Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg: Lowlands breidt volgend jaar niet uit naar donderdag

Het laatste Lowlands nieuws: Wespenplaag onder controle en dit jaar advocaten aanwezig bij drugscontrole

Menno de Meester ,

Aan de vooravond van Lowlands belde Roosmarijn in 3voor12 Radio met festivaldirecteur Eric van Eerdenburg. Nog steeds is het festival niet uitverkocht, maar de festivaldirecteur komt gematigd positief over. Verder licht Van Eerdenburg toe waarom Lowlands gaat dit jaar al op donderdag van start gaat. De laatste ontwikkelingen rondom de wespenplaag en het drugsbeleid worden uiteraard ook besproken. En welke acts mag je volgens de festivaldirecteur niet missen bij deze editie?

Het bericht van NOS op 3 over een massamoord op Lowlands veroorzaakte lichte paniek op Facebook. Gelukkig bleek het hier om een wespenplaag te gaan, die massaal bestreden wordt. Er waren 180.000 wespen gesignaleerd, maar er wordt hard aan gewerkt. Van Eerdenburg: “Er zijn 200 wespenvangers geplaatst. Er wordt actief gekeken naar waar de wespennesten zitten en die worden dan verhit.”

Voor het eerst in de geschiedenis gaat het terrein op donderdag al open. Voorheen gingen alleen de campings open op donderdag. “Ik liep er vorig jaar rond en vond het toch wat oncomfortabel: je kunt moeilijk bij de bierkraan, je kunt moeilijk een frietje krijgen, het is allemaal hutjemutje op elkaar. Toen dachten we: hoe kunnen we dat nou comfortabeler maken? Toen zei ik: waarom doen we het terrein niet gewoon open? Dat je daar de horeca al open zet, dat je lekker op een bankje kunt zitten, en het allemaal wat relaxter is.”

Luidruchtig zal het niet worden op donderdagavond: “We hebben geen muziekvergunning, dus laten we een hele grote stille disco doen voor 5000 koptelefoons. En we hebben in de X-Ray niet al te hard, maar toch muziek en in de Hacienda ook heel zachtjes, maar toch muziek.” De reacties op de stille disco op donderdag zijn zeer enthousiast: “We hebben het op Facebook gepost en daar kwamen de meeste reacties op van alle andere posts. Ik verwacht dat we wel wat mensen kunnen verwachten, ja!”

Het blijkt echter niet mogelijk zijn de vergunning te vervroegen: “Die vergunning krijgen we niet, want die is er gewoon niet. Misschien dat we uit moeten breiden naar 15 of 20 duizend koptelefoons! Het is echt een vergunningsissue dat we geen muziek kunnen draaien op een PA.”

Vorig jaar schreven we over de ophef rondom de drugscontrole op festivals. Drugsgebruikers konden ter plekke worden berecht, vaak zonder tussenkomst van advocaat. Een aantal advocaten meenden dat de methode waarop de drugsgebruikers op festivals gestraft werden niet deugde. “Het was niet alleen op Lowlands dat er geen advocaten waren. Je hebt dat ZSM-beleid (Zo Spoedig, Selectief, Slim, Samen en Simpel Mogelijk, red.) in Nederland, dat is iets tussen het Openbaar Ministerie en de politie, daar hebben wij eigenlijk verder geen invloed op. Het eind van deze discussie is dat er zogeheten piketadvocaten op het terrein aanwezig zullen zijn voor het geval je gepakt wordt met drugs. Dan zal je nog steeds waarschijnlijk een strafblad krijgen. Heel veel kunnen die advocaten daar ook niet aan doen. Als er onrechtmatigheden bij de arrestatie zijn of het blijkt ten onrechte te zijn, dan kun je een advocaat raadplegen. Op zich juich ik dat toe. Het is niet een zaak van ons en het is niet alleen op Lowlands het is gewoon in heel Nederland zo.”

Lowlands verraste een kleine maand geleden door bekend te maken dat er maar 72% van de tickets waren verkocht, zo’n 40.000 tickets. Uitverkocht is het nog steeds niet, maar Van Eerdenburg is nog enthousiast: “Volgens mij is Ticket Swap bijna leeg, misschien dat er nog 1 of 2 tickets op staan. Het loopt nu keihard, dus ik weet het niet. We gaan het zien!” Een exact aantal wil de festivaldirecteur nog niet noemen. “Daar doe ik nooit mededelingen over.” Op de vraag of Van Eerdenburg genoegen neemt met 45.000 bezoekers, antwoordt hij: “Daar zullen we het mee moeten doen. Waar we aan moeten werken is dat de mensen die niet komen, daar toch een beetje spijt van hebben. Het wordt volgens mij gewoon een fantastische editie. Dat ga je dan missen. (lacht)”

Wat de thuisblijvers gaan missen zijn onder andere de tips van Van Eerdenburg:  
"Ik ben een enorme Tame Impala en Courtney Barnett fan, dus daar ga ik absoluut zeker naar toe. Mura Masa heb ik op Pitch al gezien. Dat vind ik echt een aanrader als je van elektronische muziek houdt. Voor wie wat nieuws wil horen. Op Pitch was het echt een van de verrassingen."