ADE15: Van zelfhaat tot anale fantasieën bij Larry Gus

Maffe Griek leidt de rondedans

Atze de Vrieze ,

Daar is ie weer: Larry Gus, de Griekse sjamaan met zijn tafeltje vol samplers. Op talloze festivals zagen we hem al optreden de afgelopen twee jaar, en vandaag heeft ie een nieuw album bij zich: I Need New Eyes. Opnieuw tovert hij een zaal om in een gezellige chaos.

"Jullie mogen mijn baby kopen voor 50 euro. Mijn vrouw krijg je er ook bij, je mag haar elke dag neuken. En met mijn vader mag je alles doen. De enige voorwaarde is: je moet wel in Griekenland wonen." Zie daar de slachtoffers van Larry Gus, de hyperkinetische eenmansband. Na al die keren weet je nog steeds niet wat ie nu wel en niet meent met zijn harde grapjes. Wel weten we dat ie over zichzelf op het absurde af net zo hard is. Deze man gebruikt afkeer en afwijzing als brandstof voor liedjes waar werkelijk iedereen een glimlach van op zijn gezicht krijgt.
 
Zie iedereen stuiteren op een nummer over elke platenmaatschappij die hem afwees: "It feels like a set of replies, it's all based on lies." Larry Gus laat de beats stilvallen, ramt op zijn floortom, herhaalt één zin als een mantra, galmend en half omvallend, en dan laat je al die samples weer over elkaar heen ploffen. De oude zaal van de Melkweg is zeker niet vol, maar Larry Gus heeft weer iedereen aan zich weten te binden.
 
De nieuwe nummers - hij speelt er veel - zijn net iets kalmer dan zijn oude, maar op het podium weet hij er toch weer alles uit te persen. Dan zet hij zijn floortom op de grond in de zaal en springt weer het podium op. Hij rent een rondje om zijn kleine tafeltje, springt aan de andere kant weer de zaal in en ramt op zijn trommel. En hup, het podium weer op, en er weer af. Het ziet er weer ronduit debiel uit, maar het resultaat is dit: een rondedans rond de floortom, die inmiddels door het publiek bespeeld wordt door uitzinnige jongens. En zo krijgt Larry Gus het weer voor elkaar een luid applaus te vangen met een net expliciete uitleg over zijn anale fantasieën.