10 muzikale kerstcadeaus: van Holiday Bling tot SOPHIE's seksspeeltje 10 muzikale kerstcadeaus: van Holiday Bling tot SOPHIE's seksspeeltje

De beste cadeaus voor onder de boom

, Freek Verhulst

10 muzikale kerstcadeaus: van Holiday Bling tot SOPHIE's seksspeeltje

De beste cadeaus voor onder de boom

Freek Verhulst ,

It's beginning to look a lot like Christmas... Het is een aloude traditie: als de Song van het Jaar bekend is en de kerstbomen zijn opgetuigd, ziet Mariah Carey haar bankrekening ineens weer volstromen met royalties en wordt er alweer druk gedebatteerd over bij wiens ouders dit jaar de feestdagen worden doorgebracht. Maar wat voor cadeaus leg je onder de boom voor de echte muziekliefhebber? 3voor12 stelde een lijstje op van de mooiste, meest unieke en meest bizarre kerstgeschenken.

1. Het grote Top 2000 A Gogo Kijk-, Lees- en Luisterboek

Op Eerste Kerstdag gaat de Top 2000 van start, en wat is er dan meer geschikt om bij de open haard te lezen dan een verzameling van Top 2000-verhalen? Aanstaand NPO Radio 2-dj Leo Blokhuis, Arjan Vlakveld en Dirk-Jan Roeleven zijn de mensen achter de reportages die te zien zijn in het Top 2000 A Gogo, waarin artiesten van over de hele wereld wordt gevraagd naar het verhaal achter hun liedje uit de lijst.  Die reportages zijn op dvd bijgevoegd, net als cd's met de liedjes, en daarnaast vertellen Blokhuis en consorten in het boek wat ze zoal meemaakten tijdens het maken van die minidocu's.

2. Kerstmerchandise van artiesten

Elk jaar weer springen legio artiesten in december op de commerciële bandwagon, maar alleen een kerstliedje met belletjes is tegenwoordig niet genoeg meer. Taylor Swift bracht een eigen kerstpakket uit, en de Britse punkrockers van Slaves besloten zich letterlijk meer op de verpakking dan op de inhoud te richten. By far de mooiste tip, is echter de Wilco-bottlesock. Dat is dus een wollen sleeve die ervoor zorgt dat je glühwein warm blijft. Hij is overigens ook zeer geschikt om je bier koud te houden tijdens Le Guess Who? 2016 - waar Wilco headliner is - dus het is ook nog eens een cadeau dat niet na kerst gelijk de kast in hoeft.

3. Hiphop-kersttruien

Een eigen categorie is zoals elk jaar de kersttrui. De heavymetalkersttrui kennen we inmiddels wel, al verdient Mastodon met deze 'Hail Santa!'-trui een eervolle vermelding. Maar dit jaar kun je niet om de hiphopkersttrui heen. Die van Run The Jewels is helaas niet gebreid, maar daardoor vangt ie wel minder Meow The Jewels-kattenharen. Praktisch! Rae Sremmurd heeft ook een fraai exemplaar, dat meteen duidelijk maakt dat een kerstdiner niet het moment is om hevig te gaan flexen. Maar wil je echt muzikaal 2015 in een trui vatten, dan ga je voor de Holiday Bling-sweater. Helaas is die via Amazon niet naar Europa te verzenden, maar als je iemand in Amerika vindt die hem naar je op wil sturen, heb je alsnog een Drizzy-waardige Kerst. En dat lijkt ons de moeite zeker waard. Wil je dat je kleding toch iets meer gitaar uitstraalt, dan adviseren we van harte deze knusse Courtney Barnett-sjaal.

4. Danceboeken van RUDGR en Eddy de Clerq

Voor de danceliefhebber zijn er twee boeken die eigenlijk niet kunnen ontbreken onder de boom. Allereerst is er het grote fotoboek This Is My Church van EDM-fotograaf Rutger Geerling (RUDGR). Met naast een verzameling van zijn beste foto's ook een voorwoord van Armin van Buuren en interviews met andere grote namen uit de scene, zoals Martin Garrix, Tiësto, Hardwell en Carl Cox. De iets oudere dancegek gaat misschien liever voor de autobiografie van de godfather of house, Eddy de Clercq. De Vlaamse dj heeft de bijna veertig jaar dancegeschiedenis die hij beleefde, vanuit zijn eigen perspectief op papier weten te vatten.

