Dr. Moon: "Zeker dOOp, Feis en Spacekees checken op Definitie van Hiphop"

Tips van de Tilburgse producer, die met Sticks optreedt en aan de nieuwe Great Minds plaat werkt

Sjoerd Huismans & Ingmar Griffioen ,

Zaterdag is het weer zover: Definitie van Hiphop in de 013, Tilburg. Elk jaar is het festival een staalkaart van de Nederlandse hiphopscene, met zowel de gevestigde namen als de frisse nieuwe rappers. Wat staat er dit jaar allemaal op het programma? Hoofdact is natuurlijk Typhoon. Maar verder staat ook onder meer Akwasi er, SBMG, Digitzz, Rico & A.R.T., noem ze allemaal maar op. En ook: Dr. Moon, natuurlijk bekend van de grote Wu-Tang Clan, Great Minds (met Jiggy Djé, Sticks en Winne) en de plaat die hij met Sticks maakte. Samen met Sticks treedt hij op in de 013. En wie kunnen we beter bellen over dit festival dan ras-Tilburger Dr. Moon (Jeremy Waterloo)?

Voor jou is het zaterdag een echte thuiswedstrijd?
"Zeker, de 013 is ook een tweede thuis voor mij. Sinds het bestaat, ben ik er al bij betrokken. Bijvoorbeeld als dj op hiphopavonden, maar ik heb er ook gewerkt als geluidstechnicus. De helft van de mensen ken ik goed. En ik ben blij dat we een groot hiphopfestival als dit in Tilburg hebben. Ik spar wel eens met de programmeur Joep Smeets over het programma, maar verder ben ik er inhoudelijk niet echt bij betrokken. Behalve dan natuurlijk via de Herman Brood Academie, waar ik docent ben."

Er rappen leerlingen van de HBA in de foyer toch?

"Ja, het zijn met name eerstejaars leerlingen die hard aan de weg timmeren. We hebben vooral gekeken: wat hebben ze het afgelopen jaar gepresteerd, zijn ze er klaar voor? En dat levert zeker resultaat op: neem ex-leerling Josbros die twee jaar geleden in de foyer stond. Hij heeft in de tussentijd voor ons het voorprogramma van Great Minds gedaan en staat nu op eigen kracht in het hoofdprogramma. Hetzelfde geldt voor Aziz en Ramiks, die hebben eerst ook geshowcased en nu een plekje bemachtigd."

Speciaal voor ons heb je ook drie tips doorgestuurd die nog niet iedereen kent. Laten we beginnen met dOOp, waarom moet ik daarheen?
"Haha, hij is ook een ex-student van me. Hij is lid van Het Verzet en samen met Subp Yao maakt hij nu rauwe boom bap-hiphop. Ik vind het echt een hele frisse, toffe stap. Hij is zelfs al regelmatig in het buitenland te zien."
 

Spacekees kennen we natuurlijk al een stuk langer. Op Definitie van Hiphop werkt hij samen met Yung Felix en daar ben jij wel benieuwd naar?
"Ze hebben samen al de Held EP gemaakt, die is erg tof. Kees en ik gaan al veel langer terug. Ik treed veel op als dj en dan laat ik halverwege Spacekees en Kleine Jay een klein showcaseje doen. Daar reageert het publiek altijd heel enthousiast op. Met Felix heeft hij een goeie match, en ik selecteer hem ook even omdat hij weinig geboekt wordt voor de echte grote hiphopfestivals. Misschien hebben ze toch te weinig vertrouwen in hem, en dat vind ik jammer. Ik zou ze graag willen zien, maar moet jammer genoeg zelf tegelijkertijd optreden."

Feis, je derde tip, pak je wel mee?
"Dat is misschien een logische tip: onze connectie is Winne. Ik heb de releaseshow van zijn debuutplaat gemist en wil er nu dus zeker bij zijn. Mensen moeten zeker gaan kijken, je moet hem zien en je eigen oordeel vormen. Hij is niet nieuw, maar heeft net een debuutplaat uit, dus toch ook weer wel."

Hoe staat het eigenlijk met die nieuwe Great Minds plaat? 
"We hebben ons afgelopen maand weer een week opgesloten in een huisje in de Ardennen, we vinden elkaar nog steeds leuk, weer bezig om ons te vernieuwen. De eerste twee of drie dagen stonden er al zes nummers op, dat zijn nu nog demo's. Het is voor ons ook een magische plek, echt een gevoel van thuiskomen. Verder zijn er alleen een paar schapen en boeren op tractors, je moet drie kwartier rijden voor je boodschappen. De juist plek om je te concentreren op de muziek, er ontstaat meteen een heel creatieve sfeer. Sticks en ik kwamen als eerst aan en hebben ook aan onze eigen plaat gewerkt. Maar daar kan ik nu nog niet veel over zeggen, we hebben nog geen idee wanneer die komt."