Ziggo Dome twee maanden gesloten wegens verbouwing

Concertzaal organiseert geen concerten in juli en augustus

Timo Pisart ,

Wie de concertagenda van Ziggo Dome er de afgelopen tijd op nasloeg, vraagt het zich ongetwijfeld af: waarom is er in juli en augustus geen enkel optreden gepland in de grootste popzaal van Nederland? Wat blijkt: de zaal is dicht wegens een flinke verbouwing, zo vertelde zakelijk directeur Danny Damman vanavond in 3voor12 Radio. Maar er ligt ook een structurele reden ten grondslag aan de lege zomeragenda. “Promotors durven het in de zomer niet aan en artiesten kiezen voor festivals.”

Na Pinkpop, Indian Summer, Down The Rabbit Hole, Best Kept Secret, Awakenings, Pitch en North Sea Jazz een klein beetje festivalmoe en in dit regenachtige weer zin om een groot concert te zien met een dak boven je hoofd? Dat kan dus niet: de agenda van de Ziggo Dome is heel juli en augustus leeg. Pas 8 september vindt er weer een concert plaats in de grootste popzaal van Nederland: U2.

Een van de redenen dat de Ziggo Dome op het moment geen optredens organiseert is dat de zaal de hele zomer een grote verbouwing ondergaat, aldus zakelijk directeur Danny Damman. “Deze periode hebben we al een jaar geleden in de agenda geblokt. Omdat er in beton wordt gezaagd, is er kans op een brandoverslag. Tijdens zulke werkzaamheden mogen wij geen evenementen houden.”

Het zwaartepunt van de verbouwing ligt in juli en augustus, hoewel de maanden daarop de werkzaamheden doorgaan. Er komt een grote goederenlift in de backstage waardoor de op- en afbouw van evenementen nog sneller gaat. Ook worden de kleedkamers verbouwd. Damman: “Er komt een soort grote ‘star room’, we zagen dat artiesten daar behoefte aan hadden. De tijden zijn veranderd: vroeger nam een grote artiest zijn eigen behang mee en maakte van de backstage zijn eigen huiskamer. Zulke rock ’n roll-toestanden zijn er niet meer: acts als Katy Perry en Ariana Grande nemen een douche en gaan even naar het toilet, meer niet. Daarom worden we gedwongen de kleedkamers zelf wat meer te verfraaien.”

Artiesten kiezen voor festivals
Maar er is nog een reden dat de zomeragenda van Ziggo Dome zo leeg is, en om dezelfde reden worden er op het moment ook vrijwel geen concerten georganiseerd in de HMH en in vergelijkbare zalen in Keulen en Londen. Damman: “Als we niet waren gesloten wegens een verbouwing, hadden we hoogstens twee concerten kunnen organiseren in juli en augustus. Waarom? Artiesten als Florence & The Machine kiezen in deze periode voornamelijk voor de festivals, en niet voor de podia. Dat zijn andere verdienmodellen: ze hebben geen eigen producties en geen eigen risico, maar krijgen een vast bedrag.” Die voorkeur voor festivals in de zomer is een structurele reden dat Ziggo Dome iedere zomer leeg staat. “Dit is een wetmatigheid die al lange tijd geldt: toen we Ziggo Dome begonnen, namen we al in ons businessplan mee dat er in juli en augustus geen of amper concerten plaatsvinden. Ons zwaartepunt ligt in het voor- en najaar.”

Je zou zeggen dat de grote festivalheadliners naast hun festivalshows in de weekenden doordeweeks ook ruimte hebben om langs zalen zoals Ziggo Dome te komen, maar zo simpel ligt dat niet. Damman: “Promotors in Nederland durven in deze periodes geen grote concerten te organiseren. Dat komt vooral door de vakanties, de kaartverkoop loopt in deze periode ook echt wat slechter en je organiseert het liefste concerten waar je zoveel mogelijk kaarten op kunt verkopen.”

Damman ziet daar nog wel een gat in de markt voor concerten voor de Ziggo Dome in de zomer. “Ik geloof dat er best evenementen te verzinnen zijn voor de nationale markt én voor toeristen die nu toch al in Amsterdam zijn. Dat is een interessant vraagstuk om de komende jaren te gaan onderzoeken.”