Record Store Day 2015: exclusieve releases van A$AP Rocky tot Frank Zappa

De hele lijst met releases voor 18 april

Cécile van Wijnsberge ,

Het jaarlijkse feest ter ere van de platenzaak komt er weer aan, en ook in jouw favoriete winkel kun je dit jaar weer flink wat unieke items halen. Vandaag is de hele lijst vrijgegeven, en er staan zoals altijd weer wat pareltjes op. 3voor12 sprak Stephan van Peursem, de project manager van Record Store Day, en vroeg hem naar zijn favorieten uit de lijst, en wat de platen zijn waarvoor jij in de rij moet gaan staan.

Langzaam druppelde de afgelopen weken het nieuws over Record Store Day 2015 binnen: Typhoon wordt de Nederlandse ambassadeur, Armand & The Kik verzorgen samen de gratis RSD-single, Broeder Dieleman werkt samen met Bonnie “Prince” Billy… Vanavond is de storm echter officieel losgebarsten, want de hele lijst is inmiddels (onder voorbehoud) bekendgemaakt. Toen we Stephan van Peursem spraken was hij nog druk bezig met de allerlaatste toevoegingen. Wel wist hij ons alvast te vertellen wat ambassadeur Typhoon van plan is. “Typhoon komt niet met een release, maar hij is bezig met speciale edities van zijn artwork. Hij zegt ook dat zijn artwork heel belangrijk is geweest bij het succes van zijn plaat, dus speciaal voor Record Store Day kun je daar een bijzondere versie van krijgen.” Amerikaanse ambassadeur Dave Grohl brengt met zijn Foo Fighters wel een plaat uit: “Dat wordt een 10” met onuitgebrachte nummers en demo’s, Songs From The Laundry Room gaat die heten.”

Een belangrijk onderdeel van Record Store Day is natuurlijk de instore shows, waarbij verschillende acts een aantal platenzaken afgaan om daar een gratis (mini)concert te geven. Over het schema is nog weinig bekend, maar Van Peursem weet te melden dat we daar begin april meer over zullen horen.

De Nederlandse releases: Armand & The Kick, Dotan, Rats on Rafts en meer

“Dit jaar is er ook weer een mooi aantal Nederlandse releases, het is een heel gevarieerde lijst geworden. Van Armand en De Kik is het natuurlijk tof dat die single het eerste is wat we van hun samenwerking te horen krijgen. Er staat dit jaar ook een Nederlandse release op de Amerikaanse lijst: de Bonnie “Prince” Billy/Broeder Dieleman split 7” ligt straks ook in de winkels in de Verenigde Staten. Echt heel mooi dat dat gelukt is.”

Stephan’s tips:                                                         
Bonnie “Prince” Billy & Broeder Dieleman – Three Questions/Gloria 7”
Over deze bijzondere samenwerking spraken we de Zeeuwse songwriter Broeder Dieleman eerder al in dit interview. De twee chansonniers vertalen en coveren elkaar op deze exclusieve Record Store Day release. “Een persoonlijke favoriet,” aldus van Peursem.

Rats On Rafts – The Last Day On Earth/Some Velvet Morning 7”
Onlangs stonden Rotterdamse postpunkers Rats On Rafts nog op Where The Wild Things Are, en namen wij deze fijne sessie met ze op in onze bungalow. Op 18 april komt de band met een speciale 7”. “Rats On Rafts komen met een hele toffe 7”, waarop ze op de b-kant mijn grote held Lee Hazlewood coveren. Daar ben ik zelf heel blij mee!”

Lavinia Meijer – Voyage
Tussen al het pop-, rock- en hiphopgeweld vind je dit jaar ook een Nederlandse neoklassieke plaat in de schappen. Harpiste Lavinia Meijer staat namelijk ook op de lijst.
“Er zit dit jaar ook een klassieke release tussen. Lavinia Meijer maakte een plaat met het Amsterdam Sinfonietta, met speciale liedjes gecomponeerd door Yann Tiersen (bekend van de soundtrack van Amélie, red.). Het is heel leuk dat je ook andersoortige releases er tussen hebt zitten dit jaar.”

