MM15 Tien tips voor Motel Mozaïque 2015

Met o.a. Dazzled Sticks, Ibeyi en Rats on Rafts

Sjoerd Huismans ,

Komend weekend is het weer zover: van de Schouwburg tot Rotown overspoelen liefhebbers van muziek en andere podiumkunsten Rotterdam. Er valt ook dit jaar weer genoeg te ontdekken op het vermaarde kunstenfestival Motel Mozaïque in de Maasstad. Hier alvast tien muzikale tips van onze hand, met onder meer een (hopelijk) toffe samenwerking tussen Tjeerd Bomhof en Sticks, een bijzondere Frans/Cubaanse tweelingact en natuurlijk oer-Rotterdammers Rats On Rafts.

Dazzled Sticks (vrijdag 18:30-19:30, Kornuit)
Deze act is precies wat de naam belooft: een samenwerking tussen Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid/Voicst) en Sticks. Hoe dat gaat klinken, weten we nog niet; er is nog niks uitgebracht. Maar we zijn zeer benieuwd waar Tjeerd Bomhof mee komt na een periode van afwezigheid, en op basis van die uitstekende #opgezwolletotnu revueshow in Hedon is Sticks in zeer goede vorm. 

Kate Tempest (vrijdag 20:15-21:15, Kornuit)
Deze veelbelovende Engelse zangeres begon ooit als spoken-wordartiest, met teksten die geïnspireerd zijn op Amerikaanse hiphop. De stijl van Kate Tempest heeft eigenlijk nog steeds meer met spoken-word dan met rap te maken, maar haar intelligente teksten zijn nu voorzien van even zo inventieve beats. Kate Tempest maakte al indruk op SXSW en Eurosonic en staat later dit jaar nog op Best Kept Secret. 

Ibeyi (vrijdag, 22:00-23:00, Schouwburg)        
Voorlopig ken je Ibeyi vooral van hun hitje River met diepe beats, maar dat nummer is niet per se representatief voor de muziek van de Frans/Cubaanse tweelingzussen Lisa-Kaindé and Naomi Diazzijn. Hun combinatie tussen traditonele ‘Yoruba’-muziek en minimale electropop maakt dit een typische Motel Mozaïque-act. Eerder dit jaar maakte Ibeyi bovendien al indruk in een vergelijkbare setting op Eurosonic Noorderslag: de Stadsschouwburg in Groningen. 

Jake Isaac (vrijdag 22:30-23:15, Paradijskerk)
Na zijn show in Vera op Eurosonic Noorderslag wisten we het zeker: Jake Isaac wordt een ster. De singer-songwriter uit Londen speelt een soort Ben Howard-achtige folkpop, maar dan met meer soul gezongen. Hij heeft de liedjes, de stem en de uitstraling. Wat heb je nog meer nodig?

Kovacs (vrijdag 00:00-01:00, Schouwburg)
Kovacs heeft haar debuutplaat Shades Of Black uit en dat album, zo donker als de titel doet vermoeden, is momenteel Album van de Week bij 3voor12. De gedroomde Bond(t)girl van  Nederland maakt soulvolle soundtrackpop die fans van Amy Winehouse en Caro Emerald zeker zou moeten aanspreken. Op Paaspop viel haar show enigszins in het water in de grootste festivaltent, maar een artiest als deze moet je ook in een schouwburg zien.

Weval (vrijdag 01:00-02:00, Perron)    
De Amsterdamse Kompakt-talenten van Weval weten festival na festival te imponeren met hun warme, melodieuze en langzame techno: van ADE tot Noorderslag tot Digital. Niet alleen hun eigen tracks als Gimme Some en Easier doen het goed, ook remixes voor onder meer Gui Boratto en David Douglas trokken de aandacht. Het gaat hard met Weval en hun sfeervolle geluid is helemaal anno nu. Kom ook vooral langs bij de 3voor12 sessie (vrijdag 16 uur, Kornuit).

Palmbomen II (vrijdag 02:00-03:00, Perron)
Weliswaar is Palmbomen II dezelfde figuur als Palmbomen (de Nederlander Kai Hugo), zijn muziek onder de nieuwe naam moet als een soort zijproject worden gezien. Onlangs kwam Hugo, inmiddels woonachtig in Los Angeles, met een spannend nieuw elektronica-album onder het Palmbomen II pseudoniem. Op MoMo komt hij ’s nachts een liveset doen in Perron; wij verwachten dat je daar wel een uur slaap voor wil opofferen. 

Rats On Rafts (zaterdag 18:30-19:30, Kornuit)
De Rotterdamse post-punkers spelen komend weekend een thuiswedstrijd. Het is een van de eerste shows in het kader van de fellere, noisier nieuwe plaat Tape Hiss. Bij de kleinschalige releaseshow in V11 waren we ook aanwezig, en daar stond van de oude nummers alleen Jazz nog op de setlist. Verwacht dus veel hard en steengoed nieuw werk. Om er vast in te komen hebben we de WTWTA-sessie nog voor je: 

Will Butler (zaterdag 22:00-23:00, Kornuit)
Will Butler is natuurlijk vooral bekend als bandlid van Arcade Fire en broertje van frontman Win Butler. Hij maakte ook de grillige doch boeiende soloplaat Policy, en komt nummers als het aanstekelijke Anna en prettig rammelende Take My Side vertolken op Motel Mozaïque. Een veelzijdige artiest, op plaat misschien nog iets te wisselvallig. Live trekt Butler dat wel recht: bij Arcade Fire staat hij bekend om zijn podiumprésence. 

The Mysterons (zaterdag 23:15-00:00, Schouwburg Hal)
De retro-psychedelica van PAUW en funky grooves van Jungle by Night in één band: The Mysterons. PAUW-frontman Brian Pots, drie leden van Jungle by Night en zangeres Josephine van Schaik kennen elkaar van het Conservatorium in Amsterdam. Op aanraden van hun docent, Urban Dance Squad-gitarist René van Barneveld, bleven ze bij elkaar. De fijne nummers die tot nu toe uit zijn (Echoes, Thunderbird 1) bewijzen dat hij het goed zag.