ITGWO15: Stap in de wereld van… ITGWO

We Make VR maakt opnames

Tekst en foto's: Bas van Duren ,

Ze zijn op het terrein van Into The Great Wide Open nauwelijks te missen: de dames die rondlopen met een grote zwarte kubus op een stok die nog het meest lijkt op een soort geometrisch verantwoorde UFO. In het apparaat zitten allemaal lenzen, dus ja… wat is het nou eigenlijk?

Simpel gezegd: een 3D-camera, maar een vrij ongebruikelijke: de lenzen zitten onder, boven, links, rechts, eigenlijk dus overal. Het doel: de ware ITGWO-belevenis vastleggen en later in een volledig 360-graden én 3D-ervaring kunnen aanbieden.

Brein achter het project is Avinash Changa van startup We Make VR dat zich specialiseert in, uiteraard, virtual reality. Changa: "Wij maken in opdracht van het festival opnames met drie camera's die 12 tot 18 lenzen hebben. We nemen op met een resolutie van 5,5K a 80 frames per seconde. Wij kunnen een ervaring leveren die niet alleen links, rechts, boven en onder gaat, maar ook met echt dieptegevoel, heel wat anders dan 3D in bioscopen. Dat is maar een trucje."

In de paar jaar dat We Make VR bestaat, heeft het bedrijf al behoorlijk grote klanten in haar bestand. Changa: "We hebben opnames gemaakt bij onder andere Dance Valley, Brainpower, The London Symphonic Orchestra en Sky City. Maar het heeft meer toepassingen. Zo hebben wij ook tests gedaan in de ouderenzorg met ouderen die niet veel meer zien dan hun eigen ruimte. Of in de therapeutische zorg met mensen die hoogtevrees hebben."

Terugkijken kan met de gratis 'Wesharevr'-app die het team van We Make VR heeft ontwikkeld. Het grote voordeel: een Cardboard-VR is niet altijd nodig. Het enige wat van Great Wide Open momenteel daarop te zien is, is nu nog Typhoon in 2014. Het team heeft te maken met iets wat wij bij 3voor12 ook maar al te goed kennen: "Het festival en de artiest moeten wel goedkeuring geven voor het plaatsen van de beelden", zegt Changa. "Aan de techniek ligt het niet, we zouden het heel snel erop kunnen zetten en het zou zelfs live kunnen, maar dat is vooral iets voor de echt grote evenementen."