3voor12 Checklist (week 51) o.a. #Song15, Typhoon en Mr. Oizo ft. Charli XCX

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

Natuurlijk blikken we terug op de Song van het Jaar in de Checklist van deze week, met Tame Impala als winnaar en memorabele optredens van o.a. Balthazar, John Coffey en Fresku. Maar ook Typhoon in de HMH maakte veel indruk. Net als bijvoorbeeld de swingende samenwerking tussen producer Mr. Oizo en zangeres Charlie XCX, maar evengoed die tussen Katy B, Four Tet en Floating Points. En een even zonderlinge als mooie nieuwe Eefje de Visser.

1. (-) Song van het Jaar (event)
Wat een feestje was het in TivoliVredenburg, met optredens van onder meer Balthazar, John Coffey en Fresku in topvorm. Tame Impala ging er uiteindelijk met de Song van het Jaar 2015 vandoor, hun wonderlijke psychdiscotrack Let It Happen was gedurende het afgelopen jaar wat je noemt een ‘slow burner’ maar kon aan het eind op de meeste stemmen rekenen. Bekijk onder meer de optredens, de tv-uitzending en het fotoverslag voor je dosis napret.

2. (-) Typhoon in de HMH (concert)
Typhoon sloot zijn grootse Lobi Da Basi-tour af met zijn twee grootste clubshows ooit: twee keer verkocht hij met zijn titanenband de HMH uit. 3voor12-verslaggever Sjoerd Huismans was bij de tweede show op zaterdag en zag meer dan alleen een feestelijk Lobi Da Basi-slotstuk: “Typhoon is voornemens de show niet alleen om Lobi Da Basi te laten draaien, maar om alles wat hij gedaan heeft. Zijn laatste album - feitelijk een rijkelijk gearrangeerde popplaat - mag dan meer dan alleen hiphop zijn, maar deze HMH-shows zijn wel degelijk een overwinning voor de Nederhop.” Ook een eervolle vermelding in deze checklist voor Serious Request-themalied Niet Weglopen.

3. (-) Mr. Oizo & Charli XCX - Hand In The Fire (track)
Charli XCX zat al een tijdje te teasen met een track met de Franse producer Mr. Oizo die eraan zou komen. Nu is-ie er dan, en Hands In The Fire stelt niet teleur. Zoals checklistsamensteller Cécile van Wijnsberge het verwoordt: “Charli XCX deed al een te gekke track met SOPHIE (Vroom Vroom, hierzo), en deze met Mr. Oizo is ook weer erg fijn. Naar het schijnt wil ze voor haar volgende album een beetje de PC Music-kant op. Goeie match.”

4. (-) Katy B x Four Tet x Floating Points - Calm Down (track)
Electropopzangeres Katy B uit Londen werkte samen met stadgenoten Four Tet en Floating Points op deze nieuwe track Calm Down. Een oldschool UK Garage-achtige beat met een hoofdrol voor de strijkers en een broeierige sfeer zorgen voor een gelaagde track, die zal verschijnen in het kader van haar nieuwe ‘project’ Honey, waarover volgend jaar meer details zullen worden vrijgegeven. In elk geval doen er nog meer topproducers mee, maar welke?

5. (-) Stephen - Crossfire (track)
Roosmarijn Reijmer: “Een van de eerste uitgebrachte tracks van deze jonge elektronische singer-songwriter uit LA. Het liedje gaat over zich schuldig voelen dat hij een goed leven heeft, terwijl aan de andere kant van de wereld miljoenen mensen op de vlucht zijn.” Het nummer valt naast het thema vooral op door de indrukwekkende productie.

6. (-) Grimes - Art Angels (Album van de Week)
De Canadese zangeres Grimes maakt dit jaar het Album van de Week met haar nieuwe plaat Art Angels. Hier lees je waarom. “Het wemelde van de geruchten rond Art Angels. Had Grimes nou echt het hele album in de prullenbak gegooid, nadat ze negatieve reacties van fans had gekregen op het voor Rihanna bedoelde Go? Een "sell-out", werd ze genoemd. Prompt kwam ze in het voorjaar met een demoversie van REALiTi, weer veel meer in de richting van haar doorbraakalbum Visions. Art Angels, afgelopen week fysiek uitgebracht, blijkt een spannende middenweg tussen de twee.”

7. (2) Joey Anderson - Invisible Switch (album)
Op het Nederlandse label Dekmantel verschijnt Invisible Switch, de nieuwe plaat van de Amerikaanse house- en technoproducer Joey Anderson. Hij beheerst de kunst van de subtiliteit. De synthesizers worden nauwkeurig laagje voor laagje over elkaar heen gelegd, terwijl de analoge drumbeats regelmatig bescheiden naar de achtergrond bewegen om ruimte te bieden aan de melodieën die door elkaar heen lopen. Door die fijnzinnige productie etaleert Anderson op Invisible Switch wederom zijn eigen specifieke sound.

8. (6) Jeremih – Late Nights (album)
Jeremih ken je misschien nog van Birthday Sex. Op zijn nieuwste album, dat liefst vijf jaar op zich liet wachten, krijgt de r&b-ster medewerking van onder meer Ty Dolla $ign, Migos, Future en Big Sean. En dan zit op single Don't Tell 'Em de enige echte DJ Mustard 'on tha beat'. Niet de minsten dus, en Late Nights: The Album stelt gelukkig ook niet teleur, met vijftien r&b-songs voor in de late uurtjes.

9. (-) Honne – Gone Are The Days (Single van de Week)
Het übercatchy Gone Are The Days van het Londense duo Honne is Single van de Week op 3voor12 Radio. Een vlot ritme, aanstekelijke jaren tachtig-vibe en de croonende vocalen van Andy (de zanger, hun achternamen zijn niet bekend) maken het een zeer aangename en hitgevoelige bijna 5 minuten gladde electropop.

10. (-) Charles Bradley – Changes (track)
De laat ontdekte soulzanger Charles Bradley komt op 1 april 2016 met zijn nieuwe album. De eerste single heet Changes, een Black Sabbath-cover nog wel, maar dan als stijlvolle soulballade in driekwartsmaat met een even zo stijlvolle video die genoeg heeft aan het doorleefde hoofd van Bradley.

11. (-) Franky Flowers – Sneakers (Sneaky Thing) (track)
Op de valreep nog even een mooi, lo-fi indieliedje van Franky Flowers, een bandje uit L.A. waarvan de frontman pas 17 (!) is. Aan zijn gitaarspel te horen toch heeft-ie duidelijk Built To Spill meegekregen. Natuurlijk met bijbehorende VHS-videoclip.

12. (-) Eefje de Visser – Scheef (track)
We sluiten af met een even zonderlinge als mooie nieuwe song van Eefje de Visser: Scheef. We horen een diepe elektronische beat, kalm gitaargetokkel, de zweverige vocalen van Eefje en een deken van warme elektronica die gaandeweg over de luisteraar heen trekt. De clip verraadt de setting voor dat nummer, voor zover dat uit de tekst nog niet duidelijk werd. Een drukke nachtclub vol “praatgrage” mensen, maar misschien is het eerder de troebele terugblik de volgende ochtend.

De Checklist van deze week is samengesteld door Roosmarijn Reijmer, Cécile van Wijnsberge, Erik Zwennes, Ingmar Griffioen, Sjoerd Huismans, Rene Passet, Menno Visser, Timo Pisart, Atze de Vrieze en Matthijs Kuiper.