Labelcompilatie en Europese tour voor Tom Trago’s Voyage Direct

“We zijn als collectief sterk genoeg om in andere steden kaarten te verkopen”

Atze de Vrieze ,

Tom Trago heeft grote plannen: zijn house-label Voyage Direct komt 27 april met een eerste compilatie, eerder al gaat het collectief op tour door Europa. Onder andere Moskou, Brussel, Londen en Barcelona staan op de agenda. “Hoe langer je internationaal draait, hoe meer relaties je opbouwt met zielsverwanten”, zegt Tom Trago. “Ik ben blij dat we nu als collectief sterk genoeg zijn om zo’n stap te zetten.”

Trago is de trekker van de groep - het label draagt de naam van zijn debuutplaat - maar hij ziet zichzelf niet als labelbaas en ziet Voyage Direct liever als een groep gelijkgestemden, met ervaren jongens als Benny Rodrigues, Maxi Mill, Awanto 3 en Boris Werner. “We zijn niet bijeen gedreven door een trend, over tien jaar zit ik nog steeds met Steven de Peven achter een MPC. We zijn vooral vrienden, met de liefde voor muziek als basis. We hebben de afgelopen tijd wel aan teambuilding gedaan. We remixen elkaar, geven opbouwende kritiek, en we staan open voor nieuwe kids als Elias Mazian.”
 
Die Elias Mazian liet zich ook sterk zien in de laatste maanden van Trouw. Zo sterk dat hij nu zelfs met Cinnaman en Job Jobse naar Amerika vliegt voor een Trouw Residents showcase op SXSW. De Amsterdamse scene zit al langer in de lift, maar de sluiting van Trouw heeft het momentum alleen maar vergroot. De focus bij de lange weekender lag per slot van rekening heel sterk op de eigen kweek, de Amsterdamse trots. “Alle residents waren afgelopen jaar echt in de ban van Trouw. Nu dat voorbij is, ontstaat weer ruimte voor nieuwe ideeën en frisse energie. Trouw was een bindende kracht, op een ander niveau heeft Voyage Direct dat ook. Er zullen altijd bindende projecten zijn.”
 
Volgens de dj heeft de energie van het clubleven zich sinds dit jaar over de hele stad verdeeld, met onder andere gezonde plekken als Radion en Elementenstraat als brandpunten. Ook voor Trago zelf was de sluiting van de club een intense periode. In januari dook hij even in een zwart gat. “Mijn manager vroeg waar hij mijn vakantie heen zou boeken. Ik zei: nou, naar huis. Thuis zijn is voor mij vakantie. Ik heb alle gigs afgezegd en ben in mijn studio gaan zitten.” 
 
Op Voyage Direct bracht hij tot nu toe zelf maar twee tracks uit. Ook de keuze van de releases ligt zeker niet exclusief bij Trago. “Collectief besluiten we welke tracks sick zijn. Een banger op ons label wordt vaak gewoon op de dansvloer gekeurd.” Voyage Direct heeft inmiddels meer dan twintig releases, dus het werd wel eens tijd voor een compilatie, een soort samenvatting die heel gebruikelijk is in de dance. “We hebben er lang mee gewacht, maar ik hoor dan ook te vaak een dj roepen dat hij een label start, waarna je er amper drie maanden later al niets meer van hoort. Ik wilde dat er eerst organisch iets zou ontstaan. Dit is wat we hebben gedaan, dit is zo ongeveer de groep mensen die er aan meewerkt.”
 
Op de labelcompilatie eind april staan nieuwe tracks van onder andere Melon, William Kouam Djoko, Magnesii, House Of Jezebel (alias van Legowelt), Simon Weiss en Maxi Mill (van wie later dit jaar een album moet verschijnen). Elf tracks in totaal, aangevuld met nog eens elf ‘best of’ tracks uit het verleden. “Ik zou ook heel graag een serie Reverse Direct willen maken”, zegt Trago, “met muziek uit het verleden die ons heeft geïnspireerd. Mensen als Steve Rachmad hebben ver voor ons het wiel al uitgevonden, maar ik zou ook nog wel verder terug willen gaan, naar begin jaren tachtig. Voyage Direct zal sowieso alleen Nederlandse muziek uitbrengen. Het is voor mij te verwarrend om de hele wereld te begrijpen. Ik kan nog niet eens bijhouden welke goede muziek er alleen al door mijn eigen vrienden gemaakt wordt.”