Tien tips voor Best Kept Secret 2015

Met o.a. Jonny Greenwood, John Coffey en Folläkzoid

Atze de Vrieze, Cecile van Wijnsberge en Sjoerd Huismans ,

Na de grote kanonnen van Pinkpop gaan we ons komend wekend verdiepen in fijnproeversfestival Best Kept Secret. Een evenement waar de onderkant van het blokkenschema minstens zo belangrijk is als de bovenkant. Wat worden de smaakmakers in Hilvarenbeek?

Jonny Greenwood
Radiohead-gitarist Jonny Greenwood houdt van klassieke muziek in een popsetting, vertelde hij aan 3voor12. Hij houdt van korte stukken, hij wil de setlist per avond kunnen veranderen en vindt het prima als het publiek tussendoor een biertje haalt. Greenwood neemt het London Contemporary Orchestra mee, en je moet er vroeg voor je bungalow uit: zondag om 11 uur, omdat een bulderende punkband op het podium ernaast ook weer het andere uiterste is.
 
Larry Gus
Minutenlang scandeerde het Best Kept Secret-publiek de naam van Larry Gus toen hij klaar was. De Griekse beatwizard was een ware sensatie vorig jaar, en dat terwijl nota bene de helft van de tijd een kant van het geluid uitviel. De organisatie kreeg naar eigen zeggen heel veel vraag naar zijn terugkeer, en ook de Griek zelf wilde graag nog eens komen. Schrik niet: hij ziet er tegenwoordig angstaanjagend afgetraind uit. Dat krijg je van al dat dansen.
 
John Coffey
De hele wereld kent David Achter De Molen van John Coffey sinds dit weekend als ‘de coolste man op aarde’. Het zal ze de rest van hun carriere achtervolgen, for better or worse. Maar goed dat het incident wel representatief is voor de live-ervaring van John Coffey: keihard spelen, volop energie geven en vooral inspelen op wat het publiek teruggeeft. Benieuwd hoeveel mensen in Hilvarenbeek gaan proberen of het een toevalstreffer was of dat ie echt goed kan vangen.
 
A$AP Rocky
A$AP Rocky is de grote leider van een hele bende rappers, die zich A$AP Mob noemt. De charismatische New Yorkse artiest heeft net een bijzondere plaat uit. Als zelfs Rod Stewart meedoet, weet je dat er heel wat A&R-managers met hun tengels aan gezeten hebben, tegelijk is het een trippy drugsplaat met een enorm duistere ondertoon. 
 

Future Islands
Al ruim een decennium was Future Islands aan de weg aan het timmeren, toen een enkel televisieoptreden ineens het grote verschil maakte. De combinatie van de meeslepende synthpopsong Seasons, Samuel T. Herrings soulvolle, grommende stem en dat theatrale dansje zorgde voor een viral hit. Inmiddels zijn we alweer een jaar verder en heeft de band met onder meer een show in een uitverkochte Melkweg bewezen meer te zijn dan die ene tune. Het laatste album Singles staat vol fijne melancholische electropop met een tachtiger jarensausje. Huilen op de dansvloer dus.

Daniel Romano
Daniel Romano lijkt wel een verschijning uit een andere tijd. Hij speelt country zoals ze dat halverwege de vorige eeuw in Nashville en omstreken nog maakten: met weemoedige snik in de stem en die herkenbaar huilende pedal steel gitaar. Vorig jaar zagen we hem op Into The Great White Open, waar hij eerst alle harten won om ze daarna zorgvuldig in kleine stukjes te breken.

Metz
Lekker rustig opstarten is er niet bij dit weekend: de allereerste act op de Beekse Bergen op vrijdag is Metz. De giraffen in het safaripark zullen verschrikt opkijken en de struisvogels steken snel hun kop in het zand zodra dit Canadese trio hun snoeiharde hardcore punk het terrein op slingert. Hun laatste album Metz II is scherp, furieus en waanzinnig. Vanaf dat moment is er geen weg terug.

Weval
Deze Amsterdammers brengen warme bad-techno van de bovenste plank met tracks als Detian, Gimme Some en Easier. Ze tekenden bij het gerenommeerde Keulse label Kompakt en hebben een uitstekende live-reputatie dankzij overtuigende sets op onder meer Motel Mozaique en DGTL. Bij uitstek de dance-act om een indiepubliek een goed feestje te bezorgen.

Folläkzoid
Folläkzoid is een Chileense krautband die onlangs de plaat III uitbracht en zich laat beïnvloeden door antieke Andes-muziek. Hun nummers durend gemiddeld elf minuten lang, en ze gaan zelfs richting techno. Als dat live geen hallucinerende ervaring wordt, weten wij het ook niet meer.

Kiasmos
De IJslandse componist Ólafur Arnalds en electropopmuzikant Janus Rasmussen vormen samen het duo Kiasmos, dat net als Weval warme, melodieuze techno maakt. Met veel melancholische piano, zoals we dat natuurlijk kennen van Arnalds. Het is de vraag of ze hiermee de dansvloer gaan veroveren, maar een uurtje fijn wegzweven zit er sowieso in.