Catch: ontdekkingstocht door elektronica en TivoliVredenburg

Vrijdag eerste editie op vier plekken in nieuwe gebouw

Ingmar Griffioen ,

Bam! Elektronische festivalvuurdoop vrijdag voor TivoliVredenburg. In een week waar het vooral over begrotingstekorten en vegakoning Morrissey ging, zou je bijna de eerste editie van Catch vergeten. Onterecht: want het kleine broertje van Pitch debuteert met een fraaie line-up. Maar hoe gaat dat in het nieuwe gebouw, wat kunnen we verwachten en wat zijn de heetste acts? We vroegen het programmeur Michiel Peeters, die hoopt op een ontdekkingsfestival: "We hebben zowel de linker- als de rechterkant van het spectrum, veel relatief onbekend talent en ook veel live elektronica: in Cloud Nine is er tot 4 uur live muziek."

Spannend zo'n eerste keer Catch? Hoe staat het ervoor?
"Zeker, dit is toch sinds de opening in juni de eerste keer dat het pand op drie plekken opengaat. Het gaat heel goed, we zijn nu voornamelijk bezig met kenbaar maken aan het nieuwe publiek hoe en waar ze binnen gaan komen."

Vier locaties toch?

"Klopt, drie zalen plus de foyer van de Pandora. Daar staan locals als Nuno dos Santos en opkomende talenten. Verder vindt Catch plaats in de Pandora, Cloud Nine en Ronda. De zalen zijn helemaal in orde, we zijn benieuwd hoe mensen op alle kunst, hangplekken en eten gaan reageren. Op het plein bij de Pandora foyer kijk je 7 hoog uit over Utrecht. Ik ben heel benieuwd hoe populair zo'n plek gaat worden."

Hoe bewegen we ons tussen de zalen?
"De liften zijn niet in gebruik voor publiek. We hebben bewust gekozen voor roltrappen als link tussen de Ronda en het plein. Vanaf daar kun je verschillende routes nemen naar andere zalen. Je kunt echt speurtochten doen door het pand. Dat is heel interessant, omdat mensen voor het eerst overal heen mogen. Er is niet ondertussen een technofeest of een concert elders bezig.

Dus we kunnen chillen in de kamermuziekzaal?

"Nee, de grote Vredenburgzaal en Hertz zijn wel afgesloten. Dat is relatief makkelijk te doen. Maar bezoekers kunnen eigenlijk overal heen, waar ze maar willen zonder dat ze voor een dichte deur komen te staan."

Houden jullie qua capaciteit rekening met verdwalende mensen?
"Haha, nee de capaciteit schatten we op 3500. Maar dat is dus nooit eerder getest, behalve bij de opening op 21 juni. Nu gaan we voor het eerst kijken of veel mensen naar dezelfde act willlen en hoe dat ervaren wordt. Ik verwacht dat alleen bij de Pandora (capaciteit 700) een probleem zou kunnen ontstaan. We hebben daar natuurlijk best grote namen staan als Clark, Floating Points en Daniel Avery. Clark komt met een nieuwe liveset, ik ben wel benieuwd hoe dat gaat. Dit pand is groot, dat biedt uitdagingen, ook voor de bezoeker. Het is een beetje de vraag hoeveel mensen blijven plakken of alleen maar één act willen zien."

Gaat het meteen uitverkopen?
"Het gaat wel goed, maar de 3500 gaan we denk ik niet halen. Het zal in ieder geval goed genoeg zijn voor een toffe eerste editie."

Wanneer ben je tevreden met de eerste editie?

"Ik ben sowieso tevreden met het programma en de breedte: dat we een Nils Frahm en ook een Hudson Mohawke hebben, zowel de linker- als de rechterkant van het spectrum en veel relatief onbekend talent als Larry Gus, Years & Years en Clap! Clap!. En we hebben ook veel live elektronica: in Cloud Nine heb je tot 4 uur 's nachts live muziek.
Verder hoop ik dat het ook echt een ontdekkingsfestival wordt, dat mensen echt op zoek gaan en dat er een kruisbestuiving plaatsvindt. Er is genoeg te ontdekken, bijvoorbeeld met Kindness. Een redelijk onbekende naam, die zijn eerste live-set in Nederland doet."

Wat is de ambitie van Catch?
"Toen we dit hebben bedacht met de mensen van Pitch, was het best wel een no-brainer. We hebben voor het programma gekeken naar wat onze stoutste dromen zijn, gingen in gesprek met partners en daar rolde dit al snel uit. Dit pand biedt natuurlijk veel mogelijkheden om uit te breiden, maar ik wil toch even afwachten hoe de eerste editie loopt. Of we het volgend jaar gaan doen kan ik nog niet zeggen. Natuurlijk staan Darkside en een James Blake op ons lijstje, maar je hebt ook te maken met publiekstromen en hoe dat op te vangen. Er zijn zoveel mogelijkheden; in de grote Vredenburgzaal past ook 1700 man, maar wat als daar een concert afgelopen is en er opeens 4000 man in de Ronda willen?

Kan uitbreiding naar twee dagen ook?
"Uiteindelijk gaat het ook om aanbod. Ik ben heel trots op dit programma, maar er zijn ook acts die al wat hadden. Pitch heeft natuurlijk een naam opgebouwd. Bij Catch, ook al zijn we het broertje, moet je dat nog doen. Twee dagen zou kunnen, maar ik denk als we uitbreiden, dat we dan eerder in de Hertz (capaciteit 550) gaan zitten."
 

Tot slot: wat zijn je drie tips voor vrijdag?
1. Nils Frahm

"Hij is voor veel mensen nog onbekend, maar past heel erg bij Catch/Pitch-publiek dat wat wil ontdekken. Ik vind dat hij dat ook biedt, hij brengt echt die twee werelden van klassiek en elektronica bij elkaar, is iemand die grenzen opzoekt. Hij speelt erg intens en je ziet wat dat met een zaal doet. Heel knap hoe hij dat doet zonder loops en allemaal live. Nils Frahm is een hele bijzondere liveartiest, waarvan je wil dat mensen er naar komen kijken."

2. Hudson Mohawke

"Hij is natuurlijk een van de heetste producers in hiphopland op dit moment. Toen hij zijn debuutalbum uitbracht, dacht iedereen 'wat is dit?'. Nu staat iedereen in de rij bij elke nieuwe track en willen ze allemaal dat hij een remix voor ze doet. Met TNGHT vormde hij ook een hele geslaagde act. De man heeft ontzettend veel hits gemaakt en speelt elke set nieuw materiaal van een van die uitingen. Als het een beetje meezit maken we een van de tofste shows mee met heel veel nieuwe muziek. Zelf heeft hij bijvoorbeeld net de nieuwe Chimes EP uit."

3. Clark
"Toen ik Chris Clark boekte wist ik niet dat hij met een nieuwe plaat kwam, maar ik ben er heel blij mee. Ook dit is een mengelmoes van genres. Hij heeft ook veel remixen gemaakt voor artiesten als Nils Frahm. Zijn muziek is een beetje techno voor gevorderden met invloeden uit klassiek en electro. Hij is live best intens en gaat dus een nieuwe liveshow doen met ook visuals, daar ben ik wel benieuwd naar."