Buma-coryfee Hans Kosterman overleden

Kosterman was zanger Braak en jarenlang juryvoorzitter Pop Prijs

Atze de Vrieze ,

Buma-coryfee Hans Kosterman is overleden. Dat bevestigt Koert Ligtermoet, die nauw betrokken was bij Kosterman, aan 3voor12. Ex-muzikant Hans Kosterman was naast Buma-bestuurslid jarenlang juryvoorzitter van de Pop Prijs. Medio 2013 werd hij getroffen door een zware hersenbloeding, waarna hij al zijn werkzaamheden neer moest leggen. Diverse mensen uit zijn omgeving staan op Twitter stil bij zijn overlijden, waaronder Buma/Stemra bestuurslid Henk Westbroek, Erwin Angad-Gaur van artiestenvakbond Ntb en ADE-directeur Richard Zijlma.

Het was een sombere tijd, toen de Utrechtse groep Braak werd opgericht, en de bandleden waren al helemaal niet van plan het allemaal mooier voor te stellen dan het was. De groep rond Hans Kosterman ontstond in 1978 en viel op door de felle, maatschappijkritische teksten. In linkse kringen oogst de band bewondering met onder andere Suite Voor Een Hypochonder, maar als de Nederlandstalige pop begin jaren tachtig ineens de ene na de andere hit oplevert, blijft Braak met lege handen achter. Wel scoort Andre Hazes niet al te lang na het uit elkaar vallen van Braak een hit met hun nummer Donker Om Je Heen. In 2005 beleeft de band een reünie. 
 
Braak gaat dus niet de boeken in als de meest succesvolle band uit de popgeschiedenis, maar Hans Kosterman ontwikkelde zich tot een prominente stem in de auteursrechtenwereld. Jarenlang is hij juryvoorzitter van de Pop Prijs, de belangrijke prijs die elk jaar uitgereikt wordt op Noorderslag. Als juryvoorzitter kent niemand de beruchte bierdouche zo goed als hij. Maar Kosterman vervulde meer dan ceremoniële functies. Hij was vanaf 1990 als jurist verbonden aan kunstenaarsbond FNV KIEM, en vervulde bestuursfuncties bij Sena, NORMA, Buma/Stemra, PALM en Stichting de Thuiskopie. Als bestuurslid bij Buma/Stemra liet hij de laatste jaren veel van zich horen. Zo gaf hij in 2011 samen met pop-collega Henk Westbroek een geruchtmakend interview in de Volkskrant, waarin ze de noodklok luiden over het gebrek aan transparantie en de vriendjespolitiek binnen Buma/Stemra. 
 
Hans Kosterman was ook de vader van rapper Steen, een artiest die de laatste jaren opviel met zijn bikkelharde teksten. Onlangs nog verscheen een documentaire over Steen, waarin ook vader Hans Kosterman geïnterviewd wordt.