Best Kept Secret: Handtekeningenjagers ook op BKS

Lange rij voor The Vaccines

Tekst en foto's: Bas van Duren ,

Hysterische bedoeningen bij handtekeningensessies kennen we vooralsnog alleen bij Pinkpop. Denk aan gigantische rijen bij 30 Seconds To Mars of grote groepsfoto’s met Kodaline. Een Best Kept Secret-bezoeker is daar veel te nuchter voor, toch? … Toch?

Nou nee: ruim voordat de Londense indierockers van The Vaccines bij de tent van platenzaak Sounds arriveren, vormt zich buiten al een meer dan behoorlijke rij. Zijn de Britten soms de boyband van Best Kept Secret? Als je naar de handtekeningenjagers kijkt zou je denken van wel. Het merendeel bestaat uit meiden die niet veel ouder kunnen zijn dan een jaar of twintig. Er hangt een nerveuze spanning boven de hoofdjes, en het lijkt wel alsof er iemand flauw kan vallen op het moment dat het viertal arriveert.

En dan komt er echt bijna alles voorbij; shirts, iPhones, oude albums, nieuwe albums, programmaboekjes en uiteraard is een sessie niet compleet zonder een selfie of heel ouderwets iemand anders de foto laten maken. Een kleine tegenvaller voor een handjevol fans: nieuw album English Graffiti is niet meer op vinyl te verkrijgen. Nog voor de sessie is begonnen, zijn twintig stuks al over de toonbank gevlogen. Dat de plaat ook op cd is te verkrijgen, daar heeft eentje zelfs geen boodschap aan: ‘everything sounds better on vinyl’, zegt ze en neemt genoegen met een gesigneerd programmaboekje. Pfft. Lame.

Wie slim genoeg is geweest is de zesjarige Matts uit Werchter. Of ja, beter gezegd: zijn ouders; die hebben ruim op tijd de LP gekocht en het jochie is verguld met de gesigneerde plaat. De vader van Matts vertelt: “Wij zaten een tijd terug naar Studio Brussel te luisteren en toen kwam er een nummer van The Vaccines voorbij. Hij was helemaal verkocht en zong het vanaf dat moment altijd mee. Matts hoe heet dat nummer?” Matts: “I Always K-new”, zegt hij met een harde k.

En als ze dan toch uit Werchter komen, zien ze dan The Vaccines opnieuw? “Ja”, lacht de vader. “Maar dat is een mama-en-papa-festival”.