Ruimere openingstijden Studio 80 en AIR: stap naar 24-uursvergunning?

Voortaan op vrijdag en zaterdag tot 8 uur feest op Rembrandtplein in Amsterdam

Sjoerd Huismans ,

Studio 80 bestaat tien jaar en dat wordt beloond: de club aan het Rembrandtplein mag vanwege nieuwe regelgeving voortaan op vrijdag en zaterdag tot 8 uur ’s ochtends openblijven. Dat geldt voor het hele plein, dus ook voor Club AIR. Een 24-uursvergunning zit er nog niet in in Amsterdam-Centrum, maar volgens Studio 80 kan dit wel gezien worden als stap in die richting. Op het Leidseplein is het niet gelukt een dergelijke vergunning rond te krijgen.

"GREAT NEWS! We just received official confirmation from city council, that our mayor decided from today on - July 1st 2015 - we’ll be able to stay open longer on Fridays and Saturdays. Extended DJ sets, even more special nights, in other words: no more cutting off the music until the party is over!", aldus Studio 80 op zijn Facebookpagina. De zogenaamde 'nachtzaken' op het Rembrandtplein mogen op vrijdag en zaterdag voortaan tot acht uur 's ochtends openblijven van de gemeente. De reden daarvoor is dat horeca-ondernemers met elkaar een 'bedrijveninvesteringszone' (BIZ) hebben opgericht. Daarin nemen ze zelf besluiten over onder meer nieuwe locaties, de veiligheid, de beplanting en straatverlichting. Een zogenaamde 'horecahost' krijgt bijvoorbeeld een belangrijke rol in het informeren met bezoekers en zonodig 'de-escalerend' optreden. De hosts werken daarin nauw samen met de politie. Maar het standaard ME-busje in het weekend verdwijnt, wat tot een betere sfeer moet leiden. Als ondernemers zelf zorgen voor minder overlast en ergernis op het plein, worden ze door de gemeente 'beloond' met ruimere openingstijden.

Leidseplein
En het Leidseplein? Paradiso en de Melkweg werken met een ander soort vergunning en hebben al grotere vrijheid. Clubs als de Chicago Social Club en Club Up hadden wel profijt kunnen hebben van een BIZ rond het Leidseplein. Uit een brief van burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad afgelopen maart bleek dat de horecaondernemers het daar niet eens konden worden over het financiële plaatje dat hiermee gemoeid is, en waar ze allemaal aan moeten meebetalen (bijvoorbeeld: introductie van gastheren- en vrouwen op de pleinen, het opleiden van horecapersoneel en portiers, het instellen van gedragsregels). Zonder een BIZ wil de burgemeester niet aan ruimere openingstijden beginnen. Alle ondernemers moeten bijbetalen aan het verbeteren van het uitgaansleven en het verminderen van geweldsincidenten. „Hierdoor kan er meer geld worden gegenereerd omdat de zogenaamde 'freeriders' (meelifters, red.) zich niet (langer) kunnen onttrekken”, schreef Van der Laan. „De horeca kan alleen via een BIZ voldoen aan de financiële verplichtingen uit het akkoord.”

“Uitzondering op de regel”
Aan het Rembrandtplein is dit wél gelukt. Iedere derde zaterdag van de maand mocht Studio 80 al langer openblijven. "Het liefst wil je alle avonden nèt iets langer open zijn, om 05:00 is het gewoon nog niet afgelopen", zei Xander Koster van Studio 80 begin dit jaar tegen 3voor12 Amsterdam. De club mag nu in principe tot 8 uur doorgaan op vrijdag en zaterdag. Bij het nabijgelegen Club AIR ligt het na 6 uur in handen van het publiek hoe lang er wordt doorgefeest. Creatief directeur Tom van Wijk: “Zo lang er genoeg mensen in de club zijn, en de sfeer goed is, blijven we open. Dit betekent dat we op zaterdag een programmering inrichten die ten minste tot 6 uur in de ochtend gevuld is, en we na zessen gaan kijken of en hoe lang we nog door gaan.” Van Wijk is blij met de verruimde openingstijden. “Het laatste wat je wil, is om stipt 5 uur de muziek uitzetten als je nog een zaal vol enthousiaste feestgangers hebt.”

Daarnaast kunnen clubs voor speciale gelegenheden per keer een evenementenvergunning aanvragen om nog langer doorgaan mogelijk te maken. Een 24-uursvergunning, zoals Radion (Nieuw-West), Cruquilusgilde (Zeeburg) en een nieuwe club in Nieuw-West onlangs kregen, is in Amsterdam-Centrum voorlopig nog niet aan de orde. In vergelijking met panden als Trouw en de Tolhuistuin hebben Studio 80 en AIR meer te maken met omwonenden. Maar de gemeente beweegt zich door de openingstijden ook in het centrum te verruimen duidelijk in die richting. Van Wijk: "Het is een positieve ontwikkeling dat er ook in het stadshart plekken gecreëerd worden waar meer ruimte is om te feesten. Een stad die zich wil meten met andere wereldsteden kan op dit gebied zeker nog wat winnen."