Tien tips voor Dekmantel 2015 Tien tips voor Dekmantel 2015

Met o.a. Four Tet, Madlib en Autechre

, Ralph-Hermen Huiskamp

Tien tips voor Dekmantel 2015

Met o.a. Four Tet, Madlib en Autechre

Ralph-Hermen Huiskamp ,

De keuze is reuze. Echt waar, er zijn niet veel festivals waar je je zelf zo graag zou willen splitsen als dit weekend bij Dekmantel. Iedereen die er ook maar een beetje toe doe in de vooruitstrevende house- en techno-hoek lijkt weer de pendelbus naar het Amsterdamse bos te nemen. En meer zelfs nog, nu er ook zelfs grote hiphop- en IDM-artiesten zijn uitgenodigd. Om te voorkomen dat je straks scheel ziet door het staren naar het blokkenschema: Tien acts die je niet mag missen.

Manuel Göttsching (live)
De aftrap van het festival vindt dit jaar al op donderdag plaats, in het Muziekgebouw aan ’t IJ. De meest opvallende naam daar is Manuel Göttsching. De Duitse muzikant maakte in de jaren zeventig naam als brein achter de invloedrijke krautrock groep Ash Ra Tempel, en bleef altijd op zoek naar het experiment. Dat leidde onder andere tot E2-E4, het album dat hij donderdag integraal uitvoert. Op het album, dat eigenlijk één lange track is, begeleidt hij zijn ritmische gitaarspel met minimale synthesizerklanken en een drumcomputer. Niet alleen bizar dat het album solo en in één take is opgenomen, maar als je niet beter wist zou je maar zo kunnen geloven dat het een samenwerking tussen Darkside en een artiest uit de Innervisions-stal is. Niet dus, de plaat is toch echt al in 1981 opgenomen.
Four Tet (dj-set)
Via kabbelende elektronica en hiphop-beats, lijkt Four Tet inmiddels nu echt zijn draai te hebben gevonden in de club. Dat wil niet zeggen dat je een kant-en-klare bak house moet verwachten. Disco, Bollywood gems, straffe UK-garage, breakbeats, soul, funk. Alles mag, en vooral alles kan. Het slingert alle kanten op, maar wordt nergens willekeurig. En vooral, het blijkt altijd weer onweerstaanbaar. 
Model 500 (live)
Lange tijd leek techno-grondlegger Juan Atkins een beetje de weg kwijt. Zijn sets waren wisselvallig, net te vaak moest hij afzeggen en zijn producties misten op zijn minst de urgentie en diepte die zijn werk ooit had. Zijn aankondiging dat hij een nieuw album ging maken onder zijn legendarische allias Model 500 werd dan ook niet overdreven enthousiast ontvangen. Onterecht, bleek snel. Digital Solutions is een van zijn sterkste releases in lange tijd. Bovendien speelt Atkins vrijdag tijdens zijn live-set in Kraftwerk-opstelling, vergezeld door Underground Resistance-helden Mike Banks, Mark Taylor en DJ Skurge. Dan lijkt er opeens weinig mis te kunnen gaan.

Roy Ayers
Dat is toch niet die Roy Ayers van seventies classic ‘Everybody Loves the Sunshine’? Die funky soulzanger met vibrafoon? Ja, zeker wel. Precies die. Als je denkt dat hij niks op Dekmantel te zoeken heeft, moet je maar even op gaan zoeken hoeveel en door wie hij wel niet gesampled is. Zijn samples hebben via hiphopproducers als J Dilla, en DJ Premier een stevig fundament gelegd voor elektronische muziek. Via producers als Moodymann, DJ Rashad, Henrik Schwarz en Antony Naples is de 75-jaar oude muzikant nog steeds op menig dansvloer te vinden.

Madlib (DJ-set)
Nog zo’n producer die nogal eens wat van Roy Ayers gebruikt heeft, en op het eerste gezicht ook zo'n verrassende boeking: Westcoast beatgoochelaar Madlib. Een van de meest geprezen hiphop producers van de laatste vijftien jaar, misschien wel het meest bekend van die briljante plaat samen met MF Doom. Het wordt ongetwijfeld vrijdag anderhalf uur lang samples raden met hem aan de decks.

Floating Points & Antal & Hunee (DJ-set)
Sets van Rush Hour baas/DJ Antal zijn feest. Sets van fijnproever/producer/DJ Hunee zijn feest. Die twee back to back is dubbelfeest, weet iedereen die de afgelopen jaren het clubcircuit een beetje gevolgd heeft. Als zij dan back to back to back met gepromoveerd neurowetenschapper/DJ/producer Floating Points draaien, dan is het dus feest, feest, feest. Verwacht dat diep begraven kluizen vol vergeten goud heropend zullen worden. De broeierigste tracks van nu, gecombineerd met de meest uitbundige disco-knallers van de jaren zeventig. Vijf uur lang!

Rednose Distrikt
Hij was een flinke tijd van de aardbodem verdwenen, maar sinds december vorig jaar is Aardvarck weer voorzichtig terug aan het keren in de bewoonde wereld. En dat is heel goed nieuws. Zo goed nieuws zelfs, dat voor deze ene keer Rednose Distrikt weer bij elkaar komt. Samen met Steven de Peven, aka Awanto 3, gaat hij kijken of ze die even gestoorde als briljante jazz house van vroeger nog steeds in de vingers hebben. En hopelijk hebben ze ook nog hetzelfde gevoel voor humor. 
Matrixxman
Onder andere namen heeft hij nog wel eens wat spannende hiphoptracks geproduceerd, maar als Matrixxman heeft hij net een ongelooflijk donkere techno plaat afgeleverd. Hoewel techno, hij slaat vaak genoeg een brug naar zoemende acid. Inktzwart en diep maar tegelijk glimmend en nergens lomp of echt mechanisch. Perfect om zondag alles van de voorgaande dagen mee uit te zweten in de Boiler Room. Of als je het aandurft zondagnacht in de Melkweg je festivalmarathon mee af te sluiten. 
Autechre, Clark en Squarepusher
Ja, natuurlijk zijn dit eigenlijk drie tips. Maar dit is valsspelen met een goede reden. Op veel festivals zouden Warp-iconen Autechre, Clark en Squarpusher tussen al het four on the floorgeweld bijna misplaatst lijken, net als de eerdere edities van Dekmantel. Maar nu lijkt het een volstrekt logische keuze. Meer en meer lijkt het festival alles wat er binnen de elektronische muziek gebeurt te omarmen, abstracte pioniers als deze horen daar natuurlijk ook bij.
Dekmantel By Night, zaterdag
Nog een keer valsspelen, maar dit keer is Dekmantel zelf begonnen. Want hoe verzin je het om tijdens een festival nog een compleet tweede festival, inclusief messcherpe programmering in de nacht te plannen als afterparty? Willen ze ons maandag echt naar het werk laten kruipen? Maar oké. Als je dan jezelf zo op kan pompen dat je er een nacht bij kan pakkent: Ga de zaterdagnacht. Dat is de meest strategische nacht. Op vrijdag is de angst en kans te groot om je kruid te verschieten, op zondag gaat je lichaam zich op alle mogelijke manieren verzetten. Zaterdag, Melkweg dus. En dan krijg je cultheld o.a. DJ Harvey, purist Mr Ties en heftige Rus Gesloten Cirkel. Als dat nog niet genoeg is: Traxx komt ook weer over uit Chicago, en die weet altijd lagen aan te boren waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.   

Traxx on RLR @ Trouw Until The Music Stops 01-03-2015 by Red Light Radio on Mixcloud

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12