Buma-bestuurders Henk Westbroek en Hans Kosterman halen in de Volkskrant vandaag hard uit naar hun organisatie. De twee verwijten de auteursrechtenorganisatie 'krankzinnig bestuur'. Er zou sprake zijn van twee besturen, door Westbroek een binnenbestuur en een buitenbestuur genoemd. Het binnenbestuur bestaat uit vijf personen, die van alles op de hoogte gehouden wordt. De rest van het bestuur krijgt veel documenten en onderhandelingsresultaten niet te zien. "Toen wij over een nieuwe directeur stemden en wilden weten wat die ging verdienen, mochten we dat niet weten. Ik weet het nog niet. Zo is ook geheim wat de inhouden is van de overeenkomsten met YouTube en Google. Vervolgens moeten we over al dat soort zaken wel een mening vormen en erover stemmen. Als je erover nadenkt is het natuurlijk een vorm van bestuurlijke krankzinnigheid."
Doorn in het oog van Kosterman en Westbroek - beide vertegenwoordigers van auteurs - is de rol van uitgevers bij Buma/Stemra. Hun belangen zijn in sommige gevallen tegenovergesteld aan die van auteurs. Eerder al spraken met name multimediacomponisten (bv makers van jingles en reclamemuziek) zich in de media uit over de rol van uitgevers. Volgens Westbroek horen ze zelfs helemaal niet in het bestuur thuis. "Zij hebben slechts een afgeleid belang en zelfs dat niet altijd. Het is niet verplicht om een uitgever te gebruiken. Het is dus absurd dat zij mede beleid maken over werken waar ze niets mee van doen hebben." Kosterman: "Het is allemaal zo ver weg komen te staan van waar het om gaat; geld innen namens artiesten die keihard in hun studiootje zitten te werken en dat geld weer onder hen verdelen." Westbroek: "We zijn een ordinair incassobureau. Niet meer en niet minder. Maar dat mag je natuurlijk niet zeggen."
De openlijke aanval komt op een strategisch moment. 23 mei vindt de algemene ledenvergadering van Buma/Stemra plaats. Daar wordt ondermeer een nieuwe voorzitter van het bestuur gekozen. Hans Kosterman is kandidaat, de uitgevers zien liever Paul van Bruggen benoemd worden. Kosterman deed al eerder een gooi naar het voorzitterschap, maar dat werd door uitgevers voorkomen, zegt hij. "Na honderd jaar werd het weleens tijd dat een vertegenwoordiger van de lichte muziek de voorzitterszetel zou bemannen", zegt hij. "Lichte muzikanten brengen veruit het meeste geld in het laatje bij Buma/Stemra maar we hebben nog nooit de voorzitter geleverd." Kosterman pleit voor meer transparantie binnen Buma/Stemra, een pleidooi dat ook Fred Teeven onlangs deed in zijn notitie over auteursrecht. De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over een wetsvoorstel dat de controle op collectief beheersorganisaties moet verscherpen. Op die manier zou ook de openheid beter gegarandeerd kunnen worden.
Buma/Stemra wil niet reageren op het interview. Een woordvoerder stelt tegen de Volkskrant: "Dit is een aangelegenheid voor het bestuur."
Buma-bestuurslid Henk Westbroek: "We zijn een ordinair incassobureau"
Algemene ledenvergadering wordt machtsstrijd
Buma-bestuurders Henk Westbroek en Hans Kosterman halen in de Volkskrant vandaag hard uit naar hun organisatie. De twee verwijten de auteursrechtenorganisatie 'krankzinnig bestuur'. "Toen wij over een nieuwe directeur stemden en wilden weten wat die ging verdienen, mochten we dat niet weten. Ik weet het nog niet."