Hollandse Nieuwe van de Maand: dj-duo Keljet van Ibiza naar de Popronde

Nijmeegse nu-disco producers gaan het nu ook als band proberen

Menno de Meester ,

Wij stellen graag aan je voor: Keljet, de Hollandse Nieuwe van de Maand september. De Nijmeegse nu-disco producers maken een opvallende move: na jaren lang als dj’s te hebben opgetreden, met optredens tot in Jakarta en Ibiza, gaan ze het nu ook als live-act proberen langs de Nederlandse podia in de Popronde. Met dertien optredens in de Popronde zijn ze een van de meest geboekte bands. Wie gaan er schuil achter Keljet?

Koen Mestrum en Teun Pranger (beiden 27) leerden elkaar kennen op de middelbare school. Mestrum speelde gitaar in ‘stevigere bandjes’, Pranger was dj met de ‘plattere houseplaatjes’. De dj wilde zelf muziek gaan maken en verder gaan dan de standaard samplepacks uit Fruity Loops. Hij vroeg de gitarist om samen te werken. Pranger: “In het begin maakten we echt troep, maar langzamerhand kwamen we bij een stijl waar we allebei heel tevreden mee waren. De laatste twee jaar zijn we wel serieus bezig, hebben we wel een koers. Dat is toch wel echt nu-disco, maar je hoort ook af en toe wel wat housetracks van ons. Daarvoor was het meer experimenteren.”

Hun nu-disco-tunes werden goed opgepikt op muziekblogs, waardoor ze een groot publiek vergaarden op Soundcloud. In Nederland treden ze regelmatig op, maar een echt grote naam is Keljet hier nog niet. Dankzij de Soundcloud-hits lukte het de Nijmegenaren toch al om een paar optredens in het buitenland te krijgen. Zo draaiden ze bijvoorbeeld bij de opening van een Amsterdams hotel op het strand op Ibiza, en zelfs in Jakarta, waar ze als ware sterren werden onthaald: “Het was wel een vreemde bedoeling omdat iedereen daar met ons op de foto wilde. De uitgaanscultuur is er echter compleet anders en veel minder uitbundig, dat was wel even wennen voor ons. Jakarta was een bizarre ervaring, we moesten zelfs foto’s met ons eigen hoofd erop signeren!”

Vorig jaar verschenen twee remixen van Keljet bij het hippe Franse label Kitsuné. Niet gek, want veel van hun favoriete artiesten brachten ook muziek uit bij dat label. Pranger vertelt over hun inspiratiebronnen: “Als je meer naar de liedjeskant kijkt dan denk ik aan Miami Horror of Bag Raiders, maar ook Goldroom en RAC. Als je meer naar het dj’en kijkt, dan denk ik meer aan Alex Metric, Cassius, die het echt vertalen naar een dansvloer, waar duidelijker een house-invloed hoorbaar is dan bij die andere acts.”

Om nu ook in het festivalcircuit te kunnen spelen, doen ze mee in de Popronde. De combinatie van liedjes en elektronische muziek is precies wat ze daar willen laten horen. Mestrum: “Gitaar, basgitaar, synthesizers, toetsen, drumpads, we nemen alles mee. Ableton is wel de backbone. Dat kan niet anders als je dit soort muziek maakt.” De zang op hun eerste EP Transatlantic is verzorgd door zangers van de andere kant van de oceaan. Het is natuurlijk niet haalbaar om die vocalisten mee te nemen naar de Popronde, maar Keljet wil graag met Nederlanders aan de slag. Pranger: “We zijn met wat mensen in gesprek en met wat mensen in de studio.”

Wie het precies gaan worden, moeten we nog even afwachten. Wel is het duidelijk dat de mannen volledig voor muziek willen gaan. Pranger: “We willen allebei fulltime in de muziek aan de slag. Dat is moeilijk omdat ons stijltje overal tussenin valt waardoor je niet zo gemakkelijk ergens bij gezet wordt. We moeten eerder echt specifiek geboekt worden. Volgend jaar zomer willen nog veel meer optredens doen, ook festivals. Als live act pas je natuurlijk beter tussen andere bands. Lowlands zou uiteraard wel het vetste zijn, haha!”