Video: Dollkraut - Valium

Nieuwe clip geleend van oude Russische cartoon

Atze de Vrieze ,

De Amsterdamse cultproducer Dollkraut heeft een nieuwe EP uit op het Rotterdamse labeltje Charlois. Hij heeft Hornet Green, en vandaag verschijnt een video bij een van de tracks: Valium. “Het is een van de nummers die we ook met de band spelen”, vertelt Dollkraut. “Binnen mijn werk is het een vreemde eend in de bijt. Een meer rocky nummer, meer alternatief.”

Het nummer toont een oud verhaal, geleend uit een Russische cartoon, waarvan Dollkraut de herkomst in zijn leven niet meer precies weet. “Het is misschien wel zeventig jaar oud, maar hoe ik er ooit aan gekomen ben weet ik niet meer. Wel weet ik dat het verhaal me aansprak: een troubadour komt in een stad die geïndoctrineerd is door geld en dat soort zaken. Hij komt daar spelen, maar wordt ondermijnd door een zakenman, uitgebeeld door middel van een man met ene hoed. Die neemt zijn instrument af en laat het op de grond vallen. Het staat symbool voor de strijd tegen het kapitalisme en de hebberigheid die daarbij komt kijken.”
 
De video is gemaakt door Celina Yavelov, die hij kent van het collectief Lucy, met wie hij samenwerkte bij de try-out van zijn band. “Het zijn drie meiden die samen een visueel team vormen. Tijdens mij try-out in Studio 80 maakten ze ecolineprojecties.”