ADE15: Life & Death is het technoplatform van de toekomst

Italiaanse masters of suspense imponeren in het Muziekgebouw

Tekst Atze de Vrieze, foto's Jelmer de Haas ,

Een clubnacht in het Muziekgebouw Aan ’t IJ, is dat een goed idee? Dat grote, keurige gebouw waar je op zondag heen kunt voor een klassiek concert, en waar je koffie drinkt met je pink omhoog? Met die hoge, lichte gangen? Organisator Audio Obscure vindt van wel. Zij hosten twee evenementen tijdens Amsterdam Dance Event, op vrijdag met Maceo Plex en zaterdag met het label Life & Death, dat binnen het technoidioom aan een stevige opmars bezig is.

Life & Death is een Berlijns technolabel met sterke Italiaanse roots. Kern van de groep producers is het duo Tale Of Us, dat de afgelopen jaren een enorme status heeft opgebouwd bij onder meer Dekmantel en in Trouw. Cruciaal is DJ Tennis, maar zeker ook de twee broers van Mind Against. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Een ongelofelijk hang naar diepgang, die gevonden wordt in heel ruimtelijke, kalme producties waarin elk detail telt. En oh ja, Job Jobse sloot zich ook aan bij het gezelschap. Ook hij heeft vannacht een prominente rol gekregen.

Het is Mind Against dat het overweldigende bewijs levert dat een feest in het Muziekgebouw Aan ’t IJ een goed idee is. Ja, het is koud op die enorme trap naar boven, en nog kouder bij de kluisjes en de geïmproviseerde rookruimte. Het is licht en hoog in de hal, al ziet het Deck podium (met uitzicht op het water) er wel mooi uit. Ja, dit zou best wat kunnen worden, denk je dan. Maar pas binnen in de grote zaal komt het overweldigende besef: bam! Het geluid is er geweldig, de grote zaal goed verduisterd, en er staat een lichtman te werken die echt weet wat hij doet. Hij houdt het mooi donker, met strobe-accenten op precies de juiste momenten. Dit is de zaal, hier wil je eigenlijk niet meer weg.
 
Mind Against dus, twee broers die de afgelopen paar jaren een aantal heel sterke releases uitbrachten. Hun trademark sound is diep en spannend, met synth-lijnen die rechtstreeks uit de Italiaanse horrorsoundtracks van de jaren zeventig lijken te stammen. Vooral hun breaks zijn super indrukwekkend, zeker op dit goede soundsystem. De beats vallen weg, en de synths zingen om je heen, harder, zachter en nog eens overtreffend hard, maar nooit bulderend log. 

Ook Recondite, die midden op de avond staat, is daar geweldig in. De Duitser speelt altijd live, en dus maar een uurtje, maar eigenlijk is dat altijd veel te kort. De kale producer staat stoïcijns achter zijn deck en stuurt ongelofelijk precieze beats de zaal in. Echt een briljante producer met een constant niveau. Zijn tracks steken er in sets van anderen steevast bovenuit, en zijn eigen sets zijn non-stop superieur.

Het is aan Tale Of Us om deze avond te sluiten. Carmine Conte en Matteo Milleri zijn de absolute grote namen van dit gezelschap. Bij de zomerse residencies van Life & Death op Ibiza (voor het eerst dit jaar) waren zij ook altijd de vaste waarde, aangevuld met ander talent en gasten van buiten. Het lijkt Life & Death heel goed te doen dat ze meer en meer als collectief op de voorgrond treden, zoals Innervisions en Kompakt dat ook al jaren doen. 
 
Tale Of Us begint met hun nieuwe track North Stars, en twee jongens waarschuwen hun vrienden: “Hier beginnen ze vaak hun sets mee, en let maar op: straks gaat iedereen los.” De beat is dan nog kalm en wordt alleen omgeven door een vuurwerk-achig knettergeluid. Het is waanzinnig om te zien hoe het publiek vervolgens met een jachtig heen en weer slingerende synth-melodie - zowel de noten als hun plek in het geluidsspectrum in de zaal - helemaal gek gemaakt wordt. Zo spaarzaam, zo effectief.
 
Ook Tale Of Us is hier vanavond heel goed, zij het niet zo indrukwekkend als Mind Against en Recondite. Maar de winst van vanavond is toch meer collectief: Life & Death is het technoplatform om de komende tijd op te letten. De verschillende krachten kennen we eindelijk, maar nu worden ze ook gebundeld.