Taymir in zee met Amerikaanse manager en Britse boeker

Een update van de Haagse inbreng aan onze 12van3voor12 van 2014

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Vorige week stond Haagse trots Taymir op het Engelse festival The Great Escape. Een showcasefestival vergelijkbaar met Eurosonic en SXSW, en dus een belangrijke plek voor mensen uit de industrie om nieuw talent te spotten. Niet alleen een plek waar programmeurs hun festival proberen aan te vullen, maar ook een plek waar managers en boekers kijken of er interessante artiesten zijn die ze aan zich kunnen binden. Dat laatste gebeurde met Taymir. De Amerikaanse manager van o.a. Patrick Wolf gaat ze internationaal vertegenwoordigen, en de boeker van o.a. Jungle, Foals en Gotye gaat haar netwerk inzetten om de band in Europa te boeken.

De concerten in Brighton leken bijna een stap terug, vertelt gitarist Mikkie Wessels. “De eerste avond stonden we in een kelder van een hotel, de tweede avond in een klein barretje. In Nederland zijn we intussen wel gewend aan goede stagemanagers en goede technici. Dat hadden we hier allemaal niet. We hadden wel onze eigen geluidsman, maar het was gaar materiaal waar we op moesten spelen, heel low-tech allemaal. Maar omdat de zalen wel twee keer vol stonden met een superenthousiast publiek was het echt tof. Het publiek reageerde fantastisch, heel anders dan in Nederland, waar mensen toch wat meer lijken te luisteren. Hier hadden we dansende meisjes vooraan, toch wat leuker om voor te spelen. In Nederland voelen we ons soms meer een popact, terwijl we eigenlijk juist een Brits bandje willen zijn. Tijdens The Great Escape in zo’n barretje en kelder voelden we ons opeens een garageband.”

Naast het leuke publiek was het spelen in Brighton zelfs leerzaam. “Teksten boeien ons niet. We doen maar wat, het gaat ons meer om de melodie. Als die goed genoeg is maakt de tekst niet uit. We zijn ook wel eens in Parijs geweest, daar keken ze ons tussen de nummers ook raar aan, ze verstaan blijkbaar geen woord Engels daar. Je zag ze denken, wat zijn die gasten nou dom aan het lullen, spelen! Maar nu in Engeland werden we ons opeens bewust van de dingen die we aan het zingen waren. Ik bedacht me tijdens een nummer opeens dat het écht nergens op sloeg. Ons nieuwe liedje I Don’t Know How pakte wel goed uit. Eigenlijk heeft die ook nog geen titel en de tekst is ook nog niet af. Ik improviseer altijd maar wat teksten, maar volgens mij ging het nu echt goed.”

Leuk, leerzaam, maar de trip naar Engeland kan de internationale cariere van Taymir nog eens veel directer een boost geven. Zoals gezegd kondigde de band vandaag de samenwerking aan met The Agency Group en de Amerikaanse manager David Schwarz, die o.a. ook Patrick Wolf vertegenwoordigt. Die samenwerking met die laatste hing al langer in de lucht. Schwarz zag de band tijdens Eurosonic / Noorderslag een instore in Plato Groningen spelen en was op slag verkocht. Hij zocht contact met de band om een samenwerking aan te gaan, en hielp ook mee de contacten bij The Agency Group te leggen. De agent die ze daar gaat vertegenwoordigen is geen kleintje. Als je naar de portefuille van Natasha Bent kijkt vliegen de grote acts je om de oren. Bekende namen als Goye, Foals, The Knife en Foster The People, maar ook artiesten die afgelopen jaren een flitsende opmars hebben gemaakt als Jungle en CHVRCHES. Meteen staan er al wat internationale optredens op de agenda vertelt Mikkie. “We spelen binnenkort in Parijs, en ik las net in het persbericht dat we ook in Londen staan. Ik ben het maar even gaan checken op Facebook, en we staan inderdaad echt in Londen. Tof.”