Burger Records dropt NL garage mixtape op SXSW

Jacco Gardner, Afterpartees, traumahelikopter, Mozes ATF, PAUW, Nouveau Vélo, The Miseries en primeur: Lookapony

Ingmar Griffioen ,

Het Californische Burger Records, bekend van cassettereleases van acts als Together PANGEA, The Black Lips, Ty Segall en Thee Oh Sees, komt met een Nederlandse mixtape. De tape moet deze maand op het grote Amerikaanse showcasefestival SXSW het licht zien met acts als Jacco Gardner, Afterpartees, traumahelikopter en Mozes and the Firstborn. Die hebben weer verwante groepen als het Eindhovense Lookapony aangeraden, waarvan je vandaag hier de nieuwe videoclip ziet. Gevraagd naar de reden is Lee Rickard van Burger duidelijk: "Why not? Het is goede muziek en Mozes, traumahelikopter en Jacco Gardner behoren tot onze favoriete bands." Update: tracklisting toegevoegd, ook o.a. The Miseries, Earth Mk. II, Alamo Race Track, Nouveau Vélo, PAUW, Palio Superspeed Donkey en The Homesick doen mee. Sean van Burger Records legt ondertussen in 3voor12 Radio uit dat Mozes 'the best band in the world' is en meer airplay verdient.

Het idee is afkomstig van iemand van het Nederlandse consulaat en gretig opgepikt door Burger Records, dat eind vorig jaar weer erg goede ervaringen opdeed met Mozes and the Firstborn op de maandlange Burger Caravan of Stars tour. De liefde is zo'n beetje twee jaar geleden begonnen toen traumahelikopter de jongens van Burger invloog voor Eurosonic, waar ze onder meer getuige waren van een hevige parkeergarageshow. Rickard: "Dat was geweldig, we hebben daar nog een hele tijd rondgehangen en ik kreeg ook Mozes and the Firstborn te zien. Daar vielen we echt als een blok voor, waarna we hun album in Amerika uitbrachten en met ze op tournee gingen. Jacco Gardner zagen we later ook spelen. Zo is het begonnen, met geweldige bands, geweldige mensen en geweldige muzikanten. Ik heb erg genoten van die tijd met ze."

Op de sampler komen twintig Nederlandse acts, die zijn uitgezocht door de eerdergenoemde groepen. Je vindt de hele tracklisting hieronder. Zoals Lee Rickard zegt: "Onze vrienden tipten weer bands die zij kenden." Volgens Burger-collega Sean Bohrman hebben met name Frank Kimenai (traumahelikopter, Afterpartees), Remy Meijer (Mozes and the Firstborn) en Niels Post (Jacco Gardner) en Jacco Gardner zelf input geleverd voor de tape. "Wolf Aartsen, de broer van Raven, heeft de hoes gemaakt."

Tracklist

1 Mozes and the Firstborn - Skills
2 Jacco Gardner - Find Yourself
3 traumahelikopter - No Hope
4 Afterpartees - Girls Like You
5 Santa Fé - Children
6 Earth Mk. II - To The Coast
7 Eerie Wanda - Volcano Lagoon
8 Long Life Heads - Offline
9 Mountain States - Hologram
10 Nouveau Vélo - New Guinea
11 Alamo Race Track - Everybody Let's Go
12 Palio Superspeed Donkey - Jeremy & Max
13 Sofie Winterson - C.E.G.E.C.
14 White Slice - Fast Cars Are Red
15 The Miseries - Skinflint
16 zZz - When I Come Home
17 PAUW - Shambhala
18 The Homesick - Cut Your Hair
19 Lookapony - You Will Die
20 No Waves & Sunrays - Nervous

Raven (Mozes ATF) tipte het Eindhovense Lookapony

Verder kwam Burger via Raven Aartsen (drummer Mozes ATF) weer bij Lookapony terecht. Aartsen produceerde met Roel Blommers van Rock 'n Roll Support de nieuwe single, die vandaag uit is vrijdag 6 maart gepresenteerd wordt in Het Stroomhuisje, "het meest gruizige zaaltje van Eindhoven." Op You Will Die verruilt Lookapony de Britrock voor meer Amerikaanse garagepunk. "Het is een nieuwe stap, nieuw materiaal en een nieuwe Lookapony", vertelt zanger-gitarist Jasper Grave. De sound van stadgenoten Mozes heeft ze niet per se besmet. "Dit is puur uit eigen belangstelling. We vonden indierock wel cool, maar luisterden zelf andere muziek. We wilden nu de muziek maken die we ook luisteren." Kijk hieronder naar de clip die Jeroen Dankers voor Lookapony maakte.

De single is de opmaat naar meer. "Er liggen plannen voor een EP en een album. We hebben genoeg nummers en brengen het sowieso uit, maar hoe en waar is nog onduidelijk." Hoe liggen de kansen voor een Lookapony (of andere Nederlandse bands) eigenlijk bij Burger Records? Lee Rickard: "Het zou me niet verbazen als dat gebeurt. In de afgelopen twee jaar deden we een paar Nederlandse bands en het is bijna een sneeuwbaleffect. Je kunt het ook natuurlijke progressie noemen. We zijn vrienden en brengen elkaar met nieuwe muziek in contact. Als die bands dan weer naar de States komen, dan helpen wij ze weer met shows. En zo gaat het alsmaar door en door." Voorlopig staat er volgens Rickard nog geen andere Nederlandse release op stapel.

'Mozes klinkt typisch Californisch'
Voor Burger Records is er geen duidelijk onderscheid tussen de Nederlandse en Amerikaanse bands in de stal. "Ik zou het geen verschil willen noemen. Mozes klinkt mij als een typische Californische band in de oren en ik denk dat traumahelikopter je een heel stel Amerikaanse punkrockbands als invloeden kan opnoemen. En ik weet zeker dat Jacco Gardner geïnspireerd is door een hoop Amerikaanse pscyhgroepen. Naast Syd Barrett en de UK psychscene natuurlijk."

Kompaan Sean Bohrman is net terug uit Tokyo, waar Burger een Pop Up Store startte, en het vizier is nu op SXSW in Austin, Texas gericht. Daarmee zijn voor het cultcassettelabel de drukste maanden van het jaar aangebroken. "Ik hoop dat we het overleven. We hebben elke dag party's. We doen voor de vierde keer Burgermania en voor de eerste maal Wienermania, een groot feest op vrijdag in de Spider House." Vernoemd naar sublabel Wiener Records is Wienerama vooral een trucje om nog meer feesten te kunnen organiseren. "We mochten er niet meer doen. Zaterdag doen we dan weer een grote Burger Mania en zondag rijden we naar San Antonio voor de traditionele Burger Hangover. Dan terug naar LA voor de volgende Burgerama tour en werken aan het volgende event: de Burger Boogaloo in juli in Oakland. Het houdt nooit op, dat is het mooie."

Voor Lookapony moet het juist net beginnen. Grave: "Het plan is dat Raven de preproducties meedoet en Roel Blommers (van traumahelikopter, Afterpartees en PAUW) het afmaakt. Raven is wel betrokken bij het hele traject." Vrijdag 6 maart presenteren ze dus de nieuwe single in het Stroomhuisje, Eindhoven. "Samen met The Black Tambourines, uit Engeland, die vinden we echt megavet. Dat wordt best wel een teringbende denk ik."