Dj Rob blaast Rotterdams podium Waterfront nieuw leven in

Gabberkoning Janssen wil in Social Underground Rotterdam positieve Rotterdamse dingen doen

Ingmar Griffioen ,

Opeens is daar een show van Mother's Finest in Waterfront, Rotterdam. Was het podium aan de Boompjeskade niet gesloten? Nee, dat was met een hoop gerommel doorgestart als Waterfront Rotterdam. Nieuw op het toneel: Rob Janssen. De man die als Dj Rob in Parkzicht gabberfurore maakte is ingestapt en belooft nu met Social Underground Rotterdam (S.U.R.) een frisse start. In de agenda is naast commerciële dansconcepten en verhuur plek voor concerten en concepten op vrijdag. "We willen positieve Rotterdamse dingen creëren." Aan de Boompjeskade zijn nu twee zalen beschikbaar en de acht oefenruimtes zijn weer open. De mentaliteit zit wel snor: "Niet lullen, maar de mouwen opstropen en er tegenaan gaan", maar de vraag is: heeft Rotterdam er weer een middelgroot poppodium bij?

In S.U.R. (oftewel As You Are) moeten alle mensen zichzelf kunnen zijn, vindt Rob. Hij herhaalt de boodschap op de site dat alle subculturen welkom zijn, "wie je ook bent en wat voor muziek je ook wil horen". S.U.R. is op zoek naar partners, want de organisatie ontvangt geen gemeentelijke subsidie. In die zin is er niet veel veranderd. "We zijn sec gezien geen poppodium. Omdat we geen subsidie krijgen moeten we ook voor commerciële doeleinden programmeren. De schoorsteen moet roken en wij wel betaald krijgen." Wel wordt er gewerkt met partners als de Rotterdamse popkoepel de Popunie, die voor losse avonden wel subsidie kan aanvragen. De Popunie deed dat onlangs voor een bluesavond met Rotterdamse bands van Muziekcafé JW in Waterfront. "We financieren een aantal optredens via Popunie Music Support, de organisaties vragen dan bij ons subsidie aan", vertelt Francis Pronk namens de Popunie.

Janssen kan zich de vorige periode met de wederopstanding van Waterfront nog goed heugen. "Mensen geloofden er niet meer in, er was geen subsidie, niks. Een Turkse familie is toen opgestaan en heeft het opgepikt. Dat is redelijk gelukt, maar ze misten misschien nog wat aanknopingspunten. Ik kwam hier zelf binnen met het house-evenement Oldschool Gangsters. Dat was gelijk volle bak. Zij vonden het leuk hoe ik met mensen omging, wat ik in het verleden gedaan heb en met welke concepten ik kwam." De eigenaars hebben het podium in ruste weer omgetoverd tot iets levensvatbaars, vindt Janssen. De gemeente sloot Waterfront in december 2008 om het podium te fuseren met Watt (dat medio 2010 failliet ging).

"Mother's Finest slaat brug tussen vroeger en nu"
Dat de doorstart als Waterfront Rotterdam niet in goede aarde viel bij het oude team, snapt Janssen wel. "We hebben de naam mede veranderd omdat we van oude Waterfront-medewerkers het verwijt kregen dat we liepen te teren op hun naam. Ik begrijp de frustratie wel van mensen die toen ontslagen zijn, maar vind het on-Rotterdams: Je moet nieuwe initiatieven ondersteunen en ons wat gunnen, want er gebeurt hier al zo weinig." Op 30 augustus is de onofficiële (want eigenlijk is S.U.R. al even open) opening met de oude Amerikaanse funkrockveteranen van Mother's Finest. "Omdat die band een brug slaat tussen vroeger en nu. We hopen dat er veel mensen komen en ons vertellen wat ze ervan vinden. Meningen en initatieven van anderen zijn altijd welkom. Het is al moeilijk zat om iets rendabel te maken, dus heb je wat; laat het ons horen en kom even langs.

S.U.R. heeft wel wat te bieden. De locatie aan de Maas is goed bereikbaar en er zijn nu twee zalen. Het café was al omgebouwd tot tweede zaal en blijkt nu witgesausd en volgens Rob groter dan de oude zaal. Hij schat dat er 650 man in de vergrote zaal passen. "Die gaat nu Kade 10 heten. We verhuren die al veel voor bedrijfs- en schoolfeesten en seminars. Het poppodium is nog zoals ie was, beschikbaar voor alle soorten bands, songwriters; noem het maar op. We willen echt horizontaal programmeren, zodat je op vaste tijd iets terugkrijgt en mensen weten waar ze aan toe zijn. Dus vaste vrijdagen met concepten als Get Your Rocks Of en Clubhuis de Rotte Tiet (met rockabilly). Verder hadden we al wat concepten lopen, die trekken we nu door naar S.U.R.. Op de lange termijn willen we werken met verschillende partners die de invulling gaan doen. We moeten zorgen dat het een succes wordt met z'n allen, samen met mensen die ergens voor staan. Dit zijn dingen, die kun je niet alleen doen. We halen Rotterdam weer naar boven zoals de stad is: niet lullen, maar de mouwen opstropen en er tegenaan gaan."

S.U.R. heeft acht oefenruimtes, waarvan twee grotere. Hier vind je meer informatie.