Dotan – Hungry/Home 7”
Johnny Dowd & Mark Lotterman – 1953/Time Goes By 7”
My Baby – Remedy 7”
Afterveins – Showers
Armand & The Kik – Snelle Jongens/Fuck The Blues 7”
Shocking Blue - Love Buzz/Boll Weevil 7"
Arling & Cameron - Good Times 7"

Internationale releases in de Nederlandse winkels

“We krijgen niet alles wat in Amerika op de lijst staat, maar er komt wel weer veel bij dat alleen voor Europa bedoeld is. We hebben uiteindelijk eigenlijk meer releases op de lijst staan dan Amerika, maar dus niet precies dezelfde. We zijn ook nu nog bezig met wat er allemaal naar Nederland komt en wat niet. De lijst is nu wel voor het grootste deel bekend, maar hij zal ook nog wel wat aangevuld en aangepast worden.”

Stephan’s tips:
Side by Side-singles
Op Record Store Day is er veel materiaal verkrijgbaar dat je anders niet zomaar in de winkels zou zien. “Er is bijvoorbeeld de Side by Side-serie op Warner, waarbij twee mensen hetzelfde liedje spelen. Daar zitten best wel wat oude helden van mij tussen, en ook wat nieuwe helden. Gram Parsons en The Lemonheads bijvoorbeeld, die allebei Brass Buttons doen. Of bijvoorbeeld Death Cab For Cutie en Freedy Johnston, Syd Barrett en R.E.M., die doen dan allebei een versie van hetzelfde nummer. Dat vind ik leuk, dat zijn echt van die speciale hebbedingetjes.”

Run The Jewels – Record Store Day release
Hiphopduo Run The Jewels maakte in 2014 met Run The Jewels II een van de meest indrukwekkende hiphopplaten van het jaar. “Die plaat van Run The Jewels was dé hiphoprelease van afgelopen jaar. Voor Record Store Day komt Run The Jewels met een 12” picture disc met daarop ook nieuwe nummers. Daar ben ik zelf heel blij mee, die zou ik ook heel graag willen hebben.”

Courtney Barnett – Kim’s Caravan 12”
De Australische indie songwriter Courtney Barnett lijkt wel niet weg te slaan van de muziekblogs, inclusief de onze. “Ik ben ook fan van Courtney Barnett, die komt met een 12” met daarop ook een John Cale-cover die niet eerder is uitgebracht. Ik vind het ook heel leuk dat je dit jaar veel acts hebt die het afgelopen jaar kleur hebben gegeven met hun normale releases, en die dan ook nu met speciale Record Store Day releases komen.”

3voor12 doet alvast een greep uit de lijst:

Animal Collective - Prospect Hummer 12"
A$AP Rocky 7"
Black Tambourines - No Action 7"
Bob Moses - All In All limited edition
Biffy Clyro - Puzzle, double vinyl
Big Data - Dangerous 7"
D'Angelo - The Charade/1000 Deaths 7"
Django Django - Beginning To Fade 7"
Echosmith - Acoustic Dreams 12", wit vinyl
Electric Wizard - Time To Die
Fool's Gold - Flying Lessons
Happy Mondays - Pills Thrills & Bellyaches 12", gekleurd vinyl
Jon Hopkins - I Remember (Nils Frahm remix) 10", doorzichtig vinyl
Machinedrum - Vapor City Remixes
Laura Marling - False Hope 7"
Mastodon - Atlanta 12" picturedisc
Metallica - No Life 'Till Leather, limited edition casette
Metronomy - Boy Racers (incl. Prins Thomas remix), rood vinyl
Monty Python - Galaxy Song 7"
Oneohtrix Point Never - Commissions II
Otis Redding - Otis Blue, dubbel 12"
The Pop Group - Versions Galore EP, limited edition
Slayer - When The Stillness Comes
Sleaford Mods - Tiswas
Slowdive - Blue Day
Swans - Swans EP
Tamikrest - Taksera
The Flaming Lips - Bad Days, Brainville en This Here Giraffe, alledrie op 10" gekleurd vinyl
The Liminanas - Time Will Tell/Alicante 7"
The Prodigy - Ibiza 7", glow in the dark
Don van Vliet - Rough Raw & Amazing
Wu-Tang Clan - Protect Ya Neck
Frank Zappa - 200 Motels 7"