24-uursvergunningen Radion, Cruquiusgilde en nieuwe club in Amsterdam

Trouw-dj Job Jobse post een foto van die nieuwe locatie op Facebook

Atze de Vrieze ,

Drie locaties in Amsterdam komen in aanmerking voor een nieuwe 24-uursvergunning. Het gaat om Radion in Nieuw West en Cruquiusgilde in Oost, plus een nieuwe locatie in een schoolgebouw in West. Bij die club zijn mensen van Trouw betrokken, maar nieuws daarover is nog wel ‘prematuur’. Wel postte Trouw-resident Job Jobse zojuist een foto van het bewuste gebouw op zijn Facebook.

Eerst maar eens die nog niet bestaande club. Het zou volgens de Westkrant gaan om het voormalige Iedersland College aan de Dr Jan van Breemenstraat. Het lokale medium weet ook te melden dat achter de aanvraag het team van club Trouw schuil gaat. Olaf Boswijk van Trouw laat weten: “Da’s een beetje prematuur en tendentieus. Ik kan er verder weinig over zeggen.” Opvallend is wel dat Job Jobse zojuist een foto van de school op zijn Facebook zette. Mogelijk meer uit die hoek de komende maanden. 


Bij Radion zijn ze er in elk geval zeker van: die 24-uursvergunning, die willen ze hebben. Ze hopen er vanaf juni mee te kunnen werken. De club in Nieuw West (buiten de Ring A10) opende ongeveer een half jaar geleden, tijdens ADE, en is nog steeds half in verbouwing. “ADE was een mijlpaal voor ons, we wilden toen per se open”, vertelt Staas Lucassen, een van de vijf oprichters van Radion. “Pas in januari in het cafe open gegaan, en in september komen daar een filmzaal en een theaterzaal bij. Ook daar willen we de 24-uursvergunning voor gebruiken, bijvoorbeeld om marathon-filmsessies te houden.” Natuurlijk zullen ook de clubnachten langer worden, al zal dat in eerste instantie mondjesmaat gebeuren. “We denken niet meteen aan weekenders, maar gaan eerst eens kijken hoe lang mensen willen blijven hangen.” 
 
Radion zet zichzelf neer als culturele locatie, meer dan sec als club. De vijf oprichters hebben achtergronden in de muziek, horeca en fotografie. Cruquiusgilde heeft een soortgelijke, brede insteek. De club zit in grote industriële hal met een hoog plafond, die in eerste instantie gebruikt werd voor illegale feesten. “De basis van het gilde is echter niet alleen feesten, maar juist een brede culturele programmering," zei Frodo Willemsen, een van de programmeurs, vorig jaar rond ADE tegen 3voor12. "Een symbiose tussen cultuur, ambacht en sociaal maatschappelijke projecten, kleinschalig en eigenwijs. Er passen ongeveer 400 mensen in maar we laten er maximaal 250 binnen. Je moet tijdens het dansen wel kunnen ademen.” De organisatie laat weten later vandaag meer te willen zeggen over de plannen in de toekomst.

Opvallend is dat de drie gekozen clubs zich ver buiten het centrum bevinden, net zoals dat gold voor de gesloten club Trouw, aan de Wibautstraat. Cruquiusgilde zit aan de Cruquiusweg, op de kop van Zeeburg. Radion zit ver weg in West in het voormalig tandheelkundig centrum ACTA, niet direct tussen de woonhuizen. Volgens Staas Lucassen is het verstrekken van een 24-uursvergunning ook een manier om juist overlast te voorkomen. “Je kunt zo beter de bezoekersstromen reguleren. Als je om vijf uur in een keer 500 mensen op straat zet, heb je veel meer overlast dan wanneer je iedereen rustig laat vertrekken.”
 
Ook de Tolhuistuin en de nog te openen club in de toren Overhoeks (het grote project van ID&T) hebben een 24-uursvergunning.