OWOW ontwikkelt nieuwe generatie intuïtieve instrumenten

…en demonstreerde ze maandag in 3voor12 Radio met GANZ

Timo Pisart ,

Geniaal in al zijn eenvoud: de Eindhovense designstudio OWOW ontwikkelde digitale instrumenten waar je als leek ook intuïtief muziek mee kunt maken. Inmiddels heeft OWOW 50.000 euro opgehaald met een crowdfundactie, Detroit Swindle, KiNK en Gaslamp Killer zijn al enthousiast, en de instrumenten gaan spoedig in productie. Maandag kwamen ze met 12van3voor12-producer GANZ alvast een demonstratie geven in 3voor12 Radio. “We maken kleine instrumentjes die iedereen moet kunnen gebruiken.”

Wat heeft Roos nou weer in de studio? De speeltjes van @OWOW_unofficial met @ganzgvnz als proefkonijn!

A video posted by 3voor12 (@3voor12) on

Of je nou een synthesizervirtuoos bent, of een complete leek: je kunt best elektronische muziek maken. Dat is het gedachtegoed achter de bijzonder innovatieve instrumenten van OWOW. Het project is geboren uit frustratie: initiatiefnemer Pieter-Jan Pieters werd niet aangenomen op de muziekschool omdat hij niet theoretisch geschoold was, hoewel hij wél de stukken kon spelen dankzij YouTube-tutorials. “Heel veel mensen maken met de computer muziek, waarom hebben we dan nog instrumenten nodig die zijn gestoeld op een theoretische basis?”, dacht Pieters, “Ik wilde kleine tools ontwikkelen die je met intuïtieve bewegingen kon bespelen. Het was niet de bedoeling om alles te vervangen, maar juist om de menselijkheid terug te krijgen in het produceren van elektronische muziek.” 

Vanuit die gedachte ontwikkelde OWOW een vijftal MIDI-instrumenten waar je niet met de muis in de hand of keyboard op schoot, maar met meer intuïtieve bewegingen muziek kunt maken. Met de Wob kun je een golvende beweging maken die resulteert in een golvend wobwob-geluid. Met de Wiggle kun je op x-, y- en z-as een effect zetten en met je pols draaien om je geluid te vervormen, vergelijkbaar met een Wii-controller. De Drum is een soort lucht-drumstokje, Pads is een drumcomputer ter grootte van een iPhone. De Scan is het meest opzienbarend: je tekent stippen, lijnen of patronen op papier, de Scan leest die tekening en vertaalt het naar muziek. “Het werkt superleuk en is onvergelijkbaar met andere instrumenten. Daardoor ga je op een nieuwe manier muziek te maken: als jij een golvend geluid wil maken en dat gewoon kunt gebaren? Dat geeft unieke geluiden.”

Er zijn van elk instrument twee uitgaves: een versie met aluminium behuizing voor 99 euro en een uitgeklede, goedkopere ‘creditcard’-versie die niet meer behelst dan een printplaatje met alle werkzame elementen. Die gaat slechts 49 euro kosten. “Die laatste is zo gebouwd dat hij stabiel en hard genoeg is en gewoon werkt. We beseffen ons dat instrumenten al prijzig zat zijn in de muziekwinkel, en de casing maakt het instrument vaak dubbel zo duur.”

KiNK, Detroit Swindle, GANZ, The Gaslamp Killer, Sub Focus, Fedde le Grand en Dirtcaps zijn al enthousiast over prototypes van de instrumenten en gebruiken ze al in de studio of op het podium. “We beginnen te merken dat artiesten het interessant vinden, zij moeten weer aan hun fans laten zien wat je ermee kan.” Met een crowdfundingcampagne heeft OWOW inmiddels al meer dan 50.000 euro opgehaald, genoeg om de instrumenten in productie te nemen. Vanaf februari moeten de eerste exemplaren verkrijgbaar zijn in de webshop van OWOW.

GANZ, een van de 12van3voor12, kwam naar de Speelplaats om zijn nieuwe single te primeuren, Cold Fire, die op zijn eigen label Hard Headed gaat verschijnen op 31 juli. Daarmee trapt hij zijn Amerikaanse tour in stijl af. Met de MIDI-effecten van OWOW bewerkte hij live zijn track. "Ik heb hier de wob en de wiggle. Op de wiggle heb ik de stutter gezet." Hoe dat klinkt zie je hieronder: