3voor12 Checklist (Week 36): o.a. Kendrick Lamar, The Weeknd en Destroyer

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

We zijn nog maar amper bekomen van Lowlands en dat is ook terug te zien in de Checklist van deze week, met noteringen voor Kendrick Lamar, Rico & Sticks, Tame Impala, Caribou en FFS. Maar ook het Album van de Week van R&B-ster The Weeknd mag natuurlijk niet ontbreken, net als het prachtige nieuwe album van nutty professor Dan Bejar, alias Destroyer. Het loont zeker de moeite om ‘m tot 12 te checken: cha cha!

1. (-) Kendrick Lamar op Lowlands (video)
Vorige week was het nog ietsje te vroeg, maar jawel: inmiddels staan er drie gloednieuwe nummers Kendrick Lamar online: i, Allright en King Kunta. En dus kun je met eigen ogen zien hoe de West Coast rapper een van de beste optredens van Lowlands 2015 gaf. Dat zag ook zo’n beetje iedere andere rapper die in Biddinghuizen was al, allemaal probeerden ze het voorste vak binnen te glippen: “Van Ali B tot Fresku tot Sticks, en natuurlijk de hele New Wave posse, met gouden platen boven hun hoofd. Wel even opletten jongens, wat hier gebeurt is echt next level.”
 
2. (-) The Weeknd – Beauty Behind The Madness (album)
Het nieuwe Album van de Week is gemaakt door R&B-ster The Weeknd, die na Drake en Justin Bieber de volgende Canadese popster aan het worden is. Bij zijn eerste plaat Trilogy (in feite drie gebundelde EP’s) leek dat er nog niet op, aangezien de vooruitstrevende indie-R&B die hij maakte nog niet echt begrepen werd door een groot publiek. Inmiddels zingt hij over “popping pills” en “fucking bitches” in ijzersterke popsongs en heeft zijn tweede volledige album de crossoverhits die op zijn eerdere werk ontbraken. Bovendien haalde hij de producer van Backstreet Boys, Britney Spears, Katy Perry en Taylor Swift aan boord. The Weeknd wil de grootste ter wereld worden.

3. (-) Destroyer – Poison Season
Na het onverwachte succes van die schitterende softrockplaat Kaputt is Destroyer terug met de opvolger, getiteld Poison Season. De impact van Kaputt zal hij er niet mee evenaren, maar wederom maakte Dan Bejar een prachtig werk dat dit keer ergens tussen 70’s rock en jazz laveert. Het interesseert hem overigens ook geen zier of hij de groter geworden fanbase wel tevreden houdt: “Ik wil kunnen eten, weet je? Ik wil een huis om in te wonen. Maar verder? Ik heb nog steeds geen idee hoe ik platen moet maken voor iemand behalve mezelf.” Aldus Bejar zelf in een nogal ongemakkelijk interview.
 
4. (-) Junior Boys – What You Won’t Do For Love (track)
Het Canadese electropopduo (vriendjes van Caribou) Junior Boys, bekend van hits Parallel Lines en In The Morning, had al een tijdje niks van zich laten horen. De “sipneuzen” (aldus checklister René Passet) zijn na drie jaar weer terug met een nieuwe track: What You Won’t Do For Love. Hoewel, nieuw? De A-kant van hun nieuwe 12-inch via Caribou’s label Jiaolong is een cover van smoothjazz-zanger Bobby Caldwell, oorspronkelijk opgenomen in 1978. Mét futuristische dancegroove, dat is dan wel weer nieuw.
 
5. (2) Rico & Sticks op Lowlands (live)
Rico & Sticks van Opgezwolle zijn nog net zo goed als toen. De show #opgezwolletotnu was nummer 1 trending topic. De oude en nieuwe klassiekers van de rappers zitten bij veel meer mensen in het DNA dan dat je van te voren zou denken. Misschien zelfs meer dan de mensen zelf denken. Zelfs als niet alle krakers op de setlist staan, verbaas je je over de hoeveelheid krakers die vandaag voorbij komt. Laat die HMH maar komen, want een uurtje was eigenlijk veel te kort. 

