ESNS15: De keurige vaderlandsliefde van Guus Meeuwis & New Cool Collective Big Band ESNS15: De keurige vaderlandsliefde van Guus Meeuwis & New Cool Collective Big Band

Hollandse Meesters worden geëerd door een brave leerling

, door Norbert Pek, foto's Jan Westerhof

ESNS15: De keurige vaderlandsliefde van Guus Meeuwis & New Cool Collective Big Band

Hollandse Meesters worden geëerd door een brave leerling

door Norbert Pek, foto's Jan Westerhof ,

Wie bij binnenkomst in de Oosterpoort ‘Guus Meeuwis’ in het blokkenschema ziet staan en Kedeng Kedeng-joelend naar de Grote Zaal rent, komt in een onverwacht feestje terecht. Samen met de big band-editie van New Cool Collective eert Guus Meeuwis zijn Hollandse Meesters. Van De Dijk tot Abel, van Doe Maar tot Wim Sonneveld. Er wordt zeker niet met bier gesmeten bij de openingsact van Noorderslag.

HET CONCERT:

Guus Meeuwis & New Cool Collective Big Band, Noorderslag, Grote Zaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Het idee om enkele Nederlandse helden te coveren leefde al langer bij Guus Meeuwis. Bij zijn optredens kwam natuurlijk weleens een klassieker voorbij van André Hazes, van Toon Hermans, Peter Koelewijn, Acda & De Munnik. Maar het wordt een levend project wanneer Meeuwis in De Wereld Draait Door aan New Cool Collective wordt gekoppeld om Meisje van Zestien te coveren. De Brabander weet: als ik die coverplaat ga maken, moet en zal het met dit gezelschap zijn. Het gezelschap neemt samen de Hollandse Meesters-plaat op die oktober verscheen. Daar wordt vanzelfsprekend tijdens het optreden uit geput. 

HET NUMMER:

Meeuwis en het nieuwe coole gezelschap mikken niet op de verrassing tijdens het optreden: er wordt zo dicht mogelijk bij het origineel gebleven. Er is voor ieder wat wils, zegt de frontman al aan het begin van de show. Wie van Marco Borsato houdt, zingt 'De Waarheid' mee. Wie van 'Kom Van Dat Dak Af' houdt, zet ‘t op een dansen.

HET MOMENT:

De zanger lijkt wat afwezig bij aanvang van de show. Een 'Als De Rook Om Je Hoofd Is Verdwenen' krijgt niet de bijval waar hij misschien op had gehoopt. Maar er ontstaat enige broeierigheid wanneer halverwege 'Is Dit Alles' van Doe Maar wordt gespeeld. Dan klikt het tussen spelend gezelschap en langzaam opgewarmd publiek.

HET PUBLIEK:

De set en eigenlijk het hele project van Guus Meeuwis & New Cool Collective Big Band is heel Vrienden van Amstel Live-fähig. Maar dit is Noorderslag waar popnerds met moeilijke brillen nieuwe bandjes willen ontdekken. Bij aanvang is de vloer van de Grote Zaal nog redelijk leeg, maar het stroomt nog enigszins vol. Uitzinnig wordt het niet, maar sommige nummers landen zeker. Het herhaaldelijk verzoek om mee te zingen wordt dan ingewilligd. 

HET OORDEEL:

Guus Meeuwis heeft niet alleen voor grote meesters gekozen, maar ook voor grote nummers. Van zijn selectie heeft alles in de Top 2000 gestaan. De mogelijkheid om zijn publiek kennis te laten maken met een onbekend pareltje uit de Nederpop is daarmee gemist. Net als de mogelijkheid om een nummer nieuw leven in te blazen. New Cool Collective heeft als big band een degelijke rol. Zo’n 'Kom van het Dak Af' klinkt precies zoals je denkt dat het gaat klinken en eigenlijk geldt dat overal voor. Het kan origineler, zoals Rick de Leeuw het afgelopen jaar deed met zijn album De Parels en de Zwijnen. Hij kan André van Duin coveren zonder op de lachspieren te werken. Opeens wordt het broeieriger, rauwer, soulvoller. Guus Meeuwis vult zijn klassiekers netjes in. Gelukkig nooit met een flard van pathos in zijn zang, maar iets meer hart en ziel was welkom geweest. Het lijkt alsof Meeuwis aan een wedstrijd begon die hij niet dacht te winnen.

DE FOTO:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12