Tien tips voor Incubate

Vanaf maandag weer trippen in Tilburg

Sjoerd Huismans ,

Ook dit jaar verrast het Tilburgse cutting-edge festival Incubate weer met een erg toffe line-up, die net zo makkelijk laveert tussen black metal en freejazz als tussen relatief gevestigde bands en onbekende namen. 3voor12 loodst je door het programma met tien tips, onder meer Goat, Angel Olsen en Dead Neanderthals. Incubate begint aankomende maandag.

Wovenhand
David Eugene Edwards is vooral bekend van als de voormalige leadzanger 16 Horsepower. Waar hij met die band stevig in de alternatieve country zat, gaat Edwards met Wovenhand meer richtingen op zoals gothic en folk, altijd met een soort duistere Game Of Thrones vibe. Normaal blijft het muzikaal vrij verstild, maar het laatste album Refractory Obdurate (uitgebracht via hardcorepunklabel Deathwish) gaat dan weer een veel steviger kant op, hetgeen veel belooft voor de show.

Goat
Geweldige occulte voodooband uit Zweden die vorig jaar al veel indruk maakte op Lowlands met een hypnotiserend heidens psychocarnaval. Naast de vier stoïcijnse muzikanten zijn er twee danseressen die het bezwerende effect van de stonergrooves nog een extra boost geven: Voor iedereen die een gemiddelde paddotrip te mild vindt. Onlangs kwam Goat met de geweldige nieuwe track Words die wat meer richting krautrock gaat.

Angel Olsen
Een relatief rustmomentje binnen het Incubate-programma is de folkrock van Angel Olsen, ook bekend als bandlid van Bonnie ‘Prince’ Billy. Op het eerste gehoor een stuk conventioneler dan de doorsnee act op dit festival, maar de Amerikaanse zangeres heeft in elk nummer wel ergens een schurend gitaartje die haar muziek net wat aparter maakt. Voor de tweede keer staat ze op Incubate. 

Woods
De New Yorkse band Woods begon hun show op ITGWO erg rustig. Gaandeweg lieten de bebaarde Amerikanen het steeds meer ontsporen in rare psychedelica, goede zaak. Op die manier krijgen nummers als Shining, van de uitstekende gelijknamige laatste plaat, live nog veel meer zeggingskracht.

Moon Duo
Nog zo’n band die ITGWO wist te betoveren met langgerekte psychedelicanummers. Misschien is Moon Duo net iets monotoner en saaier dan Wooden Shjips, die andere geweldige spacerockband van Ripley Johnson. Maar dat het nog steeds een bezwerende trip gaat worden, staat vast. Live zijn ze overigens met zijn drieën, daar begint het al. 

The Wytches
Onlangs stond de debuutplaat Annabel Dream Rider van The Wytches nog op de luisterpaal. Een uiterst stevige versie van de psychedelica waar het Incubate-programma rijkelijk mee gevuld is. Met harde gitaren maar ook aanstekelijke zangmelodieën, zoals in de single Wide at Midnight. 

Dead Neanderthals
Dit is zo’n act waarbij de oordoppen verplicht uitgedeeld worden aan het begin van de show. Dead Neanderthals speelt een combinatie tussen experimentele jazz en grindcore, met slechts drums en saxofoon als instrumenten. Het valt eigenlijk niet uit te leggen, je moet het ervaren. En dan nemen ze op Incubate ook nog eens een keur aan special guests mee, en gaat deze verfijnde takkeherrie maar liefst twee uur lang door.

Traams
Deze Britten speelden al met bands als Parquet Courts, Girl Band en FIDLAR en met die bands delen ze de rauwe sound. Met een band als Nirvana delen ze dan weer het bekende verhaal van opgroeien in een rurale omgeving waar weinig te doen is, en daar heel gefrustreerd over raken. Het geluid van de band uit Sussex zweeft ergens tussen post-punk en krautrock. Luister bijvoorbeeld naar de laatste EP Cissa, waarin korte felle songs als Giddy worden afgewisseld met uitgesponnen jams als het titelnummer.

Chad VanGaalen
De Canadese singer-songwriter Chad VanGaalen speelt de laatste tijd veel shows in het land dat zijn achternaam probleemloos uitspreekt. Op het Fortweg-podium van ITGWO was hij uitstekend op zijn plek met zijn Sub Pop indierock met invloeden uit folk en psychedelica, hoewel je wel dichtbij moest staan om het allemaal goed mee te krijgen. Op een festival als Incubate is het Canadese tekenwonder waarschijnlijk nog beter op zijn plek.

Incubate Zero
Tot slot een tip voor iedereen die geen geld heeft of anderszins niet van plan is een kaartje te gaan kopen: het gratis toegankelijke Incubate Zero programma, met niet te missen opkomende indiebandjes als Mountain States uit Nijmegen en de Amsterdammers van Twin Shades en Naive Set. 

Cairo Liberation Front
Vooruit, een elfde tip. Voor iedereen die het verhaal van Incubate eindbaas Joost Heijthuijssen, die de soundtrack van de Egyptische revolutie naar Nederland haalde, nu nog niet kent: check vooral deze sfeerimpressie van begin dit jaar. Feestje!