Laatste release Space Siren is “viering van het leven”

Songs For A Dead Pilot, het laatste werk van (en voor) Corno Zwetsloot

Sjoerd Huismans ,

Noiserockband Space Siren brengt zijn laatste release uit: de dubbelsingle Songs For A Dead Pilot. Het is zowel een eerbetoon aan de overleden gitarist/producer Corno Zwetsloot als de laatste release waaraan hij werkte. Naast twee nieuwe liedjes van Space Siren coveren Wolvon en Zea allebei een nummer van de band. Daarnaast komt de Voorhoutse undergroundband met een nieuwe video en een tour om de laatste release te ondersteunen. Zelf zullen ze niet meer optreden. “Zonder Corno houdt het op.”

Corno Zwetsloot, spil in de Nederlandse underground, overleed op 27 november. De maanden tevoren was de ernstig zieke Space Siren-gitarist vastbesloten om deze laatste 7'' nog af te ronden. Gwendolien Douglas, ex-zangeres/gitarist van Space Siren: “Corno had in zijn laatste maanden nog veel energie, ideeën en plannen, en wij met zijn vieren ook. Live spelen ging niet meer, maar het was een grote wens van ons om nog één keer de studio in te gaan - dat was altijd zo’n bijzondere tijd. En om dit te maken, met andere bandjes.”

Die andere bands zijn de Groningse noiserockers van Wolvon en Zea, (tegenwoordig) het soloproject van Arnold de Boer. Zij coveren allebei een nummer van Space Siren. “Dat is geleidelijk zo ontstaan”, zegt Douglas. “Ze waren al bezig met die covers, het is dus niet zozeer begonnen als eerbetoon aan Corno. We hadden het er al eens over dat het leuk zou zijn om een split uit te brengen. Al die ideeën zijn nu samengekomen.” Ook de hoes van de Wolvon en Zea-single (kant C en D) is een soort ‘cover-cover’: het artwork is gebaseerd op oude hoezen van Space Siren.

Steun
Op het eerste schijfje staan twee nieuwe nummers van Space Siren, gespeeld door de band zelf. Het zijn dus de laatste opnames van Zwetsloot en voor de band een manier om terug te kijken op bijna een decennium Space Siren. Zachies is een somber, rustig liedje waarop de band wel karakteristiek dissonant uit de hoek komt. Song For A Dead Pilot is ouderwets noisy. Douglas: “De liedjes gaan heel erg over ons, over Space Siren. Hoe het was, hoe het is. Ook om elkaar te steunen.” Songs For A Dead Pilot wordt gepresenteerd tijdens een korte tour (The Last Waltz) door Utrecht, Groningen, Amsterdam, Voorhout en Rotterdam (zie poster links).

Space Siren zal zelf niet meer optreden (wel een dj-set verzorgen), maar naast Wolvon en Zea spelen onder meer Arend B. Blauw, The Avonden en The Sweet Release of Death. “Anderen spelen voor ons, om te vieren dat deze release uit is.” Douglas wil benadrukken dat de tour geen “herdenking” is. “Het is niet alleen om te treuren, maar ook om het leven juist te vieren. Met bandjes waar we nog veel meer samen mee hadden willen optreden. Het is ook een feest: met alle bands zijn we bevriend, overal lopen korte lijntjes tussen.”

Video’s
Ook deze tour is nog niet het allerlaatste wat Space Siren zal doen. De band heeft de tweede plaat If You Scream Like That, Your Monkey Won’t Come feitelijk pas net uit en enkele songs op de plaat zullen nog van een video worden voorzien. Tegelijk met Songs For A Dead Pilot komt de band bijvoorbeeld met een fraaie video voor Evidence Collection Guidelines. Douglas: “We wilden dat graag samen laten gaan, ook al komt het nummer van een andere plaat. De beelden hebben juist weer dezelfde sfeer als de nieuwe dubbelsingle. We hebben maker Alicia Bretón Ferrer het volste vertrouwen gegeven en we – ook Corno heeft hem nog gezien – vonden de clip ontzettend mooi.”

En wat is verder de toekomst van de Space Siren-bandleden? Douglas: “We zouden nog - net als bij deze tour - af en toe een band voor ons kunnen laten spelen, bijvoorbeeld als we de nieuwe video’s uitbrengen. Maar live is Space Siren niet meer: zonder Corno houdt het op. Ik wil niet zeggen dat we nooit meer iets in de muziek gaan doen, maar dat zal niet onder de naam Space Siren gebeuren."

Songs For A Dead Pilot verschijnt via Katzwijm/Makkum/Subroutine en streamt tijdelijk op de Luisterpaal.