Jarig Django Django is het kijkcijfergat van Lowlands

maar is pittiger dan ooit

Tekst Roosmarijn Reijmer, foto's Tim van Veen ,

Ach de vloek van het tegenvallende tweede album zonder hits. Drie jaar doen over de opvolger van een succesvol debuut is een lange tijd in muziekland. En dan blijkt dat tweede album uiteindelijk ook nog lang zo sterk niet. Django Django treft op Lowlands 2015 in de aftermath van Tame Impala en tijdens het geweld van Major Lazer een nog niet eens voor de helft gevulde Bravo tent aan.

HET CONCERT:

Django Django, Lowlands Bravo, zondag 23 augustus 2015 

DE ACT:

Het Britse Django Django debuteerde in 2012 met een fris en fruitig album dat een arty combinatie is van pop en dance. Sterkste track is single 'Default', die groeide uit tot een festival favoriet. De band bestaat uit vier kunst en cult liefhebbers, eerder nerds dan hipsters, die heel goed weten wat een goede groove is. 

HET NUMMER:

Django Django weet wanneer ze een tandje moeten bijschakelen om indruk te maken. Bijvoorbeeld als een tent schaars gevulde is. De band is scherper en dansbaarder uit hun jarenlange studioslaap ontwaakt en dat levert een set op die meer dance dan pop is. Live favorieten 'Default’ en 'Waveforms’ doen hun werk, maar voor de spotlight:'First Light'. Zowel op het album als live een positieve uitschieter. 

HET MOMENT:

'It’s My Birthday!,” roept zanger Vincent Neff enthousiast in zijn openingspraatje. Django Django heeft de dag ongetwijfeld doorgebracht in de achtbanen van SIx Flags om dat te vieren. Een groot deel van het publiek begint aan 'Lang Zal Ie Leven”, maar we zijn niet met genoeg in de tent om hoorbaar te zijn vanaf het podium.  

OOK OPMERKELIJK:

De vorige tour ging Django Django gekleed in uniforme T-shirts voorzien van psychedelische tie/die cirkels. Gelukkig bestaat er zoiets als voortschrijdend inzicht.

HET PUBLIEK:

Het publiek bestaat uit iedereen met een vissershoedje en/of bril, Major Lazer en Skepta haters en fans van het eerste uur. Het is tevens goed te merken wanneer Tame Impala is afgelopen.

HET OORDEEL:

Zo jammer dat niet meer mensen ervoor hebben gekozen om de set van Django Django bij te wonen. Zo op de zondag finale avond was dit de least happening plek van Lowlands tegenover Vietcong, Skepta en Major Lazer. Zelfs de anti-rook politie is spoorloos verdwenen. Maar diegenen die er wel waren zagen Django Django scherper, dansbaarder en overtuigender dan ooit. Weg is het gekabbel en de vele galm, wat is gebleven is een band die ongelooflijk goed op elkaar is ingespeeld. Django Django heeft als het ware een muzikale peper in zn eigen reet gedaan. Of zoals Neff roept: 'The red light is on, this means war.' Zeker de moeite waard om naar toe te gaan tijdens de aanstaande clubtour.

DE FOTO: