Zeebonken die de oesters hoogstpersoonlijk opduiken
Lowlands was eind jaren negentig de grote pionier als het ging om eten op festivals. Kon je op grote festivals als Pinkpop en Parkpop vooral terecht bij ouderwetse snackbars, in Biddinghuizen stuntte Mojo met complete sushi-restaurants en fruitcocktails. Fatsoenlijk eten hoort bij net zo goed bij een festival als een kleurrijk decor en een goede PA. Maar Lowlands dreigt een beetje afgetroefd te worden door frisse nieuwe festivals die eten de kern van hun beleving maken. Bijna allemaal werken ze met kleine ondernemers die mobiel en flexibel zijn. Best Kept Secret spande vorig jaar de kroon, maar ook onder andere Into The Great Wide Open, Pitch en Appelsap sloven zich uit om met karakteristieke ideeën te komen. Je ziet er zeebonken die de oesters hoogstpersoonlijk opduiken, Indonesiërs die saté maken met het traditionele recept van hun opa en meisjes die maanden op het ultieme frietje gestudeerd hebben.
Rogier Smalhout van Appelsap: "Wij wilden bijvoorbeeld goed Surinaams eten en schaafijs. Niet alleen omdat we veel Surinaams publiek hebben, maar ook omdat het gewoon lekker is. Vroeger, als je naar Drum Rhythm ging, had je alleen patat en hamburgers, daar wilden wij wat aan toevoegen. Jarenlang hebben we gewerkt met de Surinaamse familie Jozefs, die heel lekkere dingen maakte. Ze waren wel altijd tot 16:00 uur bezig hun shit op te bouwen, terwijl het festival al lang en breed begonnen was. De afgelopen jaren zijn er steeds meer professionele partijen bij gekomen. Wij krijgen al een half jaar elke week een aanvraag binnen van iemand die bij ons eten wil verkopen."