Stemproblemen Dotan "niet zozeer te maken met techniek"

Roosmarijn belde met stemcoach Babette Labeij

Sjoerd Huismans ,

Helaas: Dotan moet dit weekend drie shows afzeggen vanwege stemproblemen (Kiel, Westlandse Cross en Traumzeit). Van de KNO-arts moet hij rust houden. De afgelopen maanden gebeurde het met meer Nederlandse artiesten: Eloi Youssef van Kensington bijvoorbeeld, en Rikki Borgelt van Rondé. Roosmarijn belde in 3voor12 Radio met stemcoach Babette Labeij: hoe komt het dat zoveel artiesten worden geveld door stemproblemen? Is het het overvolle festivalseizoen?

"Iedereen zal het heel erg verbazen over dat het gebeurt met professionele zangers", zegt Labeij. "Maar bij mensen die op dat niveau zingen en zo frequent hun stem moeten gebruiken, is het niet zo gek dat hun stem het op een gegeven moment niet meer trekt."

'Beetje vermoeid'
Labeij vond dat Dotan prima klonk op Pinkpop. "Hij klonk wel een beetje vermoeid, maar misschien luister ik nu met een héél kritisch oor. Nee weet je, het is heel simpel. Als je je stem zoveel gebruikt en je bent heel succesvol dan is het heel moeilijk - zeker als je op Pinkpop mag spelen - om te zeggen: ik ga nu niet spelen. Terwijl dat eigenlijk wijzer zou zijn. Op het moment dat je je stem te veel hebt overbelast. En dan is de stap naar schade aanrichten best klein. Het heeft niet zo zeer te maken met techniek, ik ken tal van technisch waanzinnige artiesten die puur doordat ze doorgaan op iets wat al vermoeid is, schade toerichten. Ik ben er niet verbaasd over."

Kensington
Bij Kensington verbazen de stemproblemen van Eloi Youssef misschien minder, gezien zijn scheurende zangstem. Zelf zei Youssef erover dat hij nu eenmaal heel anders zingt dan hij praat. Labeij: "Daar ben ik het nooit zo mee eens, ik denk dat je zangstem een verlengstuk is van je spreekstem. Natuurlijk kan dat heel anders klinken, want je gebruikt je stem op een melodie. Hij klinkt nog steeds heel natuurlijk als hij zingt, ik vind niet dat hij forceert of wat dan ook. Nogmaals, alles gaat om op tijd stemrust nemen, en als je een veelgevraagd artiest bent is dat het allermoeilijkste. Dan heb je ook nog eens te maken met managers en mensen van platenmaatschappijen die liever willen dat je gewoon doorzingt. Er zal niet zo snel iemand zijn die zegt: 'Je kan nu echt niet meer zingen.' Iedereen wil dat het steeds doorgaat."

Vliegtuig in, vliegtuig uit
Hoe kun je er iets aan doen? Sommige artiesten als Dotan liggen er een weekend uit, andere als Rondé drie maanden. Labeij: "Dat klopt, dan komt wel om de hoek kijken in hoeverre die stem goed technisch is onderhouden, of dat mensen trucjes weten om goed met je stem om te gaan als je aan het zingen bent. Bij Sam Smith kan ik me wel voorstellen: die was ineens wereldberoemd. Hij heeft de hele wereld over gereisd, dat is ongelooflijk vermoeiend: vliegtuig in, vliegtuig uit. Hij zal misschien heftiger problemen hebben gehad dan Dotan nu. Ik denk dat hij er op tijd bij is. Als hij nu slim is, houdt hij z'n mond dicht en bouwt hij het weer rustig op. Je moet heel goed naar je lichaam luisteren."