6. (1) Tame Impala op Lowlands (live)
Toen Currents verscheen in juli, spraken we al over het Album Van Het Jaar. Op Lowlands waren alle ogen gericht op de Australische psychrockers. Tame Impala lost de hoge verwachtingen volledig in: de band spat tegenwoordig van het podium af. Hun fantastische optreden werd de nummer 1 in onze Lowlands Top 30. De anthem Let It Happen was niet alleen bij hun show te horen, maar werd ook integraal door The Love Triangle in de X-Ray gedraaid. Helaas kon Riptide in de Charlie alleen het intro laten horen, toen de beveiliging aangaf dat het toch echt tijd was om te stoppen. 
 
7. (-) CHVRCHES - Leave A Trace (Four Tet remix) (track)​
De Schotse electropopband CHVRCHES had al een flinke hit te pakken met Leave A Trace, maar de remix die Four Tet er nu van gemaakt heeft is ook zeer aangenaam. Pas halverwege komt de hook van het oorspronkelijke nummer terug, maar tegen die tijd ben je al in dromenland verdwenen door het bad van warme techno waar Kieran Hebden de track in heeft gedoopt.
 
8. (-) Kurt Vile – sessie in hoofdkantoor Beggars
Die eerste single Pretty Pimpin beloofde al veel goeds wat betreft het nieuwe Kurt Vile-album en een gelekte (tja, gelekt is gelekt) versie van de plaat bewees even geleden al dat zanger/gitarist uit Philadelphia niet teleurstelt. Wat minder dromerige elektrische gitaren misschien, maar daar staan dan weer prachtige akoestische tokkelliedjes tegenover. Daar liet Vile er afgelopen week al een aantal van horen in het HQ van Beggars in Amsterdam-Noord, waar ook de persdag plaatsvond en zelfs een barbecue was geregeld. Bedankt nog, volgende keer bij ons.
 
9. (-) Caribou op Lowlands
Dan Snaith a.k.a. Caribou stelde in het verleden nog wel eens teleur live: zijn zang was niet op orde of het was teveel ploegen voor de band om al die elektronische pracht goed over te brengen. Op Lowlands lukte het Caribou volledig. Een uitzinnig elegant optreden, met ook nog eens een overweldigend slotstuk met Can’t Do Without You en Sun.
 
10. (-) FFS op Lowlands
Wat ook verrassend leuk uitpakte op Lowlands: FFS, het gezamenlijke project van Franz Ferdinand en eighties heroes Sparks. ‘Collaborations don’t work’, zingen ze ironisch op een van de singles van de titelloze plaat die ze samen uitbrachten. Maar in dit geval werkte het duidelijk wel: de nieuwe hitjes (Johnny Delusional, Call Girl, Police Encounters) gingen erin als koek, natuurlijk waren er de verplichte Franz Ferdinand-hits om voldoende te pleasen maar de paar Sparks-klassiekers die ze deden waren misschien nog wel het leukst – vooral When Do I Get To Sing My Way. Boys just wanna have fun. 
 
11. (-) Fidlar – West Coast (single)
Een meezinger van jewelste, deze nieuwe van partypunkers Fidlar. Aanstekelijke video ook, vol moshpits, naakte crowdsurfers en gezuip achter de schermen. En nu met zijn allen: Aahaahaahaa! Aahaahaahaahaa!
Deze zomerse single van D.R.A.M. (Does.Real.Ass.Music.) valt op door de 8-bit Nintendo-bliepjes, bijbehorende 8-bit taco’s in de videoclip en een algemene feelgood vibe. Dat gevoel is ook het doel van de rapper, zanger en producer die oorspronkelijk “echte hiphop” maakte. Met Cha Cha gaat D.R.A.M. zowaar viral, zeker nadat Beyoncé in een Instagramfilmpje liet zien hoe.. eh leuk ze de track vond. ‘Beyoncé brought me here J’ is dan ook de meest voorkomende reactie onder de clip. Mark Ronson tipte Cha Cha in zijn DJ Shortlist op 3voor12 Radio.
 
De Checklist van deze week is samengesteld met input van Ingmar Griffioen, Norbert Pek, Willem van Zeeland, Wilbert Mutsaers, Ralph-Hermen Huiskamp, Erik Zwennes, Rene Passet, Menno Visser, Sjoerd Huismans, Matthijs Kuiper, Menno de Meester, Sander Kerkhof en Timo Pisart.