5. Jack White's platenspeler voor kinderen

Heb je kinderen, of neefjes en/of nichtjes, dan kun je natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen ze te infecteren met de liefde voor muziek. Jack White's label Third Man Records heeft ervoor gezorgd dat dit nu ook met ouderwets vinyl kan. Bijgeleverd is een compilatie van hits for kids, maar dan zonder het Studio100-geweld van K3 en Samson & Gert. Op Jack White's kinder-LP vinden we namelijk artiesten als Harry Nilsson, Nina Simone, The Pointer Sisters en Carole King. Een prima startpunt voor de muzikale opvoeding, lijkt ons zo.

6. Punk-kinderboek

Ook in de categorie 'muzikale opvoeding': een kinderboek dat de hele geschiedenis van punk uitlegt, in op rijm geschreven coupletten en plaatjes van kleipoppetjesversies van punkhelden. What Is Punk? laat de allerkleinsten op een kindvriendelijke manier kennismaken met vroege punkbands als Sex Pistols en The Ramones, en gaat daarnaast ook nog in op proto- en postpunkbands als Iggy And The Stooges, New York Dolls, Talking Heads en Blondie. Een veel completere introductie aan het genre is er dus niet. Mooi cadeau voor zowel punkpapa's als peuterpunkers in de dop.

7. Boek over 50 Jaar 3FM

En als we dan toch bezig zijn met geschiedenislesjes. Dit is er ook eentje van belang: 3FM bestaat dit jaar 50 jaar en ter ere daarvan maakte muziekjournalist Arjan Snijders een enorm verzamelwerk: 50 Jaar 3FM - Van Vrolijke Puinhoop Naar Serious Radio. Die bijna 500 pagina's aan verhalen, feitjes en lijstjes mogen natuurlijk niet ontbreken in de boekenkast van de echte radionerd, maar ook voor de breder geïnteresseerde muziekmaniak is het een boeiend naslagwerk over hoe een publieke zender voor genres als country en opera uiteindelijk uitgroeide tot een nationaal toonaangevend popstation.

8. Curiosa van artiesten

Bandmerchandise gaat al lang veel verder dan een t-shirtje en een poster. We hadden het net al even over de kerstmerch van veel artiesten, maar als je iets voor het hele jaar zoekt, is er ook genoeg bizars te vinden. Zo dans je waarschijnlijk toch het lekkerst op de psychdisco van Tame Impala's laatste album als je op hun exclusieve schoenzolen loopt, of ontsnap je op vrijdagmiddag net wat makkelijker uit die rat race met een Editors-speciaalbiertje. Wat de gedachte achter het Future Islands-skateboard precies is, ontgaat ons even - frontman Sam Herring is zelf toch immers meer van de parkour. Bandmerch krijgt trouwens pas echt een nieuwe dimensie als fans - of haters - zelf aan de slag gaan. Met dank aan die ijver kun je nu je billen afvegen aan Justin Bieber of het festivalseizoen in met een heuse Mac DeMarco-legging.

9. Extra curieuze, exclusieve curiosa van artiesten

Maar er is natuurlijk altijd baas boven baas. Als je geen moeite hebt om veel geld uit te trekken voor een kerstcadeau en van een wild feestje houdt, kun je altijd nog voor een van de volgende exclusieve cadeaus gaan. Veruit het goedkoopste is nog de Yellow Claw-Jägermeisterfles. De beperkte oplage is weliswaar uitverkocht, maar hier en daar duikt er op E-Bay nog wel een op. Wil je het feestje naar het volgende level brengen, dan kun je voor de The Weeknd-vaporizer gaan, 'slechts' $325,-. Nog niet wild genoeg? Te duur? Een stapje verder, maar een stuk goedkoper is het seksspeeltje dat je bij SOPHIE's album Product kunt bestellen. Rapper Riff Raff gaat wel heel ver. Voor een paar duizend dollar ontwerpt hij je tattoeage of skypet hij met je (groot)ouders. Of schuift hij gezellig aan voor een hapje eten, à 20.000dollar.

10. Wu-Tang Clan's album

Als je écht (te veel) geld te besteden hebt, dan is het ultieme cadeau natuurlijk Once Upon A Time In Shaolin: het Wu Tang Clan-album waarvan maar één exemplaar bestaat. Daarvan werd namelijk onlangs duidelijk dat het in handen is gevallen van de superfoute, Amerikaanse farmaceut Martin Shkreli. En oh ja, hij heeft er nog niet naar geluisterd, naar het schijnt, terwijl hij het album in mei al kocht. Die plaat schijnt zo'n twee miljoen dollar te kosten, maar wat zou het voor de kerstgedachte fijn zijn als dat album bij een echte liefhebber (met zuiver geweten) terecht komt. 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12