Popmuziek op het Holland Festival: vijf tips

Livestream ‘House in Your House’ op 3voor12

Sjoerd Huismans ,

Het programma van de 68e editie van het Holland Festival werd vandaag bekendgemaakt door artistiek leider Ruth MacKenzie. Op dit toonaangevende festival - dit jaar van 30 mei tot 23 juni - staan elk jaar de internationale podiumkunsten centraal. Popmuziek is er bepaald niet de hoofdmoot, maar toch staan er zeker acts op het programma die de popliefhebber zullen aanspreken. 3voor12 licht er vijf uit.

Boğazi Geçen Şarkilar (Songs across the Bosporus)
Het Holland Festival opent dit jaar 30 mei in Carré met een concert van folkband Kardes Türküler. Hoofdgast is Candan Erçetin, de ‘klassiek geschoolde diva van de Turkse popmuziek’. Het is de eerste keer dat deze artiesten samenwerken. Ook de Turks-Nederlandse zangeres Karsu Donmez is gastvocalist. Aandacht voor Turkse muziek is dit jaar één van de speerpunten van het festival. In Paradiso is er bijvoorbeeld nog soefimuziek van Al-Kindi en Mercan Dede in A Night under Eastern Skies en symfonische rock van mor ve ötesi en Şebnem Ferah.

House in your House
Diezelfde avond (vanaf 23.30) kun je housen zonder dat je je huis ervoor uit hoeft. Dat is het idee achter House in your House. Livestreams van dj-sets – inclusief lichtshows – streamen rechtstreeks je huiskamer binnen via 3voor12 en 3FM.nl. Het enige wat je hoeft te doen is je vrienden uitnodigen. De dj’s worden later bekendgemaakt. Holland Festival-directeur Ruth MacKenzie organiseerde eerder zo’n feestje voor Channel 4 van de BBC, met onder andere dj Annie Mac en dat zag er zo uit:

The End (Keiichiro Shibuya + Hatsune Miku)
Een van de bijzonderste boekingen dit jaar is ‘virtuele popster’ Hatsune Miku: een holografische animatie voortgekomen uit software voor stemsynthesizers. Keiichiro Shibuya is wel een echt mens. Samen maken ze op het podium een heuse ‘vocaloid-opera’ met 3D-projecties en elektronische muziek. De eerste opera zonder orkest of menselijke zanger, op 4 en 5 juni.

Keaton Henson
Op 11 juni speelt de Britse singer/songwriter Keaton Henson in het Concertgebouw. De perfecte setting voor zijn breekbare, sombere folkmuziek. In het kader van het Holland Festival werkt Henson bovendien samen met het Amsterdam Sinfonietta, het enige professionele strijkorkest van Nederland. 

12 Hour Prom
Het laatste weekend van het Holland Festival is er een eendaags festival (20 juni) gebaseerd op de beroemde Londense Proms. Echte promenadeconcerten dus (stoelen de zaal uit) en shows van onder meer het Radio Filharmonisch Concert en Slagwerk Den Haag. Maar het interessantst is dat Anna Calvi naar Amsterdam komt voor een ‘indie-noir’ concert samen met het Metropole Orkest.