3voor12 Checklist (week 33): o.a. Dr. Dre, Ultimate Painting en Four Tet

Elke week de beste nieuwe muziek

Menno de Meester ,

Vanaf vandaag praten we je elke maandag bij met een nieuwe Checklist. Welke tracks werden het meest besproken en beluisterd door onze redactieleden? Welke shows maakten de meeste indruk? Het wachten is voorbij: Dr. Dre is keihard terug met zijn nieuwe album Compton. Met een overgrote meerderheid van de stemmen knalt de legendarische producer binnen op nummer 1. Verder de zomerse gitaarpop van Ultimate Painting en Mac Demarco, fijne dancetracks van Four Tet en Maceo Plex en de grime-revival van Skepta op Appelsap.

1 (-) Dr Dre – Compton (album)
Kan Dr. Dre nog meekomen als producer en rapper in 2015? Natuurlijk kan hij dat, het is Dr. Dre! Op Talk About It lijkt het even alsof er een trap-album voor je klaarstaat, maar de overige beats doen meer aan de oude Dre denken, zonder te gedateerd te klinken. Uiteraard wordt de rappende producer gesteund door oude bekenden zoals Snoop Dogg, Xzibit, Eminem en Kendrick Lamar. Dre heeft zijn interesse voor nieuw talent niet verloren: zo maken Anderson Paak en King Mez meteen een goede indruk. Fans hebben 16 (!) jaar moeten wachten op het derde album van Dre, wiens album Detox nooit werd uitgebracht omdat hij het niet goed genoeg vond. Het wachten wordt beloond, Compton is deze week het Album Van De Week. Helaas is Compton nog alleen te beluisteren via Apple Music.

2 (-) Ultimate Painting – Green Lanes (album)
Soms hoeft goede muziek niet zo ingewikkeld te zijn. Ultimate Painting maakt aangename gitaarliedjes, geïnspireerd door de popmuziek uit de jaren ’60 en ’70. Het Britse duo bestaat uit James Hoare (Mazes) and Jack Cooper (Veronica Falls) en debuteerde vorig jaar met het album Ultimate Painting. Hun tweede plaat Green Lanes staat vol met fijne luisterliedjes met een zomerse twist. Je hoort hem deze week op Luisterpaal.

3 (-) Four Tet – BACK2THESTART (track)
Vorig jaar ging deze track in première in zijn radioshow, maar nu deelt Four Tet BACK2THESTART met de rest van de wereld via Soundcloud. Hij heeft bevestigd dat hij Cheryl Cole en Ellie Goulding heeft gesampled voor deze zwoele garage-track. Op Dekmantel zette hij opnieuw een hele sterke set, en verscheen hij ook nog bij Floating Points, Antal & Hunee op het podium. De Londense muziekfreak is bijna weer te bewonderen in Nederland op Lowlands. Download de track gratis op zijn soundcloudpagina.

4 (-) Skepta @ Appelsap (live)
Appelsap 2015? SHUT DOWN! Skepta draait al mee sinds 2007, maar belandde dit jaar in de schijnwerpers nadat hij een shout-out ontving van Drake en met Kanye West op het podium All Day deed tijdens de BRIT Awards. Al vanaf opener That’s Not Me wordt Appelsap gek, en het lijkt erop dat ook veel Britten hem naar Amsterdam zijn gevolgd om deze show te zien. Het is echt gestoord hoe druk het vooraan is. De aarde onder de voeten trilt zelfs achteraan keihard mee door het wild rondspringende publiek. Op Lowlands staat hij in de kleine X-Ray. Zorg dat je op tijd bent om deze show mee te maken! 

5 (-) Mac Demarco – Another One (EP)
Minstens zo zomers als Ultimate Painting, maar iets meer melancholisch: het mini-album van Mac Demarco. In 23 minuten pakt de Canadese singer-songwriter je in met zijn meest relaxte nummers tot nu toe.

6 (-) Maceo Plex – Solar Detroit (track)
Haast onopgemerkt was Mano Le Tough een web aan het spinnen waar het publiek bij de mainstage van Dekmantel niet meer uit raakte. Zelden gaf hij gas, maar op een of andere manier wist hij het volle veld aan zich te binden. Toen de synths halvewege deze splinternieuwe Maceo Plex neer daalden had iedereen pas door dat wegkomen geen optie meer was.

7 (-) Oscar & The Wolf – Undress (single)
De breekbare synthpop van Oscar & The Wolf is een van de niet te missen acts op de festivals deze zomer. Het Belgische gezelschap weet overal te overtuigen met hun mix van indie R&B, pop en hier en daar een snufje electro. De meeslepende nieuwe single Undress is sexy als altijd en hoor je elke dag in 3voor12 Radio als Single Van De Week.

8 (-) Girl Band – Paul (single)
Het loopt flink uit de hand op deze single van Girl Band. Verwacht geen Spice Girls of Atomic Kitten, deze Ierse jongens maken angstaanjagende noise. Bij Eurosonic vorig jaar werden ze als ‘heerlijk onbehaaglijk’ omschreven. Oordeel zelf of ze dat predikaat met hun nieuwe single Paul weer verdienen. Girl Band is te zien bij Into The Great Wide Open.

9 (-) Roy Ayers bij Dekmantel (live)
Met zijn 74 jaar was Roy Ayers ongetwijfeld de oudste artiest op het programma van Dekmantel festival. Hij valt zeker niet uit de toon tussen de house en technonamen op het programma: zijn track Running Away wordt nog regelmatig door de nieuwe generatie gedraaid. Het is vooral de no nonsense groove die opvalt tijdens het optreden van Ayers. Bas, drum en synth, meer is het eigenlijk niet. Geweldige en originele boeking, die ook nog eens goed uitpakt. Met een grote glimlach speelt hij het gedroomde nummer voor tijdens de eerste zonnestralen na een lange nacht: Everybody Loves The Sunshine.

10 (-) Sandeman – The Rough Guide To Lowlands 2015 (mix)
Augustus is Lowlandsmaand bij 3voor12. Dat wordt traditiegetrouw gevierd met The Rough Guide To Lowlands, de twee uur durende mixtape van onze DJ Sandeman. Een knap gemaakte dwarsdoorsnede van het muziekprogramma van Lowlands, met extra veel tracks van headliner The Chemical Brothers, maar ook een verrassende mash-up van Uptown Funk en De Formule.

11 (4) Lianne La Havas – Blood (album)
Slechts weinig artiesten bezingen op zo’n heerlijk lichtvoetige, tedere manier hun sores als de Britse zangeres Lianne La Havas. De tweede plaat van Lianne La Havas was vorige week het Album Van De Week. Ook nu klinkt de Londense zangeres luchtig, gewichtloos, speels en tijdloos.

12 (-) El Vy – Return to the moon (single)
Net als Ultimate Painting komen hier twee muzikanten uit andere bands samen voor een verrassend nieuw project. Matt Berninger van The National en Brent Knopf van Romona Falls en Menomena vormen samen El Vy en maken een aanstekelijke indierocksingle, die de voorbode is van hun album Return To The Moon.

De 3voor12 Checklist van deze week is samengesteld door Christiaan Walraven, Tomas Delsing, René Passet, Ingmar Griffioen, Menno Visser, Roosmarijn Reijmer, Atze de Vrieze, Timo Pisart, Sjoerd Huismans, Ralph-Hermen Huiskamp, Menno de Meester, Willem van Zeeland, Wilbert Mutsaers en Erik Zwennes.