Faberyayo: "Het Grote Gedoe voor de fans, opmaat naar EP met Tom Trago"

Mixtape komt morgen online, beluister een stel voorproefjes

Ingmar Griffioen ,

Morgen (vrijdag) komt het tweede deel van Het Grote Gedoe 'Angst & Walging' uit. De mixtape is weer een samenwerking van Faberyayo en producer Vic Crezée. Onder meer Young Marco, Rimer London, Roscovitsch, Polska, Tom Trago en Sef doen mee op de tape, die wat elektronischer en weer zeer tof klinkt. Er is pas één track officieel los en nog wat op andere mixtapes verstopt, maar Faberyayo liet 3voor12 Radio vast een stel keiharde primeurs horen. En nog eentje: er komt een EP met maatje Tom Trago, waarmee hij eerder in B.R.U.C.E. samenwerkte en die hier voor het intro en nog drie tracks tekent.

3voor12 belde met Pepijn Lanen, beter bekend als Faberyayo om meer te horen over Het Grote Gedoe 2, die morgen online komt op Patta en gepresenteerd wordt in de Pip in Den Haag.

Komt daar een jaar na het laatste De Jeugd-album weer een mixtape met Vic Crezée uit de lucht vallen. Gaat het om materiaal dat je niet bij De Jeugd kwijt kan?
"Dat vragen mensen wel vaker, maar is eigenlijk niet zo. Als ik muziek maak, dan is dat gewoon omdat ik dat wil maken. Als ik niet met Bas (Bron) in de studio zit, dan wordt het natuurlijk geen Jeugd track. Maar Bas doet op Het Grote Gedoe wel mee in De Setdresser."

Je zat wel met heel veel anderen in de studio. We horen nog meer samenwerkingen dan de vorige keer. Waarom ben je juist met artiesten als Polska, Tom Trago, Roscovitsch en Sef de studio ingedoken?
"Het zijn allemaal mensen waar ik muzikaal mee door een deur kan en die ik goed ken, behalve Henning waar ik nog nooit mee in de studio zat. Verder zijn het allemaal vrienden en bekenden, zoals Tom Trago bijvoorbeeld."

Kunnen we nog meer verwachten? We horen vier nummers met Tom Trago en vernamen dat jullie samen een EP gaan doen?
"Jazeker, dat wordt heel leuk! Daar kan ik eigenlijk nu niet heel veel interessants over zeggen, maar die komt er wel aan."

Het Grote Gedoe bevat vier tracks met Piet Parra en Rimer London, plus artwork van Parra, waarmee Le Le op deze tape present is.
"Ja, dat klopt. Een van die tracks staat op een 7" vinyl-EP, die bij mijn boek is verschenen in een hele gelimiteerde oplage. Daar is verder niet zoveel mee gebeurd, dus die wilde ik hier graag op hebben. Een ander nummer is in eerste instantie ook voor die 7" gemaakt, maar toen niet gebruikt. Feestjeinmehoofd is meer een productie van Piet, een beat die hij mij gestuurd heeft. Dat is eigenlijk meer een skit."

Dus geen goed nieuws over een nieuwe Le Le release?
"Nee, of wel goed nieuws: we maken nog steeds muziek samen. Er staat alleen niks concreets in de planning."

Gaat TopNotch deze mixtape gewoon weer als album uitbrengen?
"TopNotch heeft die vorige niet officieel uitgebracht, maar wel fysiek geperst en via bol.com verkocht. Dat was een beetje een vage tussenvorm, geen enorme oplage, maar wel een leuke extra.
Voor mij is dit vooral heel erg een cadeau aan de fans. Ik heb wel geprobeerd het iets gestructureerder aan te pakken. Maar ik blijf het het fijnste vinden als ik, zonder al teveel tussenpersonen, mijn muziek direct aan de mensen kan geven."

De mixtape verschijnt morgen online op Patta.nl. Zit er nog een mooi presentatiefeestje in het vat?
"We doen morgen een feestje in de Pip in Den Haag. Daar ga ik niet optreden, maar wel dj'en. Willie Wartaal en Vic Crezée komen ook draaien en ik ga hosten. Voor de eerste honderd gasten is er een fysiek exemplaar, een cd'tje in een kartonnen hoes. De cd en beide kanten van de hoes zijn bedrukt door Piet Parra."