Twaalf tips voor de Popronde Twaalf tips voor de Popronde

Rondreizend bandjescircus gaat donderdag van start in Nijmegen

, Tim van der Steen & Sjoerd Huismans, met input van Christiaan Walraven en Ingmar Griffioen

Twaalf tips voor de Popronde

Rondreizend bandjescircus gaat donderdag van start in Nijmegen

Tim van der Steen & Sjoerd Huismans, met input van Christiaan Walraven en Ingmar Griffioen ,

Snel je biertje opdrinken met je jas nog aan omdat je al weer naar de volgende kroeg moet om maar niks te missen. Ja hoor, het is weer tijd voor de Popronde, het rondreizende bandjesfestijn dat dit jaar maar liefst 30 steden aandoet (minus Amsterdam waar het eindfeest is). De Popronde is een van dé feestjes om toffe nieuwe Nederlandse bandjes te ontdekken. De traditionele opening is donderdag in stad van oorsprong Nijmegen, met de grootste Popronde ooit (85 shows) en wordt afgetrapt door een toespraak van Kensington, die aan de Popronde 2007 deelnam. Er is weer een Hollandse Nieuwe podium in elke speelstad en dat programma vind je onderin dit artikel. Nu eerst de vraag: Welke twaalf van de maar liefst 120 optredende acts gaan dit jaar hoge ogen gooien?

Sväva

De Friese droompopband Sväva doet goede zaken: naast de Popronde zijn ze gekwalificeerd voor de halve finale voor de Grote Prijs van Nederland. De EP We Have Just The Life We Wanted staat nu op de luisterpaal, met daarop onder meer de fraaie track 'Halycon Days' die sterk aan The XX doet denken. Sväva is bij dezen getipt als de The Future’s Dust van 2014, laten we hopen dat ze het iets langer volhouden dan hun provinciegenoten.

The Black Cult

Het antwoord op traumahelikopter uit Groningen-Zuid. The Black Cult speelt heerlijke garagepunk met invloeden van bands als (uiteraard) The Black Lips, Reigning Sound maar bijvoorbeeld ook Daniel Romano. De bandleden kennen elkaar van de opleiding Kunst & Multimedia aan ROC Noorderpoort. Ze hebben songtitels die variëren van ‘Drugs’ tot ‘High’ en opereren onder motto’s als ‘bier drinken, nooit meer werken’ en ‘de beste band voor lege zalen’. Dat laatste gaat tijdens de Popronde niet gebeuren, toch?

PAUW

Nee, je hoeft niet thuis te blijven: we bedoelen niet de talkshow maar een bandje dat een combinatie van psychedelische sixtiesrock en modernere shoegaze speelt (inclusief zeer bijpassende kleding en vormgeving van de website). En daarmee zijn ze al de meest geboekte band van de Popronde 2014: die kunnen de drie alvast in hun zak steken. De weids uitwaaiende gitaren op de demo’s die ze tot nu toe uitbrachten rechtvaardigen dat vertrouwen alleszins.

The Great Communicators

Met de track 'Zoetrope' staan The Great Communicators (voorheen bekend als Klopje Popje) momenteel op de Hollandse Nieuwe sampler. Een Haags/Amsterdamse indieband (de 3voor12 Den Haag Selecteert-act van deze maand) met invloeden van onder meer Yeah, Yeah Yeah’s, Autolux en Broken Social Scene. De Canadese producer van die laatste band, David Newfeld, nam ook de eerste EP Bide Your Time van The Great Communicators op. De nieuwe single inclusief videoclip van de band ging deze week in première op 3voor12 Den Haag. Videorepo hier

CUT_

Het elektronische duo CUT_ scoorde een enorme YouTube hit met hun Engelstalige interpretatie van Stromae’s Papaoutai: het filmpje is inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken. Het resultaat van een opdracht die ze kregen van het Conservatorium in Amsterdam waar ze studeren; zelden zal een doodgewone schoolopdracht zo goed zijn uitgepakt. Het eigen materiaal van CUT_ zit in de hoek van James Blake, The Knife en Massive Attack. Debuut-EP Patterns is deze maand uitgekomen en stond onlangs op de Luisterpaal, nu is hij nog te streamen via SoundCloud.

