer, conceptbedenker. Op deze plaat heeft hij alle beats gedaan, bij 60% van alle Fresku tracks is hij betrokken.”
 
Inhoudelijk ligt Nooit Meer Terug in het verlengde van zijn twee voorgangers, belooft Fresku. Veel songs gaan over hemzelf, over zijn artistieke twijfels, over zijn vaderschap. We zullen ook sporen terugvinden van Fresku’s irritaties over veel grotere dingen. Zo bemoeide hij zich met de zwarte-pieten-discussie en riep hij als YouTube-typetje een soort knuffel-PVV’er in het leven. Die kant van de rapper gaan we zeker terug horen. “Ik denk dat het er altijd wel een beetje in zat, maar nu heb ik er meer accent op gelegd. Het is net ietsje minder humoristisch, je ziet een ernstiger Fresku. Ernst, maar zonder Bobbie en de Rest. Ik ga minder gekke stunts uithalen, zoals in het verleden met tracks als Hedde Drugs Op en Op De Hoogte. Als ik nu verdwijn, doe ik dat in elk geval met mijn eerlijke ik.”
 
TRACKLIST Nooit Meer Terug
01. Nooit Meer Terug
02. Kreeft ft. MocroManiac
03. Gooi Jezelf Weg
04. Trots
05. Nooit Goed ft. MocroManiac
06. Zo Doe Je Dat ft. Teemong, Braz & Go Back To The Zoo
07. Bitchboy
08. Ik Wil ft. Shirma Rouse
09. Gevangen
10. Alzheimer
11. Altijd Alleen ft. Glen Faria & Ronnie Flex
12. Rustig Aan
13. Meisjes/ Jongens ft. Louis Bordeaux
14. Al Is Het Ver Weg ft. Sevdaliza

Fresku op Twitter
Fresku op Instagram
Fresku op Facebook
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12