Frank van der Lende: “Ik wil meer edge op de 3FM middag brengen”

'Hoitjes' volgt Coen en Sander op in middagshow

Atze de Vrieze ,

Het gaat hard met Frank van der Lende (26). Afgelopen jaar werd hij na amper een jaar in de nacht genomineerd voor de Marconi Award, de belangrijkste onderscheiding voor radiotalent. Vervolgens volgde hij Eric Corton op als presentator van BNN’s That’s Live. En nu mag hij een van de meest prestigieuze stoelen innemen op de Nederlandse radio, de middagshow op 3FM. Pas op mensen in de auto, de Bende van Van der Lende komt eraan. “Ik heb er ontiegelijk veel zin in. Vorig jaar maakte ik al een jaar dagelijks radio tussen vier en zes, maar dan ’s nachts.”

Jonger en alternatiever. Het vertrek van grote sterren Ekdom en Coen en Sander opvangen met nieuw elan. Dat is kort gezegd de missie van Wilbert Mutsaers, zendermanager van 3FM. De laatste tijd heerste bij velen het gevoel dat de zender een beetje 'vastgeroest' was door alle gevestigde namen, en het vrijkomen van een aantal belangrijke uren komt eigenlijk als geroepen. Met zijn 26 jaren, zijn lange haar, leren jasje en tattoo's is Frank van der Lende eigenlijk een heel logische persoon om dat gat te vullen. Hij werkte het afgelopen jaar vooral in de nacht op 3FM, en schoot van daaruit als een komeet naar de frontlijn van het Nederlandse radiolandschap. Nu begint voor hem het echte werk.


Drive time, noemen ze je nieuwe tijdslot in vaktermen, de tijd dat mensen massaal in de auto op weg naar huis zitten. Was jij het type jongen dat daar op zijn twaalfde al van droomde?
“Niet echt. Ik was zestien toen ik op de school voor journalistiek terecht kwam. Ik luisterde wel veel radio, maar ik had niet het idee dat daar een passie lag, en een radiostudio had ik nog nooit van binnen gezien. Maar opeens begreep ik het: muziek draaien, ouwehoeren, sfeer maken, die combinatie past precies bij me. Vijf jaar heb ik achter de schermen gewerkt, daarna ben ik op Radio 1 begonnen, met wildvreemde mensen die me hun verhaal vertelden. Prachtig vond ik dat, maar ik wilde eigenlijk wel op 3FM.”
 
Je hebt flink geroken aan drive time, omdat je altijd pal voor Giel Beelen zat, die de ochtendshow doet.
“Klopt. Tijdens zijn recordpoging heb ik ook vaak tussen 00:00 en 06:00 bij hem gezeten. Ik heb in die tijd enorm veel van hem geleerd. Na het festivalseizoen dacht ik: ik wil de allerbeste van de wereld worden.”
 
Tussen vier en zes kun je alles maken, er luistert toch niemand. Kun je dat meenemen?
“Dat is zeker de bedoeling. Giel zei van de week tegen me: qua toon en sfeer moet je het eigenlijk gewoon kopiëren. Kijk, ik belde elke woensdagnacht met een prostituee om te vragen hoe haar dag was, een mix tussen oprechte interesse en flirterigheid. Zoiets doe je natuurlijk niet ’s middags. En ’s nachts kun je makkelijker een gesprek van tien minuten houden. Ik ben sowieso van plan meer muziek te draaien dan Coen en Sander. Liefde voor muziek is belangrijk, en ik wil iets meer edge op de 3FM middag brengen, iets meer rock ’n roll.”
 
Toch heb je de naam ‘De Bende Van Van Der Lende’ veranderd in ‘Frank <3’. Ga je voor soft?
“Het was toch een beetje een ingewikkelde, duistere naam. Die werkt ’s nachts prima, als toch vooral truckers en gekkies - waaronder ik zelf - wakker zijn. Nou ja, hartje, ik heb liefde voor muziek, liefde voor mijn vrienden, liefde voor iedereen. Ik heb ook heel wat hartjes op mijn lichaam staan, waaronder die ik met mijn ex-vriendin op mijn pols zette.”
 
Na Coen en Sander gaat nu ook Gerard Ekdom weg. Zo ontstaat er nogal een gat op 3FM. Is de druk hoog?
“Ja en nee. wie er ook komt, er gaat een nieuwe wind waaien. Er is nog wel een gevestigde orde, maar er staat ook een nieuwe generatie op. Domien, Barend, Wijnand, Sander Hoogendoorn. Je moet altijd oudgedienden naast nieuwe aanwas hebben. Tien jaar geleden gebeurde hetzelfde, toen kort na elkaar Ruud de Wild en Rob Stenders weg gingen. Het zal wel even duren voor mensen aan mij gewend zijn - radio is een langzaam medium - maar ik weet honderd procent zeker dat het goed gaat komen. Maar verwacht van mij geen gladde radio, want zo ben ik niet.
 
Tot slot: waarom noemt iedereen je eigenlijk Hoitjes?
“Ik was negentien toen ik bij de BNN University binnen kwam. Daar ontmoette ik Remy Meijer, de manager van Go Back To The Zoo. Ik leerde de jongens van de band via hem kennen, en zij zeiden dat altijd, bij het binnenkomen en weggaan: ‘hoitjes’. Remy is na een halfjaar met de BNN University gestopt om zich op de band te concentreren, maar ik ben doorgegaan, ook met de term 'hoitjes'. Op een gegeven moment begonnen mensen me zo te noemen, en soms weten mensen niet eens meer wat mijn echte naam is. Het is een vrolijke bijnaam, ik houd hem. Maar uiteindelijk ben ik niet Hoitjes, ik ben Frank.”