MM15 tien hoogtepunten uit het Motel Mozaique-archief van 3voor12

Met o.a. Mumford & Sons, Temples, Patrick Watson en Fink

Willem van Zeeland ,

De 3voor12 Sessies op Motel Mozaique zijn al jaren een traditie. Geheel in de geest van dit boutique festival vonden ze zo nu en dan plaats op ongebruikelijke locaties. Daarnaast werd vaak een podium op het Schouwburgplein als uitvalsbasis gebruikt. Op Motel Mozaique zie je vaak jonge, upcoming acts, zo strikten we er nog wel eens acts die later grote namen werden, zoals Mumford & Sons en Fink. En wat te denken van die bijzondere sessie met Antony & The Johnsons uit 2005? Komend weekend is de volgende editie van Motel Mozaique in Rotterdam en daarom nu tien hoogtepunten uit ons Motel Mozaique archief.

Temples (2014)

Het album Sun Structures van Temples is nog niet zo lang uit als ze in april 2014 een 3voor12 Sessie spelen op Motel Mozaique. Maar het album is al wel aardig succesvol aan het worden en je ziet aan de jongens dat ze al een beetje afgeleefd zijn. Zo’n succesvol album moet je ook vieren natuurlijk en dat is aan deze Britten zo te zien wel besteed. Al zal ook meespelen dat ze maandenlang van hot naar her gesleept worden voor concerten, festivals, interviews en radiosessies. Het album Sun Structures zal uiteindelijk uitgroeien tot een van de lievelingen van de popcritici in de jaarlijstjes van 2014.

Eagulls (2014)

De 3voor12 Sessies van 2014 vinden plaats in het Nhow hotel in De Rotterdam, het gloednieuwe gebouw van Rem Koolhaas bij de Erasmusbrug. Eagulls opent daar zo snoeihard, dat er lichte paniek ontstaat onder het hotelpersoneel. Maar wat doen ze dat goed deze band die min of meer het midden houdt tussen Interpol en jaren '80 garageband The Wipers. ’s Avonds in Rotown doen ze er nog een schepje bovenop, wat doet vermoeden dat hun volgende album nog beter gaat worden.

The Growlers (2013)

Wat komt daar nou voor gezelschap uit de tourbus rollen? Dat vraagt de 3voor12-crew zich af als The Growlers op die zaterdagmiddag in 2013 opdaagt bij het 3voor12-podium aan het Schouwburgplein. Redacteur Christiaan Walraven omschrijft de sfeer als een Mexicaanse bruiloft waar iedereen uitgeteld en dronken in de hoek ligt, terwijl de zon opkomt en het bruiloftsorkest besluit om toch maar weer een paar deunen te gaan spelen. Legendarisch. Ze hoeven pas een half etmaal later in Rotown te spelen en het mag dan ook een wonder heten dat ze daar nog op hun benen kunnen staan.

Mumford & Sons (2010)

Zo intiem zou je ze niet meer terugzien in Nederland: Mumford & Sons. Deze zomer doen ze zelfs een show op stadionformaat in het Goffertpark in Nijmegen. Die wordt waarschijnlijk ook door 3voor12 opgenomen. Zoals we dat in 2010 al deden in het houten kerkje aan het Schouwburgplein in Rotterdam tijdens Motel Mozaique. Ze sluiten hier af met The Cave, dat in december 2010 door het publiek van 3voor12 zal worden uitgeroepen tot Song van Het Jaar.

Patrick Watson (2012)

Op de zaterdagmiddag van Motel Mozaique in 2012 blies Geert Wilders het kabinet Rutte 1 op. Patrick Watson refereert er kort aan tijdens zijn 3voor12 Sessie in de jazzclub Bird, gejoel uit het publiek ontlokkend. Om vervolgens het prachtige Intergiants in te zetten. ’s Avonds is hij de headliner in de Rotterdamse Schouwburg. Dat concert wordt door 3voor12 zelfs live uitgezonden op Nederland 3.

De Speeldoos (2013)

Roos Rebergen en Torre Florim hebben net de EP De Speeldoos uitgebracht en die spelen ze hier helemaal. De teksten zijn geschreven door verstandelijk gehandicapten, maar wat een kneiters levert dat op: Dansen Met Jou, Discotheek en Geen Mens Helpt Mij De Winter Door. Hun optreden zal 3voor12 uitgeroepen worden tot beste van het festival en dat overkomt ze een half jaar later nog eens op Into The Great Wide Open.

The Veils (2013)

Zo vreselijk hot is het album Tme Stays, We Go van The Veils niet eens, als het verschijnt in 2013. Maar wat heeft frontman Finn Andrews inmiddels geleerd hoe hij zijn publiek moet inpakken. Aangespoord door zijn uitbundige blazerssectie laat hij op Motel Mozaique zien hoe het moet.

Villagers (2011)

Villagers is veel in Nederland voor de tour die volgt op het debuutalbum Becoming A Jackal: Op London calling, op Crossing Border en dus ook op Motel Mozaique. Zanger Conor O’Brien is een gevoelige jongen die graag boeken leest en die zijn publiek iedere keer weer kippenvel bezorgt, vooral als hij de titelsong van dat debuutalbum speelt. Daar sluiten ze deze 3voor12 Sessie mee af. Villagers is dit jaar weer te zien op Motel Mozaique en zal ook nu weer een 3voor12 Sessie doen, op zaterdagmiddag om 13.00 uur.

Fink (2006)

Onlangs spraken we Fink weer op Lowlands. Daar stond hij inmiddels als gevierd artiest. Vorig jaar behaalde hij zelfs een achtste plaats in de Song Van Het Jaar met zijn Looking To Closely. Maar tijdens Lowlands vertrouwde hij ons toe dat de 3voor12 Sessie op Motel Mozaique in 2006 zijn eerste buitenlandse optreden was. Dat wist hij zich nog goed te herinneren en die video is nog steeds te zien op 3voor12.

Antony & The Johnsons (2005)

Antony & The Johnsons maakte met I Am A Bird Now het album van 2005. Hoe bijzonder was dus die kippenvelwekkende 3voor12 Sessie bij Galerie Witte de With, waar de androgyne zanger diepe indruk maakte met onder andere het prachtige You Are My Sister. 3voor12’s Job de Wit schreef destijds: ”Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer ontroerd was door de muziek, de man, het fenomeen.” En Gerard Walhof deed een Melchior Huurdeman.