3voor12 Checklist (week 30): o.a. Kurt Vile, Future en Seven Davis Jr.

Elke week de beste nieuwe muziek

Menno de Meester ,

Het is weer vrijdag, dus we praten je even bij met een nieuwe Checklist. Een mooie diverse lijst deze week, aangevoerd door de nieuwe single van Kurt Vile. Pretty Pimpin’ wist bijna alle samenstellers te bereiken en komt binnen op nummer 1. Future stijgt door naar nummer 2 en heeft vanaf vandaag het Album Van De Week te pakken met DS2. Verder de dansbare soul van Seven Davis Jr., nieuwe tracks van Fuzz en een drie uur durende ode aan Kraftwerk van Joost van Bellen.

1 (-) Kurt Vile – Pretty Pimpin’ (single)
Een verrassende nummer 1, want deze zagen we toch niet helemaal aankomen. Zes jaar geleden was hij nog gitarist van The War On Drugs. Ondertussen bracht hij al vijf solo albums uit. De zesde plaat, B’lieve I’m Going Down, staat klaar voor eind september. Dat album nam hij op verschillende plekken in de USA op. Woensdag verscheen alvast de video van Pretty Pimpin’, een sterk gitaarnummer met een grappige, warrige tekst over wakker worden, in de spiegel kijken en jezelf niet meer herkennen.

2 (5) Future – DS2 (album)
Future stijgt door naar nummer 2 en pakt het Album Van De Week. De rapper uit Atlanta wil het album het gevoel van een mixtape meegeven en vernoemde het naar zijn eerder werk Dirty Sprite. De singles Fuck Up Some Commas en Blow A Bag pakten miljoenen YouTube-views. Niemand kan meer om Future heen.

3 (-) Seven Davis Jr. – Universes (album)
Soul en house versmelten op het hete album van deze voormalige gospelzanger. Met collabo’s met Julio Bashmore, Flako en Kutmah weet de in Californië opgegroeide muzikant de aandacht zeker op zich te vestigen. Het is niet allemaal even toegankelijk als de voorgaande singles, maar met Good Vibes, Sunday Morning en Be A Man weet hij perfect de hitte te vangen.

4 (-) Fuzz – Rat Race + Pollinate (tracks)
Ty Segall en Charlie Moothart droppen twee tracks als opwarmer voor album II, dat de San Fran garagepunkers in oktober uitbrengen op In The Red. Scheurende gitaren met een vleugje psychedelica.

5 (-) Joost van Bellen – Tribute to Kraftwerk (dj-set)
Voor de start van Tour de France in Utrecht werd Kraftwerk naar TivoliVredenburg gehaald, uiteraard vanwege hun album dat de titel van de wielerronde draagt. Joost van Bellen had de eer om de afterparty van zijn idolen te verzorgen, met een speciale set die volledig uit platen bestond die samples van Kraftwerk bevatten of er duidelijk aan refereerden. Die set vind je terug op onze luisterpaal, onmisbaar voor de fans van de electropioniers en een goede kennismaking voor de jonge generatie. Over enige slordigheden in de drie-uurs-set, zegt Van Bellen: “Ik ben geen robot. Ik ben maar een mens.”

6 (1) Tame Impala – Currents (album)
De derde week voor Tame Impala in de Checklist, we kunnen er geen genoeg van krijgen, en kennelijk vinden meer mensen in Nederland dat: het album staat op nummer 1. Mooi ook dat de single The Less I Know The Better vorige week tot 3FM Megahit werd uitgeroepen. Laat Lowlands maar komen!

7 (2) Young Thug – Pacifier (single)

Vorige week wilde diverse redactieleden hun lijstje aanpassen toen deze single op vrijdagochtend nét voor de deadline uitkwam. Producer Mike Will Made It werd uitgebreid behandeld bij 3voor12 Radio. Deze week werd bekend dat de veelbesproken Young Thug in augustus in de Melkweg gaat optreden.

8 (-) Foals – Mountain At My Gates

De tweede track van het album is een stuk radiovriendelijker dan titeltrack What Went Down. Voor de tekst van Mountain At My Gates had zanger Yannis Philippakis eigenlijk geen vooropgezet idee, de tekst ontstond vanzelf in de studio.

9 (-) Unknown Mortal Orchestra – Live op Valkhof 2015
Multi-Love staat hoog op onze lijstjes van favoriete platen van de eerste helft van 2015. De psychedelische rockband uit Australië trad zomaar op maandagavond op in Nijmegen bij Valkhof, waar ze aan 3voor12 Gelderland vertelden dat Nederland een van de eerste landen was waar ze het gevoel kregen echt een band te zijn. Hun betoverende show was een reis door tijd en ruimte en veroverde de Nijmeegse harten.

10 (-) Royal Headache – Another World
Punk’s not dead, zeker niet in Australië zo te horen. Het plezier spat er vanaf bij de band die nu op tour is in Amerika. Voor liefhebbers van The Jam en The Buzzcocks, en van pakkende gitaarmuziek in het algemeen.

11 (-) Mark Lanegan & Beth Orton – Your Kisses Burn
Mark Lanegan trad met zijn Band in februari nog op met het Metropole Orkest, maar ken je natuurlijk ook als oud bandlid van de Queens Of The Stone Age. Deze nieuwe single Your Kisses Burn is een bombastische rockplaat, tevens een liefdesduet met de Britse singer-songwriter Beth Orton.

12 (-) Lianne La Havas - Green & Gold
Nog een weekje wachten op de nieuwe plaat 'Blood' van La Havas. Fijne niets-aan-de-hand soul van de dame die we gaan bewonderen op Lowlands.

De checklist van deze week is samengesteld door Tomas Delsing, Ingmar Griffioen, Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Menno de Meester, René Passet, Norbert Pek, Christiaan Walraven, Atze de Vrieze en Erik Zwennes.