Tijger Salto

Eigenlijk weten we nog maar vrij weinig van hardcorepunktrio Tijger Salto, bovendien zijn ze pas in drie steden geboekt (Nijmegen, Enschede en Rotterdam). Maar de bandnaam is zeldzaam vet en de omschrijving op de website van de Popronde belooft eveneens veel: “TIJGER SALTO is een luide band uit Amsterdam die als bezetenen spelen totdat ze flauwvallen, wat meestal een half uur kost.” Goed voorstelbaar, als je de spaarzame YouTube video’s die tot nu toe uitkwamen kijkt. De interesse is gewekt.

The Afterveins
De drie Rotterdammers van The Afterveins maken new wave, een beetje folky, een beetje psychedelisch en lekker rock & roll. The Afterveins heeft een behoorlijk volwassen geluid en al een redelijke staat van dienst met meer dan honderd liveshows en de Grote Prijs van Zuid-Holland op hun naam. Bovendien kwalificeerde het trio zich net voor de semifinale van de Grote Prijs van Nederland. Reden genoeg om te gaan kijken.

April
April is een Utrechtse synthpop band die draait om Crimson en Violet. Het zijn de alter ego’s van Jorn Mathijssen en Julia Hendriks, gebaseerd op David Bowie’s Aladdin Sane. April is lekker dansbaar met veel ‘90s invloeden van de drumcomputer en synthesizers. De eerste EP Crimson is bijna uit maar staat nu al op de luisterpaal.

Yuko Yuko
Hoe retro wil je het hebben? Yuko Yuko is een project van Elias Eigersma dat al is opgepikt door een klein label in Mexico (!). De Friese jongen maakt psychedelische retropop die hij in zijn eentje componeert en analoog opneemt. Er is een gelegenheidsband voor de live optredens. Yuko Yuko zal dus heel anders gaan klinken als de opnames en is daardoor extra interessant.

David Douglas
De Utrechtse producer David Douglas raakt qua geluid aan het Duitse Moderat. Hij maakte onder ander clips met Blaudzun, John Coffey en Daniel Beddingfield en met zijn plaat Moon Observations was hij genomineerd voor de 3voor12 Award. De muziek is zo divers als zijn Schotse naamgenoot, de botanist die begin 19e eeuw op zoek ging naar nieuwe plantensoorten. Laat je tijdens de Popronde meevoeren op een sonische ontdekkingsreis.

Rondé
Deze band is ongeveer een half jaar geleden gevormd op de Herman Brood Academie en voor de Popronde geselecteerd op basis van één single, die prompt in 3voor12 Radio gedraaid werd. Zij mochten al openen voor Nick Mulvey in Tivoli de Helling. De catchy indiepop doet denken aan Of Monsters And Men waarbij Vocaliste Rikki Borgelt weer klinkt als Adele.

The Silverfaces
Ook van de Herman Brood Academie: The Silverfaces. Op Noorderslag bewezen zij zich al met hun ‘60s geïnspireerde bluesrock à la Hendrix en Led Zeppelin. Op Thoughts Of You hoor je direct John Bonham’s Purdie Shuffle terug uit Fool In The Rain. Verwacht veel solo’s en bravoure, en de komende jaren vermoedelijk nog veel meer.

Tijdens de Popronde heeft 3voor12 weer Hollandse Nieuwe podia in alle dertig steden! Zie hier de programmering van de komende drie dagen:

18 september, Popronde Nijmegen
Locatie Hollandse Nieuwe podium: De Onderbroek, Tweede Walstraat 21

21:45   Yuko Yuko
23:00   Stopcontact
00:15   Tijger Salto

19 september, Popronde Apeldoorn
Locatie Hollandse Nieuwe podium: De Flierefluiter, Marktstraat 22

21:45   Sunday Kids
23:15   Yuko Yuko

20 september, Popronde Zwolle
Locatie Hollandse Nieuwe podium: Statenzaal De Bibliotheek, Diezerstraat 80

20:00   Iris Penning
21:00   Cas Ronckers
22:00   Ode to the Quiet

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12