DTRH15: Een rondje randprogrammering op de tweede dag DTRH15: Een rondje randprogrammering op de tweede dag

Kriskras over het terrein met 3voor12 Gelderland

, Tekst en foto's: Aukje Verstegen

DTRH15: Een rondje randprogrammering op de tweede dag

Kriskras over het terrein met 3voor12 Gelderland

Tekst en foto's: Aukje Verstegen ,

Wat kleine veranderingen ten aanzien van vorig jaar: zoals verwacht heeft het festival zijn hipje hopje concept behouden. De Tower Bower, de smid, de zeefdrukkerij, het vlottenbouwen en het slacklinen heeft inmiddels bestaansrecht opgebouwd. Het geheime Harige Veldje waar je vorig jaar alleen nog met de juiste code werd toegelaten is dit jaar dé openbare trekpleister en is verplaatst naar een ponton op het water met een line-up gehost door Jiggy Djé met spontane showcases. Ook zijn er wat nieuwe activiteiten. We lopen een rondje over het terrein.

Walvisbios
De aangespoelde walvis langs het water trekt nieuwsgierigheid en blijkt een bioscoop voor korte psychedelische filmpjes van enkele minuten. Echt storm loopt het hier echter niet. Het lijkt er meer op dat men gewoon wil weten wat het is en meer niet. Bezoekers verkiezen het fantastische weer boven een film. En terecht. 
 

Donders Instituut Nijmegen
Ook de wetenschap is actief op het Idyllische veldje. Het Donders Instituut Nijmegen (onderzoekscentrum voor hersens, gedrag en cognitie) doet hier onderzoek naar onderhandelingsgedrag op een festivalsetting. Dit om de vergelijking te maken met het sociale gedrag van mensen wat normaliter in het lab plaatsvindt. De deelnemers krijgen economische keuzevragen voorgelegd gebaseerd op drie bekende economische dillemmagames: ultimatum game, het prisoners dilemma en de trust game. Er wordt onderhandeld over festivalmunten en deze zijn ook daadwerkelijk te winnen. Wijkt het sociaal gedrag af in een festivalsetting? Wellicht krijgen we hier morgen een antwoord op.

 

Watership Down
Een groot succes overgehouden aan vorig jaar: vlotten bouwen op Watership Down. Het enige wat je nodig hebt: pallets, touw en regentonnen. En dan maar hopen dat je blijft drijven. Voor kunstenaar Jordan (36) en Joost (26) een eitje. Ze zijn in het dagelijks leven beeldend kunstenaars waarbij dezelfde overeenkomst geldt: van niets iets maken, aldus Jordan. 

 

Naast de ijskraam vinden we dit Amsterdams bandje; Cheetah genaamd.  Ze spelen psychedelische rock en bestaan net een maand. Ter promotie van hun shows spelen ze elke middag om 12.30 uur op het Vuige Veld naast de kooi en delen ze free hugs en kisses uit. 

Speakers corner
In de speakers corner komen diverse mensen aan bod die hun verhaal kwijt willen over van alles en nog wat. Zo ook Stefan Schevelier, onderzoeker van het Radboud Universiteit die vertelt over wereldburgerschap. Maar ook voor dichters en andere spontaniteit biedt de tramontana ruimte.    

 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12