Deux Deux (Rosco & Hayzee) EP lofzang op Balotelli en Breaking Bad

Imperium EP voor Nijmeegs-Amsterdamse crew opmaat naar album

Ingmar Griffioen ,

Wat hebben Mario Balotelli, Breaking Bad, Jack Daniels en de Algarve gemeen? Ze figureren allemaal prominent in de denkwereld van Roché - Roscovitsch de 1ste - Nieuwendam en daarmee op de Imperium EP die hij met Deux Deux dropt. Deux Deux is de samenwerking tussen de Nijmeegse Zo Moeilijk-mc en Amsterdams maatje Hayzee (bekend van Zwart Licht), die al vijf jaar lang geregeld een track loslaat en nu eindelijk met een volwaardige release komt. De Imperium EP telt elf tracks en featurings van onder meer Faberyayo, Supah Dupah, Adje, Kabel en Nosa. "Supah Dupah is mijn held, Mario Balotelli mijn grootste inspiratiebron."

3voor12 belt met Roscovitsch om het een en ander op te helderen. Zoals: Waarom nu een EP in plaats van het langverwachte album? "Omdat ik denk dat wat er nog aan zit te komen nog veel wreder gaat zijn. Dat wil ik dan een album noemen. We wilden eigenlijk maar zes tracks er op zetten. Toen kwam Patta erbij en die zeiden 'die track en die track kan je echt niet skippen'." Zo kreeg de Imperium EP elf tracks mee. 30 januari komt die uit via Kamp Ras in samenwerking met Patta en Top Notch.

De opvallende hoes doet met die kleuren aan als een Afrikaanse vlag en toont onder meer een slang, een DD-logo en een mattenklopper. "Die heeft Vincent van de Waal gemaakt, de vaste ontwerper van Patta. Hij vroeg wat we erin wilden hebben. Ik zei: 'Nijmegen, goud, rasta's, Suriname en voodoo'. Hayzee kwam met een mooi verhaal over Egyptische symbolen van vroeger, zoals een 'winged disc' die boven de ingang van pyramides hing. Daar heeft Vincent die DD boven gezet."

In 2009 was daar opeens de track Domme Jongen op Winne's So So Lobi Mixtape, losse songs als Superbad volgden en eind 2014 kwamen Jack Daniels en Fok Met Je naar buiten. Waarom ligt die EP er nu wel? "Door Zwart Licht, Zo Moeilijk en andere projecten is Deux Deux altijd blijven liggen. Vorig jaar heb ik een Modo-tape gedropt met vrienden Kamp Ras en Premium, ook dan gaat Deux Deux wel even in de koelkast. Zo gaat het met Hayzee ook; als hij een opdracht krijgt, gaat dat toch sneller dan als Rosco helemaal uit Nijmegen naar Amsterdam moet komen. We zijn pas echt begonnen toen we in 2012 naar Portugal gingen. We kennen iemand met een mansion en studio in de Algarve. Daar hadden we geen internet, maar konden we wel twee weken praten en muziek maken. We kwamen met een berg tracks terug en zijn hier weer de studio in gedoken om er nog meer te maken. Binnnenkort gaan we weer, om nog wat tracks te maken en vooral de puntjes op de i te zetten."

Op de EP doet naast Faberyayo, Adje, Kabel, Nosa en Poke ook een verrassende Rotterdammer mee: Supah Dupah aka Supah Pollum, Mr. Rottz en jarenlang lid van Duvelduvel. "Supah is mijn held. We kennen allemaal die Opgezwolle- en Duvelduvel-fase. Toen ben ik er ook ingerold. Ik heb Pollum echt leren kennen, toen ik hem op het podium zag. Hij was als een soldaat aan het rondmarcheren terwijl Duvel rapte. Ik hou van niet-alledaagse dingen, en hij doet dat continu. Plus dat hij ook een supertoffe gozer is. Het is voor mij echt een eer dat hij er op staat. Hayzee hoorde zijn verse en zei ook: 'dit is echt vet, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?'"

"Hayzee vernietigde m'n verses", zei je in die preview op Puna. Hoe dan?
"Hij had mijn verse niet eens gehoord, hij deed zijn refrein en ik deed de mijne, toen hoorde ik dat... ik zat naar mijn tekst te kijken en dacht: 'nee, dit is veel harder dan wat ik hier heb staan'. Toen ben naar boven gegaan en heb ik het opnieuw gedaan. Daarbuiten is hij ook echt eerlijk tegen mij, daar hou ik wel van."

Jullie zaten in Portugal in een Breaking Bad-vibe?
"Ja, dat heeft IJskoud en Heisenberg en volgens mij nog wel meer nummers opgeleverd. We zaten in Portugal op een berg, in een dikke mansion en net als in Breaking Bad 'in the middle of nowhere', ik denk dat elke track wel wat van die vibe meekreeg. Heisenberg is gewoon Breaking Bad man. Het refrein gaat erover dat we net zo flex zijn als Heisenberg. Hij was met z'n zwarte zonnebril en hoed op altijd in het zwart als hij op pad ging, wij zijn ook altijd in het blacka. Koken in de desert, dat is die pokoe, haha."

Je bent een Balotelli-fan, vanwege z'n voetbalkwaliteiten?
"Het is niet direct z'n voetbal, maar meer het verhaal erachter. Hij is iemand die een hoop shit heeft meegemaakt in z'n leven. Moet je kijken waar ie nu staat. Balotelli is een wereldtopper, een superster, voetbal is gewoon saai zonder zulke figuren. Iedereen moet netjes doen, gewoon keurige interviews geven en niet naast je schoenen lopen. Mario Balotelli is gewoon zichzelf. Mensen vinden hem raar en ik denk dat ik wel begrijp waarom: omdat hij uit een hele andere wereld komt, omdat hij hele andere dingen meegemaakt en andere tegenslagen gekend heeft dan jij en ik. Naast het veld is hij denk ik de grootste inspiratiebron. Bij NEC hebben ze ook zo iemand nodig, bij ieder team."

'Dikke waggies, dom doen en verder niets': Deux Deux gaat voor de partytracks?
"Zeker, op de een of andere manier ben ik dat toch wel. Ik dacht altijd dat ik een serieuzere rapper was, maar mijn mood is elk moment anders en zo wil ik mijn muziek ook benaderen. Wat ik wel belangrijk vind, is dat de luisteraar die mij kent vanaf Zo Moelijk, zegt: 'ja dit is Ros'. Het maakt niet uit met welke producer ik werk, je zal altijd Roscovitsch horen. Ik wil me onderscheiden. Iemand zei me: 'tijden veranderen, muziek verandert, maar jouw stijl blijft hetzelfde en blijft boeien'. Dat vond ik wel een mooi compliment."

De Imperium EP komt 30 januari uit op Kamp Ras met hulp van Patta en Top Notch. Je hoort hem nu vast op de Luisterpaal. De presentatie is vrijdag 30 januari in Merleyn in Nijmegen. Rosco: "En iedereen moet komen, Yayo komt, Cream komt en Kamp Ras komt. Supah zou ook komen, maar is helaas wegens omstandigheden in Suriname. De volgende dag is er nog een show in de Duivel in Amsterdam."