Lowlands: Alestorm lijdt geen schipbreuk bij India

Schotten bouwen piratenfeestje op Lowlands

Tekst Bas van Duren, Foto's Tim van Veen ,

Praten als een piraat. We mogen het op 'Talk Like A Pirate Day', of worden ermee geconfronteerd als je je Facebook bij iemand open hebt laten staan. De Schotten van Alestorm hebben het tot een vak verheven en zijn één van de vaandeldragers van het 'pirate metal' genre, misschien een van de meest zelfverklarende muzieksoorten die bestaan. Avast ye!

HET CONCERT:

Alestorm, India, zondag 23 augustus 2015 

DE ACT:

Powermetalband uit Perth, Schotland tapt uit diverse rumvaatjes, zingt over nautische onderwerpen en mag zich derhalve een 'pirate metal'-band noemen. Alestorm heeft meer bandleden verzwolgen dan The Pond en heeft de knappe prestatie geleverd door maar liefst vier albums te kunnen vullen met dronkemansliedjes. Dat vertaalt zich live naar een traditionele bandbezetting met twee toetsinstrumenten; een keytar en een keyboard waar de toetsenist en zanger de akkordeon en Ierse fluit uit toveren. Party like it's 1699.

HET NUMMER:

Zonder twijfel 'Keelhauled' dat zich van de rest onderscheidt als snelste nummer van het optreden. Hoempametal die de krakende planken van de India doet zuchten met al die stampende landlubbers. Eervolle vermeldingen voor 'Captain Morgan's Revenge','Nancy The Tavern Wench' en 'Drink' met het fantastische refrein 'We are here to drink your beer, And steal your rum at the point of a gun, Your alcohol will fall, ´Cause we are here to drink your beer.'

HET MOMENT:

Iemand in het publiek heeft het lumineuze idee om een opblaashaai mee te nemen die zijn weg naar het podium snel genoeg weet te vinden. Zanger Christopher Bowes (in een kilt zoals het een goede Schot betaamt) bombardeert het dier tot mascotte, slaat de bekkens ermee en verkracht gitarist Máté Bodor heel eventjes met alleen het puntje.

OOK OPMERKELIJK:

Nerd-momentje: de opkomstmuziek is een dubstep-remix van het lied van computerspel Escape From Monkey Island. Een klassiekertje dat gaat over een mislukte piraat die uiteindelijk een pirate metalband begint. Dat laatste is niet waar.

HET PUBLIEK:

Het publiek is verrassend genoeg best gemêleerd. Natuurlijk zijn de laatste der Mohawkkanen aanwezig en zien we verdwaalde Peter Pan Speedrock shirtjes. Maar tussen al dat bruut geweld door, zien we ook hipsters die de pit schuwen. Want gepit wordt er, evenals gecrowdsurft met de haai van daarnet, want duh. Piraten.

HET OORDEEL:

Alestorm komt akelig dicht in de buurt van novelty-acts zoals The Beards en De Motorband. En een novelty-act beoordelen, betekent meestal afrekenen op hoe leuk iets is en vooral blijft. De grap van Alestorm wordt gelukkig met genoeg zelfspot gebracht om het hele uur vol te maken en het helpt dat de muzikanten stuk voor stuk erg vakkundig zijn. Een uiterst vermakelijk slot waar je voor de rest je houten been niet voor in het vuur moet willen steken.

DE FOTO: