3voor12 Checklist (week 37): o.a. Fresku, Donnie, The Weeknd

Elke week de beste nieuwe muziek

Menno de Meester ,

Bijna bijgekomen van Into The Great Wide Open maken we op de redactie de balans op. Wat is de beste nieuwe muziek van deze week? Uiteraard Fresku, die onze nummer 1 is in de Top 20 van Into The Great Wide Open en ook nog eens het 3voor12 Album Van De Week te pakken heeft. Daarnaast brengt Donnie, de nieuwe personificatie van De Jeugd van Tegenwoordig, zijn debuutalbum en is The Weeknd nog steeds onverminderd populair. Verder in de 3voor12 Checklist onder andere de prachtige video van Sevdaliza en de verrassing van Vlieland: Oddisee.

1 (-) Fresku – Nooit Meer Terug (album) + Into The Great Wide Open (live)
De Eindhovense rapper scoort zijn derde Album Van De Week met het innemende Nooit Meer Terug. Naast alle controverse en maatschappelijk betrokken tracks valt er gelukkig ook een hoop te lachen. Fresku ontroert je altijd met een lach en een traan. Ook bij Into The Great Wide Open wist niet iedereen het droog te houden. Wat Fresku zo goed maakt: hij houdt ons een spiegel voor en confronteert ons met onze eigen tekortkomingen en twijfels. Hij laat zijn twijfel zien, en vormt die met de nodige zelfspot om tot een angstaanjagend sterke, op punten dolkomische show.

2 (-) Donnie – Mannelogie (album)
De Amsterdamse entertainer debuteert sterk met zijn album Mannelogie. De Leipie van het Plein vloeit als Willie Wartaal, Faberyayo en Vjèze Fur in één persoon, en dat op de beats van Bas Bron. Tekstueel is het ook zeker vergelijkbaar met De Jeugd, maar met zijn humor en bizarre vergelijkingen komt hij er mee weg. Ach, wat kan het hem ook allemaal schelen: hij wast zijn handen in Grey Goose.

3 (2) The Weeknd – Beauty Behind The Madness (album)
Vorige week maakte hij het 3voor12 Album Van De Week, door Erik Zwennes liefkozend 'Schoonheid Achter Dat Kapsel' genoemd. Canada's volgende popster is The Weeknd. Hij is zijn streken niet verleerd en zingt nog altijd over “popping pills” en “fucking bitches” in ijzersterke popsongs. Zijn tweede volledige album bevat de crossoverhits die op zijn eerdere werk ontbraken. Bovendien haalde hij met Max Martin de producer van Backstreet Boys, Britney Spears, Katy Perry en Taylor Swift aan boord. The Weeknd heeft maar één doel: de grootste ter wereld worden.

4 (-) Oddisee op Into The Great Wide Open 2015 (live)
De grote verrassing van Vlieland op vrijdag. Oddisee maakt echter meteen duidelijk waarom juist hij wel op dit festival staat, ook zonder hits. Zijn muziek is hartstikke toegankelijk, niet oppervlakkig of goedkoop, maar oprecht leuk en memorabel vanaf de eerste luisterbeurt. Die band maakt de show nog geschikter voor het brede festivalpubliek: veel mensen op een podium werkt altijd makkelijker dan een, al helemaal als alle zes die mensen goed zijn in wat ze doen. Voor veel festivalbezoekers zal Oddisee de verrassingsfavoriet zijn. Kijk hier de hele show terug.

5 (-) Miley Cyrus - Miley Cyrus & Her Dead Petz (album)
Na het VMA-optreden van Miley Cyrus met The Flaming Lips verscheen er opeens een 23-track tellend album op haar website, met doldwaze hiphop en sterke alternatieve popliedjes in de stijl van Lana Del Rey. Luister bijvoorbeeld naar Space Boots en vergeet voor even dat je naar Miley Cyrus luistert.

6 (-) Diane Coffee – Everybody’s a good dog (luisterpaal)
De sixties/seventies-revival houdt aan met deze nieuwe plaat van Diane Coffee. Vergis je niet: het gaat hier om een zanger, die met zijn naam verwijst naar Diana Ross. Misschien ken je hem nog van de knotsgekke band Foxygen. Everybody’s a good dog is een aangename popplaat vol hoopgevende liedjes.

7 (-) Sevdaliza – That other girl (video)
Schitterende video van de van oorsprong Iraanse zangeres die sinds haar vijfde in Nederland woont. De animatie en stijl doen denken aan FKA Twigs, maar doen er zeker niet voor onder. Eerder spraken we haar als Hollandse Nieuwe van de Maand.

8 (-) Royal Headache – High (album)
De Australische postpunkers van Royal Headache stonden in juli al in de checklist met Another World. Meer variatie dan bij hun vorige album. Onlangs werd hun show in het Sydney Opera House onderbroken door de politie, omdat de fans massaal het podium opstormden.

9 (-) Dâm-Funk – Invite the light (luisterpaal)
Damn funky, die nieuwe Dâm-Funk. Snoop Dogg, Q-Tip en Ariel Pink doen mee. Een goed alternatief voor het nieuwe Prince album als je geen Tidal hebt. De Nederlandse producer Henning doet mee op de Snoop-track en vertelt er vanavond over in 3voor12 Radio.

10 (-) The Libertines – Anthem For Doomed Youth (single)
Vorige zomer kwam de Britse band weer bij elkaar voor een optreden in het Hyde Park Londen. Pete Doherty is weer clean en op Glastonbury deden ze een verrassingsoptreden. Later deze week verschijnt hun nieuwe album, tot die tijd is er de aangename single.

11 (-) Halsey - New Americana (single)
Sterke single van internetster Halsey, die uit het niets in de top 5 Nederlandse albumcharts binnenkwam. Electropop in de stijl van Chvrches en Lorde, maar net iets meer poppy.

12 (-) Percussions - Digital Arpeggios (single)
De aftiteling van de checklist van deze week wordt verzocht door Kieran Hebden, beter bekend als Four Tet, maar ook actief als Percussions. Digital Arpeggio's is een zeer verzorgd spel van arpeggio's (vanzelfsprekend), virtuoos vervlochten in een aangename electronicatrack.

De 3voor12 Checklist van deze week is samengesteld door Ingmar Griffioen, Sjoerd Huismans, Sander Kerkhof, Matthijs Kuiper, Menno Visser, Atze de Vrieze, Tomas Delsing, Ralph-Hermen Huiskamp, Menno de Meester en Erik Zwennes.