Tien tips voor Awakenings Festival Tien tips voor Awakenings Festival

O.a. Awanto 3, Gesaffelstein en Zeitgeber

, Ralph-Hermen Huiskamp

Tien tips voor Awakenings Festival

O.a. Awanto 3, Gesaffelstein en Zeitgeber

Ralph-Hermen Huiskamp ,

De ideale route voor Awakenings Festival uitzoeken is altijd al een hels karwei. Nog meer dan bij een popfestival wil je niet al te veel kilometers maken, en je gaat ook niet meteen hollen als er een track in een set langs komt die je niet bevalt. Buiten dat is er dit jaar ook nog eens een extra dag bij gekomen. En daarmee nog meer keuzes. 3voor12 schiet de eeuwige twijfelaar te hulp. Dit zijn onze tien tips voor Awakenings Festival 2014.

Awanto 3
Met Opel Mantra leverde Steven de Peven één van Nederlands mooiste dance-albums van het jaar af. House als basis, maar met funky blazers, exotische invloeden, en een enorme lading percussie-samples all over the place. Twee maanden terug liet de Amsterdammer zien dat hij er ook prima een set mee kan vullen.

Gesaffelstein
Als je de sound van Kanye Wests Yeezus niet trekt, kun je Gesaffelstein misschien beter over slaan. De Franse producer heeft immers een behoorlijke vinger in de pap gehad bij dat album. Naargeestige, opzwepende elektronica dus.

Jeff Mills
Heeft Jeff “The Wizard” Mills nog enige toelichting nodig? Pionier uit Detroit, meestal een stuk of drie draaitafels en een drumcomputer, en zonder dat je het in de zaal doorhebt knalt hij ermakkelijk zeventig platen in het uur doorheen. Draait al dertig jaar mee, maar virtuozer als hem zie je ze nog steeds zelden.

Huxley
Dankzij de hele revival van UK-house en garage die al even bezig is, gaat het bij Huxley vast volle bak zijn. Hij draait nogal eens een hitjesset, dus dikke kans dat je elke vijf minuten mag joelen en je handen in de lucht kan gooien.

Zeitgeber
Speedy J is niet alleen in Nederland, maar ook internationaal bepalend geweest voor de ontwikkeling van techno. Maar waar veel van de oude garde het op een gegeven moment wat rustiger aan is gaan doen, heeft de Rotterdammer nooit echt gas terug genomen. Een van zijn laatste projecten is met de Italiaanse producer Lucy. Als Zeitgeber gaan ze meer richting industriële soundscapes dan naar de gestripte techno die je misschien zou verwachten.

Blawan & Sigha
De afgelopen jaren heeft Blawan zich ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande producers. Spannend zonder overbodige poespas en vooral ongelooflijk hard; het recept is ondertussen wel bekend. Een b2b sessie met Sigha is dan weer eens iets anders. Er zijn nog geen opnames van andere sessies van de twee, dus dan maar de set die Blawan vorig jaar draaide tijdens Awakenings ter indicatie.

Schwarzmann
Zo nu en dan klimmen labelgenoten Frank Wiedemann en Henrik Schwarz samen op het podium, en noemen zichzelf dan Schwarzmann. Nog meer dan bij Schwarz solo ligt de nadruk hier op improvisatie. Veel gedraai aan knopjes en met extra toetsen dus, en de mannen een beetje kennende zal er weer via een lange opbouw naar een climax gewerkt worden.

Breach
Ben Westbeech maakt onder zijn eigen naam muziek die het meest geschikt is voor zonnige zomerfeestjes. Als Breach pakt hij het net wat anders aan. Hij brengt een veel donkerder geluid, meer geschikt voor donkere clubs of festivaltenten.

Marcel Dettman & Ben Klock
Twee Ostgut Ton-kannonen, kind aan huis in de Berghain dus, die rug aan rug hun kunsten gaan loslaten op Spaarnwoude. Geen hele spannende keuze, want twee van de allergrootste namen, maar betere papieren kun je in de technohoek bijna niet hebben. Kwaliteit gegarandeerd.

De Sluwe Vos
Hij loopt al even mee, maar pas dit jaar brak De Sluwe Vos echt door. Op Noorderslag liet hij zien dat festival wel degelijk geschikt is om een dj in de markt te zetten. Met naast zijn laptop een hoop analoge apparatuur blies hij de bovenzaal weg, en de boekingen vlogen hem daarna om de oren. Hij staat op tig festivals deze zomer, waaronder dit weekend op Awakenings.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12